Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ispadi na Maksimiru

Pučki pravobranitelj proziva Markovića: Kaznite i izbacite rasizam iz nogometa

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić osudio je danas rasističke ispade navijača na nedavnoj nogometnoj utakmici između reprezentacija Hrvatske i Izraela na maksimirskom stadionu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pozvao je nadležna tijela, u prvom redu Hrvatski nogometni savez (HNS), da počnu dosljedno provoditi propise koji zabranjuju i sankcioniraju rasizam.

"Vrijeme je da se doneseni propisu doista počnu primjenjivati i da se rasizam izbaci iz hrvatskog nogometa. Ovakvo ponašanje i nesankcioniranje istog mogu naštetiti međunarodnom položaju ne samo hrvatskog nogometa, već i cijele države", stoji u Malčićevom dopisu HNS-u, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa te Ravnateljstvu policije.

Pučki pravobranitelj
, kao središnje tijelo nadležno za suzbijanje diskriminacije, poziva u prvom redu HNS, kao krovnu nogometnu športsku udrugu, da počne dosljedno provoditi zakone i vlastita pravila, ali i Ministarstvo znanosti i športa, koje po Zakonu o športu nadzire rad pravnih osoba iz sustava športa, da u tom smislu počne koristiti svoje ovlasti te da o poduzetom obavijeste javnost i pučkog pravobranitelja.

Poziva i policiju da što prije izvijesti o mjerama koje je poduzela i koje će poduzeti u skladu sa svojim ovlastima, a državne dužnosnike koji prisustvuju utakmicama na kojima dođe do rasističkih ispada da osude takvo ponašanje i time pošalju poruku da se propisi moraju poštovati i da se rasizam i diskriminacija neće tolerirati.

Malčić ističe da se tijekom utakmice prije tri dana u Zagrebu "još jednom pokazalo ružno naličje hrvatskog nogometa, jer se s tribina moglo čuti skandiranje 'Igrajte, ustaše!' i 'Za dom-spremni' te pjevanje pjesme "Jure i Boban", koje ocjenjuje potpuno neprimjerenim, iako je, upozorava, nažalost već postalo uvriježeno na nogometnim stadionima.

Smatra da se takvo protupravno ponašanje ponavlja jer se nedovoljno sankcionira te napominje da je za takvo ponašanje Zakonom o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima propisana novčana kazna od 4000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora od 20 do 60 dana.

Podsjeća i na zakonsku obvezu organizatora natjecanja da privremeno ili trajno prekine športsko natjecanje kada dođe do protupravnog ponašanja gledatelja u većem opsegu, a isto službenim osobama koje vode natjecanje može predložiti i policija.

Naglašava i da je HNS radi provedbe zakona donio Pravilnik o sigurnosti na nogometnim utakmicama u kojem se posebno ističe politika nulte tolerancije prema rasizmu.

Njegov sastavni dio, dodaje Malčić, su i tzv. "objave" koje trebaju poslužiti organizatorima utakmice u slučajevima pojave rasizma na utakmicama, a sastoje se od objave navijačima prije utakmice da nema mjesta rasizmu, upozorenja da utakmica u suprotnom može biti prekinuta, zaustavljena na 5 do 10 minuta ili prekinuta.

"Međutim, u praksi ne samo da se utakmice ne prekidaju i ne zaustavljaju, već se ne koriste niti preventivne objave i objave upozorenja", ističe pučki pravobranitelj Jurica Malčić.(Hina)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider