Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Od riječi do riječi

Pročitajte cijeli govor Michela Platinija na proslavi 100. godina HNS-a

Predsjednik UEFA-e uveličao je proslavu 100 godina HNS-, ali je i uputio i kritike hrvatskom nogometu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Govor Platinija na svečanoj akademiji u HNK-u donosimo u cjelosti:

''Poštovani gospodine predsjedniče FIFA-e, dragi Seppe. Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskog nogometnog saveza, dragi Davore. Poštovani predstavnici nacionalnih udruga i izvršnog odbora. Poštovani prijatelji hrvatskog nogometa...

Hrvatski nogometni savez je poletan, dinamičan i živahan stogodišnjak! Povijest našeg kontinenta je takva da je nogomet u Hrvatskoj prethodio osnivanju državnih institucija pri stvaranju snažnog i ponosnog nacionalnog identiteta. Koji izvanredan uspjeh mlade Hrvatske u 1998. godini kada je završila na trećem mjestu na Svjetskom nogometnom prvenstvu! Zar ne, Davore?

Pa ipak, nogometnim svijetom još uvijek odjekuju imena poznatih hrvatskih igrača koji su usrećili mnogo velikih europskih klubova: Vukas, Bobek, Čajkovski, Skoblar za najstarije među nama. Boban, Bokšić, Šuker, Prosinečki, Modrić za najmlađe. Popis bi bio dugačak, ali ja sam vam odlučio ponuditi samo predjelo!

Nogomet je preuzeo sasvim drugačiju dimenziju u odnosu na ulogu koji je igrao i koju igra u zemljama koje imaju državne institucije starije od nogometa. Hrvatski nogomet je tako čuvar nacionalnog identiteta kojeg projicira izvan državnih granica sa svim onim što to uključuje kao što je politička odgovornost i istaknuto mjesto u mašti nacije. Velika je čast za hrvatski nogomet da može imati središnju povijesnu ulogu u utemeljenju vanjskog imidža vaše zemlje, ali je isto tako težak teret i velika odgovornost. Hrvatski nogomet je stekao ovu vodeću poziciju, kao rezultat povijesnog tijeka, a ta pozicija uključuje određene obveze i dužnosti. Nedavno sam razgovarao s najvišim političkim vlastima u vašoj zemlji o problemima koji kvare, pa čak i prljaju sliku Hrvatske u inozemstvu. A radi se o problemima huliganstva i nasilja u vašem nogometu.

Razumijemo da je nedavna povijest Hrvatske, kao i uostalom ostatka regija, nažalost, povijest sastavljena od ratova, predrasuda i međuetničkog nasilja. Razumijemo da su te traume duboko poremetile vaša društva i osobito ostavili traga na vašoj mladosti. Međutim, budući da je oružje utihnulo prije više od petnaest godina, Hrvatska je na pragu ulaska u Europsku uniju i hrvatski nogomet ponovo mora biti izvor ponosa za zemlju. Iz tog razloga, potrebno je okrenuti novi list i zaboraviti na nasilje.

UEFA vam je pružila savjete i pomoć u izbacivanju huliganstva s vaših stadiona, no, ja ne mogu sakriti da smo razočarani slabim rezultatima koje ste postigli. Vi ste i dalje, nažalost, loš učenik. Kao i jedan od vaših susjeda. Također je vrlo zabrinjavajuće da je vaše prvenstvo minirano kriminalnim pojavama koje izazivaju sumnju u regularnost natjecanja.
Znam da su novi čelnici Saveza, a ovdje želim toplo pozdraviti svog prijatelja Davora Šukera, svečano potvrdili svoju predanost reformi hrvatskog nogometa. Vjerujem da će oni u tome uspjeti! Oni moraju znati da je UEFA više nego ikada uz njih kako bi im pomogla u iskorjenjivanju zla koje ugrožava mjesto hrvatskog nogometa u okviru europskog nogometa.

No, potrebna je također snažna i nedvosmislena podrška političke vlasti u vašoj zemlji kako bi se pomoglo mladom i novom vodstvu u svojim nastojanjima. Ovaj tim je sinonim nade za čitavu naciju, ne prepuštajte ga samom sebi! Nemojte me krivo shvatiti: UEFA je ponosna što u svom krilu ima Savez kao što je hrvatski i sada, moram pozdraviti sve ono što je napravio predsjednik Vlatko Marković tijekom 12 godina. Međutim, ovaj tim je također svjestan da neka ponašanja ili primjedbe nisu prihvatljivi i mora ih se sankcionirati.

Dragi prijatelji hrvatskog nogometa, nisam ja ovdje došao pokvariti slavlje. Uloga „slavlje-lomca“ uopće mi ne odgovara. Ovdje sam kako bismo zajednički proslavili ovu stogodišnjicu, ali također sam uvjeren da bi bilo nepošteno i neodgovorno s moje strane da ne spomenem probleme koji su svima poznati i da vam ne ponudim našu bratsku pomoć u njihovom rješavanju. UEFA će uvijek biti na vašoj strani. To je poruka nade koju sam vam došao izreći. Vi ste izabrali novu generaciju čelnika koja ima bogato iskustvo u nogometu. Pomozite im da reformiraju, obnove i saniraju hrvatski nogomet kako bi ponovo mogao zasjati na nebeskom svodu svjetskog nogometa. Eto, to je ono što vam od srca želim.
Sretan rođendan i Živio hrvatski nogomet!''

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider