Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Što je radio HNS?

Pokušaj ubojstva navijača: Zašto utakmica u Grčkoj nije prekinuta?

Iz udruge 'Uvijek vjerni' stiglo je priopćenje vezano za događaje u Pireju…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon događaja na stadionu Olympiakosa mnogi su se zapitali zašto Howard Webb nije prekinuo utakmicu nakon što je na tribinu s Hrvatima doletio Molotovljev koktel koji je izazvao manji požar. Za punu manju stvar prekinuta je utakmica Italije i Srbije u Genovi. Tamo je jedan huligan rezao mrežu, a na susjednu tribinu doletjelo je nekoliko baklji.

Ove su argumente postavili mnogi na navijačkim forumima diljem Europe. Naravno da se u tim krugovima itekako priča o utakmici u Pireju. Ono što naša javnost nije znala je to da su i hrvatski huligani imali svoju epizodu u Pireju. Razbijali su prije utakmice i vrijeđali Srbe po ulicama.

Također, navijači Panathinaikosa tvrde da nisu svi njihovi navijači u bratskim odnosima sa srpskim kolegama. Napad su na Hrvate na tribini izveli domaći navijači zajedno sa Delijama. Motorističke kacige, Molotovljeve koktele i palice su unijeli jer je stadion 'njihov'.

Pitanje iz prvog dijela teksta postavili su u priopćenju, kojeg donosimo u cijelosti, i u službenoj udruzi navijača nogometne reprezentacije.

''Od prvog dana kada su određene reprezentacije kvalifikacijske skupine u kojoj je Hrvatska isticali smo da će najveći problem biti gostovanje u Grčkoj. U posljednjih mjesec dana pojačali smo upozorenja, stupili u kontakt s hrvatskim veleposlanstvom u Ateni, sve kako bi na primjeren način organizirali putovanje naših navijača u što većoj sigurnost.

Međutim, nakon događaja u Pireju za dvoboja Grčka i Hrvatske potvrđuju da naša upozorenja nisu naišla na plodno tlo. Prije, za vrijeme i poslije utakmice bilo smo izloženi stalnom pritisku, nasilju, pokušajima ubojstva i poniženjima.

Hrvatski navijači napadnuti su na početku utakmice sa zapadne tribine gdje hrvatske navijače nije uopće zaštitila policija, zapravo je i nije bilo, a sve ovo može se potkrijepiti snimkama koje i sami posjedujemo. Na navijače su bacani molotovljevi kokteli, topovski udari, baklje, nekoliko ljudi je ozlijeđeno, stradala su i djeca, a jedan naš član je ostao bez dijela prsta na ruci.

Ne smijemo ni zamisliti što bi se dogodilo da je Molotovljev koktel, bačen od strane tridesetak maskiranih grčkih huligana prešao ogradu i zapalio se među ljudima. Ovako je zapevši za ogradu od pleksiglasa aktiviran, gdje se i zapalio. Da je došao među publiku bilo bi među hrvatskim navijačima i teško ozlijeđenih i smrtno stradalih. Činjenica jest da su hrvatski navijači od strane organizatora utakmice, grčkog Saveza i svih snaga sigurnosti, u kooperaciji s grčkim navijačima ubačeni u klopku.

Policija, koje uopće nije bilo s lijeve strane hrvatskih navijača prema zapadnoj tribini, reagirala je mlako i blagonaklono prema domaćim huliganima? Grci su se jednostavno natjecali tko će s ubojitijim oružjem pogoditi hrvatske navijače, policija je sve mirno promatrala i jednostavno dala impuls za nasilje nad nama u kojima su sudjelovali čak i akreditirani zaštitari.

Nisu reagirali ni čelnici HNS-a

U cijelom slučaju, dok smo gađani topovskim udarima i molotovljevim koktelima, nitko nije reagirao, pa ni djelatnici Hrvatskog nogometnog saveza koji su inače brinu za sigurnost na stadionu.

I dok bi se svugdje drugdje utakmica prekinula zbog oružanog napada na publiku, dvoboj u Ateni je nastavljen bez ikakvog jamstva sigurnosti prema hrvatskim građanima.

Osjećajući se nepotrebno izloženi riziku i pogibelji, ostavljeni od baš svih želimo uputiti zahvali hrvatskoj veleposlanici u Ateni, Vesni Cvjetković-Kurelec koja se cijelo vrijeme brinula za naše ozlijeđene, pretučene, opljačkane i bezrazložno privedene članove. Svi druge koje smo molili za pomoć okrenuli su nam leđa.

Slijedom događaja tražimo očitovanje Hrvatskog nogometnog saveza jer nam je nevjerojatno da se do danas nisu oglasili u vezi nemilih događaja na i oko stadiona.

Istovremeno prikupljamo potrebnu dokumentaciju za podizanje tužbe protiv organizatora utakmice i Grčkog Ministarstva unutanjih poslova za sudjelovanje u pokušaju ubojstva. Ovi nemili događaji na stadionu i ignoriranje istih od stane HNS-a izgledali su kao i igra reprezentacije na terenu, te ono što treba istaknuti je da su nužne promjene u svim strukturama saveza.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider