Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Milijuni na kocki: Modrića i društvo čekaju 'krv, znoj i suze'

Izbornik Niko Kovač pripremio je hrvatskim reprezentativcima žestok plan priprema uoči dvoboja s Islandom…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„Ukazana mi je velika čast, ali još veća odgovornost“, svjestan osjetljivosti trenutka izjavio je Niko Kovač nakon što je imenovan novim izbornikom hrvatske reprezentacije. Nije lako Kovaču, ali ni Davoru Šukeru. Na kocki je puno toga. I u sportskom i u financijskom smislu. Plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu i stotinjak milijuna kuna izravne i tko zna koliko milijuna neizravne zarade njiše se na grani.

Nikad veće povjerenje javnosti

Nakon traumatičnog iskustva s Igorom Štimcem, bivši kapetan prihvaćen je aklamacijom od strane hrvatske javnosti. Vjerojatno do sada niti jedan izbornik nije uživao takvo povjerenje medija i navijača na početku svojeg mandata. Kovač je sa svih strana obasipan pažnjom i podrškom. Ni nakon objave kandidata za odlučne dvoboje s Islandom nisu se čuli nikakvi disonantni tonovi. A zna se da je do sada uvijek bilo polemika prije objave kandidata, čak i prije prijateljskih utakmica, a kamoli natjecateljskih, i to još ovako važnih.

Ima li ih s figom u džepu?

Za sada potencijalni nezadovoljnici šute i mudro čekaju. Je li stvarno prevladalo strpljenje zbog interesa hrvatskog nogometa ili nitko ne želi iskočiti pred rudo? Za sada svima iz usta ispadaju samo bomboni, sve izgleda divno, krasno i harmonično.

Međutim, hoće li ostati „bonaca“ i ako se dogodi havarija? Čisto sumnjamo. Znate ono kada svećenik prije sudbonosnog „da“ pita ima li tko što reći ili neka ostane šutjeti za sva vremena. U životu je to najčešće mrtvo slovo na papiru. Posebice u ovim krajevima. Svjestan je toga i izbornik. Jako dobro zna da će biti „drvlje i kamenje“ ako Hrvatska ne vidi Brazil.

Nema alibija

Island jest najbolji ždrijeb, ali u slučaju neuspjeha ne nudi nikakav alibi. Nemojmo se lagati, malo je onih koji ne misle da Hrvatska to mora proći. Stoga će razočarenje u narodu biti golemo, a to će biti snažan vjetar u leđa onima koji se trenutačno kriju iza maski i drže figu u džepu. Ako reprezentacija posrne, ni Kovaču, a ni ljudima iz HNS-a sigurno neće biti lako. Ne znamo kome bi bilo teže, ali nadajmo se da nikada nećemo doznati.

Kovač nema vremena za provjere

Nema sumnje kako je Hrvatska favorit, nema sumnje ni kako Hrvatska ima bolje igrače od Islanda, no nitko ne može znati hoće li se momčad oporaviti nakon šokova koje je pretrpjela u posljednjih nekoliko utakmica. Kada kola krenu nizbrdo, teško se zaustavljaju. To je nepisano pravilo. Kovačev je tim studiozno „snimio“ suparnika, izbornik je obavio razgovore s igračima, ali jedno su predavanja i razgovori, a drugo je utakmica. Samo utakmica daje odgovore na ključno pitanje – je li podignuta razina igre i forme. A Kovač nema ni utakmica ni vremena za provjeru. Osim podizanja atmosfere u momčadi i pokušaja izazivanja „pozitivnog šoka“, teško se nešto više može napraviti u nekoliko dana treninga.

'Krv, znoj i suze'

Izbornik je ipak sastavio žestok program rada. Modriću, Mandži i ostatku društva ponudit će „krv, znoj i suze“. Trening je predviđen i na dan okupljanja reprezentacije, a sljedeća dva dana u planu su dva treninga dnevno. Nije iznenađenje da Kovač uvodi u reprezentaciju željeznu disciplinu. Red, rad i disciplina osnovni je postulat svakog njemačkog đaka, a znamo da je Kovač odgojen u Njemačkoj.

Željezna disciplina

No i dalje ostaje pitanje hoće li takav pristup donijeti rezultat? U slučaju da ne donese, kladimo se da će kritičari posegnuti za rečenicom: ne može se njemački mentalitet preko noći usaditi u hrvatske igrače. Bez obzira kako završila epizoda s Islandom, mislimo da je to dobar put. Hrvatski nogometaši mogu biti disciplinirani i odgovorni. To pokazuju na travnjacima diljem Njemačke i cijele Europe. Ako mogu tamo, mogu i kod kuće.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider