Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Željka Vele

Što je dobio Šuker, a što Štimac pobjedom u Južnoj Koreji?

Čovjek se opako kockao, ali je na kraju Davor Šuker ispao najveći dobitnik gostovanja u Koreji.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Naime, u povijesti hrvatske reprezentacije ne postoji nerazumnija prijateljska utakmica: usred sezone, uoči radnog klupskog vikenda i početka eurokupova, sedam vremenskih zona daleko od Europe...

>> Štimac likuje: Poslao poruku svim igračima i osvrnuo se na kritičare

>> Hrvatska proigrala u Južnoj Koreji: Vida i Kalinić zabili u pet minuta!

Vjerojatno je premija za nastup bila primamljiva, ali razložno je bilo otvoriti pitanje hoće li korejski savez isplatiti dogovoreni iznos kada umjesto Modrića, Mandžukića i Ćorluke ugledaju Tomasova, Bubnjića i Ježinu? No, Hrvatska B odigrala je pristojno, pobijedila 2:1, malo otoplila atmosferu oko reprezentacije, a predsjednik HNS-a može sada bez ikakva srama zatražiti ček, uz osmjeh i prigodnu opasku:

„Gospodo Korejanci, za Vas su nam dovoljni i ovi poletarci. Platite li trostruko, drugi put dovodim Luku i Mandžu, ali razmislite treba li vam to...“

Pobjeda važna zbog financija i atmosfere

Šalu na stranu, financijski i psihološki efekti korejskog gostovanja znatno su važniji od onog osnovno nogometnog. Bila je ovo utakmica čistog ekonomskog rezona čiji će dobar rezultat i pristojna igra usput pomoći psihološkom podizanju momčadi. Neka nova taktička ili igračka rješenja nije trebalo ni očekivati niti sada treba „padati na leđa“ od sreće što smo u rezervnom sastavu dobili Koreju, stalnog sudionika Svjetskih prvenstava, i to u gostima.

Ne bih htio ostaviti dojam omalovažavanja ove pobjede. Gore napisani tekst vrijedio bi i da smo izgubili 2:1, osim što bi možda bilo problema oko isplate jer smo doputovali bez glavnih igrača. Jednostavno, iz viđenog u Jeonjuu teško je (i nepotrebno) donositi neke zaključke oko udarnog sastava reprezentacije, onog koji bi do kraja trebao iznijeti projekt plasmana u Brazil.

Izbornik je probao novi sustav s trojicom u zadnjoj liniji. Tu su formaciju Korejanci probili dovoljan broj puta da nad njom ostane upitnik. Prema stvorenim šansama bilo bi realno da su postigli i više od jednog gola. A opet, i da je to izgledalo puno bolje, što bismo zaključili? Obrana sigurno neće u bliskoj budućnosti igrati u sastavu Bubnjić – Lovren – Vida. Kako očekivati uigranost od ljudi koji tko zna jesu li i prijatelji na Facebooku, a kamo li da puno zajedno igraju?

Krešić, Kalinić i Benko se istaknuli

U pluseve spada potvrda da imamo tri vratara na koja se možemo bez straha osloniti. Od prije je znano da je Lovren kapacitet za reprezentativnog stopera u sljedećih deset godina, a epizode na lijevom braniču su iznimka koju treba izbjegavati. Raduje angažirana igra Kalinića u oba pravca (koji se u posljednje vrijeme nekako „zagubio“ u reprezentaciji) za koju je nagrađen i pogotkom nakon krasne akcije. Svidio se i fino motivirani Benko.

Čini mi se da su najveći problem oni „iz standardnog reprezentativnog paketa“. Eduardo plaća težak danak maloj minutaži u klubu, a Rakitiću zvijezde nisu sklone; Merkur loše stoji u odnosu na Veneru ili Mars...tko će ga znati... uglavnom, u ovom reprezentativnom okupljanju nije bio u plodnoj fazi.

Ono što će izbornik uvijek naglasiti jest širenje reprezentativnog kadra, novačenje i sljubljivanje mlađih igrača s onim provjerenima. To je korisno, lijepo i pohvalno, ali – dugoročno. A ovom narodu, uz svijetlu budućnost, treba i blistava sadašnjost. A ona ne može biti blistava bez sudjelovanja na Mundijalu. Stoga, čestitke na pobjedi nad Korejom, ali Brazil je ono što se računa. A do njega će morati doći bitno drugačija momčad od ove prigodne. I to je sasvim OK.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider