Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vrtoglave cifre

Pogledajte nagradni fond Fife za SP i koliko može zaraditi Hrvatska

Odlazak hrvatske reprezentacije na Svjetsko prvenstvo nije samo veliki sportski, već i financijski uspjeh. Našem savezu upravo su odlasci na velika natjecanja najvažniji za egzistenciju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Da Niko Kovač slučajno nije odveo Vatrene u Brazil, predsjednik Saveza Davor Šuker, našao bi se u velikoj gabuli. Ovako će Savez zaraditi, barem, 100-tinjak milijuna kuna.

"Znate kako se kaže u Njemačkoj..o novcu se ne priča. Idemo se i mi toga držati, bilo bi lijepo", rekao je Niko Kovač.

Bilo bi lijepo, ali mi nismo Njemačka. Naš Savez, za razliku od njemačkog pa i ostalih velikih saveza, uvelike ovisi o nagradama koje nose plasmani na velika natjecanja. Predsjednik Davor Šuker može odahnuti. Jer Savez je nedavno izgubio dva velika sponzora, a oni koji su sada uz njih ne bi mogli financirati preživljavanje do eventualnog odlaska na sljedeće natjecanje. No, sada će sve biti u redu. Brazil će privući nove sponzore, a Savez se može nadati ukupnoj zaradi od barem 100-tinjak milijuna kuna.

"To nam jako puno znači. Točne brojke tek ćemo dobiti od Fife pa ćemo onda pričati u dolarima i eurima. O tome ćete biti naknadno obaviješteni."

No, ono što već sada znamo je da će Svjetsko prvenstvo u Brazilu biti novčano najizdašnije do sada. FIFA je potvrdila da će nagradni fond iznositi 454 milijuna dolara, što je za 34 milijuna više od onog u Africi prije četiri godine.

Tada je sam plasman honoriran s osam milijuna dolara, a svaka od 32 reprezentacije dobila je ekstra milijun za troškove priprema. Ulazak u osminu finala donosio je još milijun, dakle zaradu od devet milijuna. Za četvrtfinale račun je podebljavan za još pet milijuna dolara. 4. mjesto donosilo je još četiri milijuna, a treće šest. Poraženi u finalu na kraju je dobio još deset, a pobjednik 16 milijuna. Ukupna zarada svjetskih prvaka Španjolaca bila je vrtoglavih 30 milijuna dolara!

A, sljedeće će godine nagrade biti još veće…

No, Hrvatska na Svjetskom prvenstvu neće pomoći samo svom Savezu. Zaradit će cijela država. Od sponzora, marketinških ugovora, ugostiteljstva, turističkih agencija, kladionica, teleoperatera, pivarskih i ostalih industrija. Iako do ljeta sljedeće godine sigurno nećemo izaći iz recesije, uz nogometnu euforiju Hrvati ipak lakše žive.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider