Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Povijest bi se mogla ponoviti

Plaši li se Scolari najveće nogometne traume Brazilaca?

Nakon što je 64 godine bio duboko zakopan u brazilskoj svijesti, kako se približava datum početak svjetskog nogometnog prvenstva strah od 'El Maracanaza' polako se širi domovinom peterostrukih svjetskih nogometnih prvaka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Premda je Brazil rekordnih pet puta bio prvak svijeta, niti jedan osvojeni naslov nije se urezao u brazilsku nogometnu povijesti kao 16. srpanj 1950. godine, dan kada je cijela 'zemlja plakala'. Dan kada je Urugvaj pred 200.000 gledatelja na stadionu Maracania u Rio de Janeiru pobijedio Brazil 2-1 i osvojio svoj drugi naslov svjetskog prvaka.

Za Brazilce je taj poraz, 'El Maracanaza', kako ga zovu, najveća nogometna trauma. Tada su dio reprezentativaca, a posebno golmana Moacira Barbosu, zauvijek obilježili gotovo u atmosferi linča.

U posljednjim anketama uoči ovogodišnjeg World Cupa navijači 'Selecaoa' najviše strahuju od reprize iz 1950. godine. Ne brine ih Hrvatska s kojom će otvoriti SP, niti Meksiko i Kamerun, preostali protivnici u skupini, ne razmišljaju niti o Španjolcima, Argentincina ili Nijemcima. Boje se jedino da ne oživi 'duh iz prošlosti'.

Nedavno je jedna sportska kompanija objavila sjajan reklamni spot u kojem se 'duh iz 1950.' godine vraća u Brazil i po ulicama i plažama plaši stanovništvo. Bio je to šok koji je Brazilce vratio u prošlost.

"Znam da je to teško shvatiti, no ja posve drugačije gledam na tu utakmicu. Želio bi da naši navijači poraz iz 1950. godine slave, a ne oplakuju. Do tada niti jednom nismo bili u finalu SP, a nakon poraza na Maracani osvojili smo pet titula, pri čemu tri na idućih pet prvenstava," kazao je brazilski izbornik Luis Filipe Scolari.

Dio igrača iz te reprezentacija zauvijek je bio obilježen kao 'gubitnici', a najgore je prošao vratar Barbosa koji je bio izoliran iz društva i optužen da nosi nesreću.

"Žao mi je zbog toga. Ti igrači su pisali brazilsku nogometnu povijest. Te 1950. godine prvi put smo igrali finale SP-a. Želio bi da se oni pamte kao pobjednici, a ne kao gubitnici," dodao je Scolari.

Na pitanje strahuje li možda od ponavljanja povijesti, Scolari je bio jasan.

"Pokušat ćemo se plasirati u finale i ponovo zaigrati na Maracani. Moramo vjerovati u našu momčad, u naše zajedništvo. Mnogi smatraju kako sam populist. No što očekujete od mene. Naravno da tražim podršku javnosti i naših navijača. Želimo osvojiti naslov svjetskog prvaka i tako ćeo se i ponašati," poručio je brazilski izbornik. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider