Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bez igrača Dinama

Kovač odgovorio čelniku Dinama na pritisak u vezi Halilovića!

Izbornik hrvatske reprezentacije Niko Kovač objavio je popis kandidata za prijateljsku utakmicu sa Švicarskom…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska će odmjeriti snage sa Švicarskom, koju vodi proslavljeni stručnjak Ottmar Hitzfeld, 5. ožujka u St. Gallenu, na AFG Areni, s početkom u 20.30 sati. Utakmice se igra u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Bit će to prva provjera hrvatske reprezentacije nakon doigravanja s Islandom za plasman na SP.

Kovač je pozvao 27 igrača, premda će u Švicarsku putovati samo 18 igrača, a pravo nastupa imat će njih 17. Na popisu očekivano nema suspendiranog Josipa Šimunića, ali niti Dinamove nade Alena Halilovića. Zanimljivo, nakon niza godina na popisu reprezentativaca nema niti jednog igrača Dinama.

Hrvatski strateg je pojasnio kako je pozvao 27 igrača jer 'vatrene' očekuju brojne sponzorske obveze i snimanja, cijepljenja, te niz sastanaka s igračima. Na pitanje je li ovo popis igrača za SP, Kovač je kazao:

"Ovo nije fiksni popis, ako nekoga nema na popisu, ne znači da je otpao. Ovo je naš prvi odabir, mogao sam pozvati i 35 igrača. Imamo još dosta vremena, ovo nije naš konačni popis," kazao je hrvatski izbornik.

Komentirao je i podatak kako na popisu nema nikoga iz Dinama i Hajduka. Nema niti Sammira, koji je najavio povratak u kockasti dres nakon što je preselio u Getafe.

"Sammir nije otpisan, ali sada sam se odlučio za ovih 27 igrača. Dinamo? Jučer sam bio u Rijeci kako bi vidio kandidate, ali nisam ih vidio jer je utakmica odgođena."

Kovač je komentirao i nedavno izjavu Zdravka Mamića kako bi izbornik i predsjednik HNS-a Davor Šuker trebali podnijeti ostavku ukoliko Halilović ne bude među putnicima na World Cup.

"Od prvog dana jasno sam rekao koji će mi biti kriterij pri pozivu igrača. Toga se sada i držim. Ja sam svoj odgovor dao već prvi dan, a vjerujem kada pogledate popis znati ćete o čemu govorim," bio je jasan hrvatski izbornik koji se potom okrenuo prema idućem suparniku.

"Do početka svjetskog prvenstva imat ćemo samo tri provjere, zbog toga je utakmica protiv Švicarske vrlo važna. Radi se o vrlo jakoj reprezentaciji koja je bila nositelj na ždrijebu za SP," kazao je Kovač, te dodao: "Nakon trijumfa protiv Islanda treba nam dobar rezultat, vjetar u leđa."

Bit će to treći hrvatsko - švicarski okršaj. Prvi međusobni ogled održan je u skupini na EP-u u Portugalu 2004. godine, a završio je bez golova. U drugom dvoboju u kolovozu 2012. Švicarska je u Splitu u prijateljskom susretu slavila 4-2. Bio je to premijerni dvoboj Igora Štimca na klupi 'vatrenih'. "Gledao sam utakmicu u Splitu. Uhvatili su nas na kontre. Sasvim sigurno očekuje nas pravi izazov."

Kovač je otkrio kako ga iznimno raduje odlična forma Luke Modrića, Ivana Rakitića i Marija Mandžukića, ali i naglasio kako ima još hrvatskih igrača koji igraju odlično. "Ova trojica su trenutačno na svim portalima i medijima, no ima još igrača koji igraju dobro," dodao je Kovač, te otkrio novosti o potencijalnom 'kockastom' Gregory Serticu.

"Nije to tako jednostavno kako se čini. 'Ne znam ni ja sve, ali čuo sam da nije sve bas toliko jednostavno, no vrijeme curi."

Okupljanje reprezentacije za akciju 'Švicarska' bit će u nedjelju 2. ožujka, no već dio igrala stići će zbog klupskih obveza tek u ponedjeljak. Na put se kreće u utorak, pa Hrvatska jedini pravi trening imati po dolasku u St Gallen.

Hrvatska i Švicarska do sada su se dvaput sastajali. Prvi put na Euru 2004., kada je bilo 0:0, a drugi i posljednji put u prijateljskoj utakmici u Splitu uoči početka kvalifikacija za SP 2014. Švicarci su nanijeli težak poraz hrvatskoj selekciji (4:2), tada još pod vodstvom Igora Štimca, kojem je to bila debitantska utakmica na mjestu izbornika.

Do početka SP-a Hrvatske će odigrati još dvije pripremne utakmice. Za sada se sigurno zna kako će 6. lipnja u Salvadoru odmjeriti snage protiv Australije, a otvoren je još termin 31. svibnja vjerojatno u Hrvatskoj. Za sada se nagađa kako će se u tom terminu igrati protiv Malija, no Kovač je potvrdio kako utakmica još nije potvrđena. (I.M./Hina)

Popis kandidata za utakmicu sa Švicarskom:

Popis reprezentativaca za utakmicu sa Švicarskom:

Vratari: Stipe Pletikosa (Rostov), Danijel Subašić (Monaco)

Braniči: Darijo Srna (Šahtar), Igor Bubnjić (Udinese), Domagoj Vida (Dynamo Kijev), Vedran Ćorluka (Lokomotiv), Dejan Lovren (Southampton), Danijel Pranjić (Panathinaikos), Gordon Schildenfeld (Panathinaikos), Šime Vrsaljko (Genoa), Ivan Strinić (Dnipro), Hrvoje Milić (Rostov)

Vezni igrači: Ivan Rakitić (Sevilla), Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Perišić (Wolfsburg), Mateo Kovačić (Inter), Milan Badelj (HSV), Niko Kranjčar (QPR), Ivo Iličević (HSV), Mate Maleš (Rijeka), Ognjen Vukojević (Dynamo Kijev)

Napadači: Mario Mandžukić (Bayern), Ivica Olić (Wolfsburg), Eduardo Alves da Silva (Šahtar), Nikica Jelavić (Hull City), Leon Benko (Rijeka), Ante Rebić (Fiorentina).

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider