Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mandži zasad tek...

'Joe je pogriješio, ali i FIFA, kad je skinula 'zapamtite Vukovar'

Predsjednik HNS-a Davor Šuker komentirao je 'neprimjereno ponašanje Šimunića' te dobru vijest oko kazne za Mandžukića.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak na početku je press konferencije predstavio novu službenu web stranicu HNS-a, a nakon toga su se javnosti obratili predsjednik Davor Šuker i izvršni predsjednik Damir Vrbanović. Na samom kraju press konferencije Šuker je otkrio kako je Mandžukić dobio jednu utakmicu kazne i otvoren je disciplinski postupak.

>> Šimunić: Izgovorio sam to zbog ljubavi, a ne veličanja totalitarnog režima

''Nakon jednog velikog uspjeha, došla je jedna neprimjerena gesta za sportske terene. Dobili smo naputke i od Fife, bio sam s Platinijem, no više će o stavu HNS-a Damir Vrbanović'', rekao je Šuker.

'Neprimjereno ponašanje Šimunića'

''Užasno mi je žao što otvaramo tu temu. Kao prvo bih se zahvalio svima koji su nam ovih dana poslali poruke podrške. Stav HNS-a oko Šimunića, koji je jedan fenomenalan igrač, je kako je to jedno neprimjereno ponašanje. Ljudski je griješiti. Prema tome, HNS je odmah odlučio pozabaviti se tom temom'', rekaom je Vrbanović.

'Joe šokiran povezivanjem s mračnom povijesti'

''Naš stav je da ni na koji način Šimunić nije pozivao na ustaštvo. On je jako emotivno proživio ove dane i šokiran je činjenicom da ga se povezuje s mračnom povijesti. On je najavio čak i pravnu bitku da zaštiti svoje interese.''

Hoće li FIFA kazniti Šimunića?

''FIFA je zatražila službeno priopćenje i to je sve. Spuštamo loptu za zeleni stol i okrećemo se ždrijebu u Brazilu. Sve smo mi definirali, a treba pogledati kontekst u kojem se to dogodilo. Sve će se uzeti u obzir i dogodit će se odgovarajuća odluka'', rekao je Vrbanović.

Postoji li djelomična odgovornost saveza za to što je Šimunić dobio mikrofon nakon utakmice?

''Mislim da smo o tome rekli. Mi smo malo vatreniji, ali to ćemo ispraviti'', rekao je Šuker.

Zašto je zabranjen transparent 'Zapamtite Vukovar?'

Kao što je javljao u srijedu GOL.hr, delegat FIFA-e je naredio skidanje transparenta 'Zapamtite Vukovar'. Na naše pitanje o tom sramotnom potezu, Vrbanović je rekao:

''Jako dobro pitanje. Mi se moramo zabrinuti zbog toga. Hrvatska ima jedan specifičan tretman kod Uefe i Fife. Ja se s tim ne mirim. Svi smo emotivno doživjeli Vukovar i gledamo ga na taj način, a delegat to nije tako doživio. Mi smo tražili minutu šutnje i taj transparent. Mislim da se delegat uplašio kad je dobio odogovr iz FIFA-e, a s druge strane bili su neki drugi transparenti s napisima Vukovar koji nisu uklonjeni. Mislim da je tu napravljena jedna velika greška. To je inače zasmetalo FARE-u Hrvatska'', odgovorio je Vrbanović.

Kad planirate donijeti odluku o Šimuniću?

''Vrijeme će pokazati kad ćemo donijeti odluku'', neodređen je bio Vrbanović.

Odlazak u Brazil je puno ljepša tema...

''Sigurno da je vrlo bitno za savez, hrvatske navijače i ekonomiju ovo velika stvar. Zahvaljujem se Islanđanima koji su sjajno organizirali utakmicu na Islandu. Kad god ću promovirati fair-play, koristit ću tu utakmicu Islanda i Hrvatske u Reykjaviku'', rekao je Davor Šuker i dodao:

''Podjela novca je takva da je 60 posto ide savezu, a ostalo igračima i izborniku. Kako je Štimac prije bio izbornik, morat ćemo vidjeti tko je koliko utakmica odigrao i bio prisutan prije nego donesemo konačne brojke. Milijun eura je već isplaćeno. Kad se podvuče crta između HNS-a i igrača, onda je odnos 50-50.''

''Volio bih da je duplo, ali nije. Imamo jednu sreću što je jedna BiH, koja je tu pored nas, otišla na SP, ali ih ne želim u našoj skupini. U Brazil na izvlačenje ide naša velika delegacija, a poslije izvlačenja ćemo odlučiti gdje će se naša reprezentacija pripremati. Daj Bože da igramo južnije kako bi imali prednost.''

Koji vam je bio najteži trenutak u kvalifikacijama?

''Bilo je teško prije utakmice s Islandom u Zagrebu. Čak sam prije utakmice popio jednu tekilu, jer sam znao težinu tog susreta. Poručujem da ću se boriti da se utakmice igraju ranije kako ne bi bilo ispada na stadionima, tu je problem infrastrukture i nadam se da ćemo to u budućnosti riješiti. Prvo je na redu naš centar, a onda nadam se i stadion'', najavio je predsjednik HNS-a.

Šuker želi nacionalni stadion...

''Molim u ime HNS-a i svih sportskih djelatnika da država pomogne oko gradnje nacionalnog stadiona. Zahvalio bih se svim navijačima koji su bili na utakmici, jer tu se vidjelo tko voli Hrvatsku. Nadam se da ćemo ubuduće biti bolji po tom pitanju. Ovako se ne možemo prijaviti ni za jednu veliku utakmicu kao što je europski Superkup koji je bio u Pragu, a mogao je i u Zagrebu..''

Prijateljske utakmice...

''Vidjeli ste da smo dogovorili utakmice s Japanom, Meksikom, Kanadom. Razgovarao sam s Nikom, imamo opcije s Nizozemskom i Švicarskom tako da nećemo imati problema s utakmicama. Niko bi volio da igramo u Europi, a mi ćemo sve napraviti da što bolje organiziramo pripreme za SP.''

Ima li kakvih vijesti o kazni za Mandžukića?

''Otvoren je disciplinski postupak i navodno će biti jedna utakmica kazne, nadam se da ne više.''

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider