Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Izbacivanje' novinara

'Potez Davora Šukera je neprihvatljiv, on ne razumije novinarske slobode'

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka osudio je odluku predsjednika HNS-a Davora Šukera da se u zrakoplov kojim je hrvatska reprezentacija letjela na Island ne smije ukrcati i ekipa HRT-a.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Neprihvatljivo je da Davor Šuker uvjetuje ulazak u zrakoplov neobjavljivanjem filma i tako ih kažnjava jer je film ipak prikazan", izjavio je za Hinu predsjednik HND-a Zdenko Duka.

"To je još jedan dokaz da vodstvo HNS-a nije onakvo kakvo bismo trebali imati. Davor Šuker ne razumije novinarske slobode i slobode medija", dodao je.

Naime, neki hrvatski mediji su u četvrtak objavili priču da je Davor Šuker pokušao zaustaviti prikazivanje dokumentarnog fila autora Marija Kovača "Offside zamka", a kada to nije uspio odlučio je ne dopustiti novinarskoj ekipi HRT-a da leti zajedno s hrvatskom nogometnom reprezentacijom na Island.

"Najbolje kada novinari putuju odvojeno od političara ili sportaša, ali ovo su bili posebni uvjeti", rekao je Duka ponovivši kako je potez predsjednika HNS-a neprihvatljiv.

Predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) Jura Ozmec smatra da angažman leta čarterom poslovni odnos između HRT-a i HNS-a i da se u takav aranžmane nitko ne može uplitati.

"HZSN ili HND bi u takvom odnosu više trebalo smetati zašto samo novinari HRT-a imaju takav povlašteni odnos korištenja čarter leta, a ne i ostali novinari?," kazao je Ozmec.

Iz Odjela za komunikacije HRT-a Hini je priopćeno kako "radi preciznog informiranja javnosti i dosadašnjih medijskih napisa ekipa HRT-a nije izbačena iz aviona već je dan ranije obaviještena da u charteru nema mjesta".

"U ranijim slučajevima djelatnici HRT-a čarterom su putovali kada je bilo mjesta dok su u 70 posto slučajeva išli redovnim linijama. Tako je i ovom prilikom na Island otputovala četveročlana ekipa redovitom linijom'', stoji između ostalog u pripćenju javne televizije.

U međuvremenu je stiglo i priopćenje za medije iz HNS-a.

Hrvatski nogometni savez ovim putem reagira na senzacionalističke napise o odnosu Saveza i HRT-a.

1. Hrvatski nogometni savez ne pokušava, niti će to raditi u budućnosti, utjecati na rad i uredničku politiku bilo kojeg medija, a svakako ne HRT-a, poslovnog partnera posljednjih dvadesetak godina. Odnos HNS-a i HRT-a pitanje je međusobnih ugovora, dogovora i partnerske suradnje, a svakako ne bi trebao biti tema senzacionalističkih napisa i prozivanja za "teror" i "nezapamćeni skandal'', posebno jer novinari HRT-a u čiju su obranu mnogi ustali imaju savršeno dobru suradnju s HNS-om i reprezentacijom koja im je bila i bit će dostupna za ekskluzivan pristup sukladno ugovoru.

2. Predstavnici medija ni inače ne putuju s hrvatskom nogometnom reprezentacijom, a u ovom slučaju to pravilo primijenjeno je i na HRT, kao što će biti i u budućnosti.

3. Hrvatski nogometni savez ne bježi od kritika niti od negativnih tema u hrvatskom nogometu, dapače - dobronamjerne i konstruktivne kritike pomoći će rukovodstvu Saveza rješavati te probleme. No, pozivamo sve predstavnike medija da narednih dana daju podršku hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i kreiraju pozitivnu atmosferu jer je plasman na Svjetsko prvenstvo u interesu i medijima i hrvatskoj javnosti, a stvaranje senzacija tamo gdje ih nema ne ide u prilog tom zajedničkom cilju.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider