Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Burne reakcije

Šimunić se oglasio nakon vođenja skandiranja 'Za dom spremni'

Nakon velike pobjede hrvatske reprezentacije pričat će se i o potezu Joea Šimunića.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kada su naši nogometaši već proslavili s navijačima plasman u Brazil, a velik dio navijača već otišao s Maksimira, iz svlačionice se vratio Josip Šimunić i uzeo mikrofon.

>> Željko Jovanović na Facebooku: E moj Šimuniću...

>> VIDEO Pupovac osudio istup Šimunića

''Ovo već dugo želim učiniti. U boj, u boj!'', zaderao se Joe, a navijači uzvratili 'za narod svoj'. Poznati je to poklič hrvatskih navijača koji se pjeva na svim utakmicama i nastupima hrvatskih sportaša.

Onda je Šimunić otišao i korak dalje te povikao: 'Za dom!', dok se s tribina spremno čulo 'spremni'. I to se često može čuti na tribinama, ali puno rijeđe o prethodnog pokliča.

Zbog pozdrava populariziranog u nacističkom režimu NDH, ali  korištenog u hrvatskoj povijesti puno prije toga, sigurno će opet reagirati i UEFA. Platio je HNS brojne kazne kada su to vikali navijači (50 tisuća švicarskih franaka protiv Srbije), a sada će vjerojatno opet, pogotovo jer je skandiranje vodio reprezentativac.

Joe je imao svoje pojašnjenje:

''Ne bojim se kazne. Tko će me kazniti? Neki bi trebali malo pročitati povijest. Nisam ništa loše napravio. Volim svoju Hrvatski i svoj dom. Ako to nekima smeta, nije moj problem. Napokon sam dobio priliku to napraviti'', poručio je Šimunić.

Na stranici Dinama dodatno pojasnio

Dan kasnije, Joe je još jednom pokušao objasniti što mu je bio cilj.

''Strašna mi je pomisao da bi me netko mogao stavljati u kontekst poticanja bilo kakvog oblika mržnje ili nasilja. Ne želim ispasti patetičan, ali kao Hrvata koji je rođen i odrastao van svoje domovine meni je dom asocijacija na ljubav, toplinu i pozitivnu borbu; sve ono što smo pokazali na terenu i plasirali se na Svjetsko prvenstvo. I to su bili jedini razlozi koji su me u trenutku emocija ponijeli i zbog kojih sam započeo spomenuto skandiranje s navijačima'', prenosi njegove riječi službena stranica Dinama.

''Maksimir, Zagreb, Hrvatska – to je moj dom za koji sam se u nogometnom kontekstu, na terenu uvijek "bacao na glavu" i davao svoj maksimum. Ostvarili smo veliki uspjeh do kojeg smo teško došli te smo svi bili oduševljeni. Za mene nema polovičnih emocija ni polovične borbe, a posebno kad nosiš nacionalni dres. Jučer sam se na svoj način, kao nogometaš, borio za ime i ugled svoje domovine, za svoj dom. I to je jedina slika doma koju imam u svojoj glavi.''

''Ako je bilo tko shvatio moje uzvike drukčije, negativno, ovim putem negiram bilo kakav politički kontekst svoje izjave koja je bila vođena isključivo mojom ljubavlju prema mom narodu i domovini, a ne mržnjom i destrukcijom'', poručio je Šimunić.

Jovanović traži reakciju Mateše i Šukera

Tijekom dana stigle su brojne osude njegovog čina, a ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović uputio je priopćenje u kojem traži reakciju Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog nogometnog saveza odnosno njihovih predsjednika Zlatka Mateše i Davora Šukera.

''S obzirom na događaje koji su se zbili u vrijeme i nakon nogometne utakmice Hrvatska – Island, a vezano uz izvikivanja parola od strane navijača, a također i igrača Josipa 'Joe' Šimunića, koji je predvodio neprihvatljive pokliče: ''Za dom spremni'' i ''Hajmo ustaše'', ovim putem vas molimo za hitno očitovanje o Vašem daljnjem postupanju i poduzimanju mjera u pogledu navedenog'', stoji u špriopćenju kojeg potpisuje Željko Jovanlović.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider