Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Krvavi utorak

Teški izgredi i sukobi u Varšavi: Dan koji će svi zapamtiti!

Poljski huligani od starta Eura neprestano izazivaju incidente. Ugroženi na svom teritoriju, Poljaci kvare radost i euforiju navijačima svih reprezentacija.

Od 16 sati pratili smo uživo događaje s varšavskih ulica tijekom cijelog utorka. 183 huligana su uhićena, a deseci ozlijeđenih, od čega 10 teže, bilanca su cjelodnevnih sukoba poljskih huligana s Rusima i policijom. Poljski huligani napadali su ruske navijače među kojima je također bilo podosta onih koji su došli na obračun.

>> Huligani divljaju Poljskom: Pozivamo sve navijače na oprez!

Neredi su trajali i za vrijeme utakmice. U fan zoni su se Poljaci čak i međusobno tukli jer je nekima, paradoksalno, bilo dosta nereda. Na povratku s utakmice trajali su juriši policije koja je pokušavala u masi od preko 50 tisuća navijača doći do onih koji su cijeli dan napadali organe reda i ruske navijače. Korišteni su čak i vodeni topovi te suzavac.

"Među privedenim osobama ima Poljaka i Rusa. Sedmorica je ozlijeđenih Poljaka, a trojica Rusa. Prema našim spoznajama, nitko od njih nije u životnoj opasnosti", priopćili su iz policije dodavši:

"Istražni postupak i dalje traje. Provjeravamo videozapise s našega nadzornog sustava, planiranimo identificirati još počinitelja nereda te ih privesti pred lice pravde."

Policija je imala pune ruke posla, iako je nikad nije bilo kad je trebalo ili bi im reakcija bila u najmanju ruku čudna. Kad se ovakve stvari događaju skoro pa na pladnju svjetske javnosti, ne znamo što će poljski domaćini i UEFA imati reći na ovu temu.

Kako su dopustili ovakve sukobe i napade uoči najrizičnije utakmice na Euru? Svi su o tome pričali i opet je netko dopustio da se to dogodi. Parada Rusa koji su slavili svoj praznik Dan Rusije usred Varšave ili nije trebala biti dopuštena ili je trebala biti puno bolje organizirana od strane odgovornih.

Tijek događaja:

02:00 U Varšavi je mirno. Bilo je još nekih manjih problema, Poljaci uglavnom pokušavaju zastrašiti Ruse verbalnim prijetnjama, petardama i pirotehničkim napravama, no policija dobro čuva ruske navijače i sprječava direktne kontakte. Počela je padati i kiša, koja će, nadaju se svi, potjerati huligane i ohladiti vruće glave.

01:15 Maskirana skupina Poljaka je pokušala napasti Ruse, koji bježe pod naletom boca i raznih predmeta. Poljski huligani su potom napali djelatnika Hitne pomoći, pa dali petama vjetra...

01:10 Grad je prepun policije, a centar razbijenog stakla. Ipak, gazeta.pl piše kako i ne izgleda tako strašno, obzirom što se sve događalo i događa u Varšavi. Ljudi piju i pjevaju po kafićima, čuju se razni jezici, ali ne i ruski. Izgleda kako policija napokon sve drži pod kontrolom.

01:00 Neočekivani problemi za policiju na kružnom toku De Gaulle. Nakon što su na tom mjestu uhitili nekoliko poljskih huligana, tamo se pojavilo 200-injak Rusa željnih 'akcije'. Policija je reagirala na vrijeme, odvojila rusku skupinu i krenula ih legitimirati.

00:30 I dalje je niz inače prometnih i frekventnih lokacija pod blokadom. Dio veselih poljskih navijača bezbrižno se lopta i igra nogomet po ulicama, no uskoro ih je policija zamolila da prestanu. Vlasnici raznih restorana i ostalih radnji u strahu zatvaraju svoja vrata i čekaju da masa prođe. Iako se mogu čuti i vidjeti sirene kola Hitne pomoći, ali i 8-9 vatrogasnih vozila, čini se da je situacija pod kontrolom.

00:05 Policija je krenula u obračun s huliganima kod kružnog toka De Gaulle. Kod Avenije Jeruzalem viđena su tri kola hitne pomoći kako žurno jure na intervenciju. Ne zna se tko je stradao...

23:55 Dosad je uhićeno 130 navijača, a među njima i dvojica Rusa koji su palili baklje na stadionu tijekom utakmice. Policija ima velikih problema na području kod kružnog toka De Gaulle. Tamo je masa ljudi, zbog koje policija ne može uloviti grupu zamaskiranih huligana koju su primjetili. Blokirana je i Avenija Jeruzalem, tako da se praktički pola Varšave nalazi pod blokadom. Jedno je sigurno, glavni poljski grad večeras čeka neizvjesna noć...

23:45 Policija je imala problema s navijačima i tijekom utakmice, a Poljaci su se stigli potući i međusobno. Oni koji su gađali policiju kamenjem, bocama i ostalim predmetima bili su napadnuti od 'normalnog' dijela navijača. No kad se među 'nove neprijatelje' umiješala policija, nastao je pravi kaos u kojem se nije znalo tko koga udara. Nisu 'bubice' bili ni Rusi, koji su na tribinama Nacionalnog stadiona, prilikom intoniranja himni, razvili koreografiju koja je razljutila Poljake. Rusi su podignuli poruku 'Ovo je Rusija', sa slikom proslavljenog ruskog vojnog vladara i generala Dimitrija Požarskog. Velika provokacija za Poljake, ako se zna da je Požarski 1612. godine porazio okupacijsku poljsku vojsku, te vratio Moskvu u ruke Rusa.

23:35 Reporter gazeta.pl javlja kako je u blizini Nacionalnog stadiona sve čisto i pod kontrolom, no nedaleko je masa ljudi, a među njima i zamaskirani huligani, vjerojatno Poljaci.

23:25 Masa poljskih navijača nemalo se iznenadila kada je prešla preko mosta Poniatowskiego. Naime, policija je napravila kordon kod Nacionalnog muzeja i zabranila prolaz, ne bi li sprječila nove sukobe Poljaka i Rusa. Najuporniji su odustali nakon bačenog suzavca od strane policije. Inače, iz sigurnosnih razloga gostujući navijači ostali su na stadionu 20-30 minuta duže...

23:10 Snimka uhićenja poljskih i ruskih huligana, koji su planirali međusobni okršaj:

23:00 Neprestano izlaze nove snimke krvavih sukoba, a ova je s mosta Poniatowski.

22:25 Policija se sprema na povratak navijača s tribina Nacionalnog stadiona. Zatvoreno je nekoliko ulica, a policija je spremna i naoružana pendrecima, gumenim mecima, suzavcima i vodenim topovima. Također, iz policije su javili kako je teško ozlijeđen i jedan njihov kolega.

22:00 Javio se i Mikhail Fedotov, Putinov čovjek za ljudska prava i civilno drutšvo, koji je kazao da se situacija mora smiriti.

21:25 U fan zoni odjekuje 'Tko ne skače, Rus je', a policija je vani uhitila nekoliko huligana, pretpostavlja se Poljaka.

21:00 Policija je izvjestila kako je uhićeno već stotinu huligana. Stanje se smirilo, iako i dalje ima sitnih trzavica u fan zoni.

20:20 Poljska Gazeta piše o 10 teško ozlijeđenih navijača. Sedmero su Poljaci, dvojica Rusi, a nastradao je i jedan Nijemac.

20:15 Novi sukob poljskih huligana i policije, sada u fan zoni. Policija je morala koristiti vodene topove i suzavce, a zadnja informacija govori o 56 uhićenih osoba. RT.com piše kako Veleposlanstvo Rusije provjerava navode o njihovom preminulom građaninu, a Sport Express javlja da je jedan Rus u bolnici s teškim ozljedama glave.

20:05 Poljska policija je blokirala praktički pola Varšave. Neki poljski reporteri s mjesta događaja javljaju kako su snage reda opet morale upotrijebiti gumene metke... Pretpostavka je kako poljski huligani ne idu na utakmicu, već nastavljaju tražiti i čekati Ruse po gradu.

19:50 Polako izlaze snimke incidenata koji su se protekla 2-3 sata događali po cijeloj Varšavi. Još neki poljski i ruski mediji javljaju o poginulom navijaču Rusije, no to je i dalje nepotvrđena informacija.

19:45 Mimohod ruskih navijača koji je bio sve, samo ne mihomod, ovog trenutka je završen. Rusi polako ulaze na tribine Nacionalnog stadiona, a policija izvještava kako je uhićeno svega 40 navijača.

19:30 Stanje se navodno smirilo, iako zvuk sirena ne prestaje. Još se ne zna broj ozlijeđenih...

19:10 I dalje se čuju povremeni hici, te zvukovi hitne pomoći. Potvrđeno je da su tri navijača primljena u bolnicu s teškim ozljedama glave. Jedan je Poljak, a nacionalnost ostale dvojice nije poznata. Prema pisanju RT.coma postoje nepotvrđene glasine kako je jedan navijač Rusije zadobio smrtne ozljede...

18:55 U ovom trenutku Varšavom je odjeknulo još nekoliko hitaca...

18:50 Policija na sve načine pokušava zaustaviti sukobe - osim hitaca upozorenja s vrućim glavama obračunali su se i vodenim topovima, a gradom nadlijeću helikopteri. Navodno su u poljske huligane ispalili i gumene metke...

18:40 Po ulicama je mnogo ozlijeđenih navijača, a troje ih je navodno prevezeno u bolnicu s ozbiljnim ozljedama glave. Također, policija je ispalila nekoliko hitaca u zrak, kao znak upozorenja.

18:35 U odvojenom incidentu huligani varšavske Legije, njih 50-ak, napalo je grupu Rusa na terasi kafića. Postoje indicije kako je riječ o huliganima Zenita, Spartaka i CSKA. Ako je to točno, čini se da su se i Rusi odlučili držati zajedno.

18:30 Gradom odjekuju sirene, nevjerojatan je broj policijskih vozila, koja sada jure prema Nacionalnom stadionu u Varšavi. Tamo naime poljski huligani planiraju nastavak obračuna s Rusima.

18:25 Prema nekim informacijama, poljske navijačke grupe zaboravile su na brojne međusobne razmirice i zavrzlame, te zajedničkim snagama žele napasti Ruse. Na Aleji Waszyngtona, Poljaci su napali grupu ruskih navijača i pretukli ih prije reakcije policije.

18:15 Skuplja se sve veći broj poljskih ultrasa, izrazito desno orijentiranih, koji nose čak i zaštitne plinske maske. Policija ih sa psima i na sve moguće načine pokušava sprječiti da dođu u kontakt s ruskim navijačima koji kreću prema stadionu... Ipak, već je došlo do direktnih okršaja na nekim lokacijama.

17:45 Čini se kako je došlo do žestokih sukoba u središtu Varšave. Zasad nema puno informacija, kao ni fotografija ili video snimaka, međutim na društvenim mrežama brojni su upisi o ozlijeđenim navijačima, eksplozijama pirotehničkih naprava koje odjekuju centrom grada, kao i mnoštvu policije... Navodno je sve počelo 'koškanjem' Poljaka i Rusa, a onda se u cijelu priču uključila i policija, što je izazvalo - 'kontraefekt'.

Poljaci počeli napadati Ruse: Jedina želja nam je što prije pobjeći kući!

Rusa je u glavnom gradu Poljske barem pet tisuća, a osim tradicionalne međusobne netrpeljivosti, domaće 'štemere' posebno boli što fanovi Zbornaje u Varšavi slave - Nacionalni dan.

Odlučili su im Poljaci zagorčati veselje, pa je tako sinoć ispred jednog hotela napadnuta grupa ruskih navijača.

"Njih dvadesetak nam je prišlo i pitalo nas nešto na poljskom jeziku. Odgovorili smo kako ih ne razumijemo, a oni su nas počeli udarati i razbijati nam automobile", prosvjedočio je ruski navijač.

>> Navijači, pazite se: 'Opake zvjerke' kriju se među huliganima!

Policija je potvrdila kako se incident dogodio, no krivci (zasad) nisu pronađeni. Srećom, Rusi nisu prošli s ozbiljnim ozljedama, no to ne umanjuje njihovu ogorčenost.

"Nismo ih ničime provocirali, čak nismo imali ni ruska obilježja na sebi. Došli smo ovdje podržati svoju momčad, bez karata, u nadi da ćemo ih pronaći. Sada imamo samo jednu želju - što prije pobjeći kući", zaključili su Rusi

Inače, ruski navijači povodom proslave Nacionalnog dana u Varšavi spremaju veliki mihomod, koji bi trebao početi oko 17:30h. Policija je čvrsto naglasila kako će prekinuti 'paradu' Rusa dogodi li se neka provokacija, a pod tim se posebno misli na isticanje komunističkih simbola.

Sudeći po nekim fotografijama koje kruže društvenim mrežama, izgleda da su se Rusi oglušili na policijske naredbe, no stvar su u svoje ruke preuzeli poljski huligani...

Dragi navijači na Euru ili u domovini, šaljite nam svoje fotografije navijanja, slavlja i podrške hrvatskoj reprezentaciji na moj.report@novatv.hr. Najbolje ćemo objaviti na našem portalu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider