Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Kovača 'razdire' lijevi bočni: Bilić je pogodio i potukao Tursku!

Čini se da hrvatski izbornik Niko Kovač ima najveće nedoumice za dvoboj s Islandom oko izbora lijevog beka.

Niko Kovač će prema svemu sudeći do posljednjeg trenutka kriti udarni sastav za ogled s Islandom u Reykjaviku. Gotovo je sigurno da će u momčadi biti Pletikosa, Modrić, Mandžukić, Ćorluka, Rakitić, Srna, Lovren i Šimunić. Preostala tri imena su pod velikim upitnikom.

>> Kovač: Sastav je gotovo poznat, ali nema garancije ni za koga!

>> Hrvatska - Island, ali i još 10 okršaja: Veliki rasplet već od srijede! 

>> Islandski mediji uoči Hrvatske: Dolaze huligani! 

Budući da postoji nekoliko nepoznanica, što se tiče imena ali i pozicija, u ovom trenutku teško je nazrijeti koju će postavu Kovač poslati na teren stadiona Laugardalsvöllur. Možda je jedino izvjesno da će Hrvatska igrati u formaciji s četvoricom u zadnjoj liniji. U opticaju su dvije osnovne formacije 4-2-3-1 i 4-4-2, koje se, naravno, tijekom utakmice mogu pretvarati podvarijante tih sustava.

Kovač još nije odlučio?

Međutim, u ovom trenutku nitko osim izbornika i članova stručnog stožera pouzdano ne zna sastav po pozicijama. Čini se da ni sam izbornik još nije „prelomio“ koju udarnu postavu izvesti kontra Islanđana. Kovačevu koncepciju umnogome su poremetile ozljede Ivice OIića i Ivana Strinića. Da su zdravi i spremni, vjerojatno bi obojica bili u prvih jedanaest. Ovako su izborniku ostale dvojbe. Čini se da najviše razmišlja o tome koga postaviti na poziciju lijevog beka.

"Na tom mjestu su već igrali Šimunić, Pranjić, Ćorluka i Lovren", zagonetno je kazao izbornik. Time opet ništa nije otkrio. Šimunić ima najduži staž igranja na lijevom beku u reprezentaciji od nabrojanih igrača. Međutim, to je bilo dosta davno, godine su prohujale, a biologija čini svoje. Šimunić je debelo zagazio u tridesete, jasno se vidi da je izgubio na hitrini, koja ionako nikada nije bila njegov 'forte', a pozicija beka traži hitrost ili barem dovoljnu hitrinu. Šimunić je u mlađim danima bio dovoljno hitar da tu ulogu odigra sasvim korektno, no pitanje je može li odgovoriti trenutku i s 35 godina na leđima?

'Bilićev poučak' iz Istanbula

Šimunić je prije svega stoper, na tom mjestu se osjeća najugodnije, nije tajna da u prošlosti nije bio presretan kada je silom prilika morao na beka. Logično je zaključiti da mu danas, kada je zagazio u ozbiljne igračke godine, ta uloga vjerojatno još teže pada. Na poziciji stopera može se kvalitetno igrati na iskustvo i dobro čitanje igre, iako se na utakmici s PSV-om u Eindhovenu vidjelo da ni to ponekad nije dostatno, ali na mjestu beka poprilično teško. To su zakonitosti nogometne igre u teoriji. Praksa, naravno, može pokazati drugačije.

Možda se izbornik odluči na ponavljanje 'Bilićeva poučka' iz Istanbula i na lijevu bočnu stranu postavi Vedrana Ćorluku. Turci su bili šokirani i iznenađeni, Ćorluka im je radio „darmar“ po lijevoj strani. Može se reći da je bio ključni hrvatski igrač na toj utakmici koja je zapravo odlučila putnika na Euro 2012. Uzvrat je bio samo formalnost.

Igor Štimac je probao s Dejanom Lovrenom na lijevoj strani u Beogradu protiv Srbije. Lovren nije odigrao bogzna kako, ali s obzirom da mu je to bio prvi susret s tom pozicijom, može se reći da je zadovoljio. Lovren trenutačno igra u fenomenalnoj formi u svojem klubu i teško da će ga Kovač micati s pozicije na kojoj je daleko bolji i pouzdaniji.

Pranjić se stabilizirao u Panathinaikosu

Izbornik je eksplicitno rekao kako je nakon ozljede Strinića pala odluka da vrati u reprezentaciju Danijela Pranjića. To ne znači da će Pranjić igrati na lijevoj bočnoj strani, ali ipak je određena sugestija. Iako je skloniji ofenzivnom djelovanju, Pranjić je većim dijelom svoje reprezentativne karijere igrao na poziciji lijevog beka. Od umirovljenja Roberta Jarnija razlog je uvijek isti – izbornike je na eksperimente tjerala sila prilika. Lijevi bočni godinama je problem hrvatske reprezentacije. Pranjić je neke utakmice odigrao izvrsno, a u nekima je zakazao, uglavnom kada je na svojoj strani morao čuvati iznimno hitrog i kvalitetnog suparničkog nogometaša

Možda se varamo, ali čini nam se da Island nema u momčadi nekog svog Thea Walcotta, koji je u onoj čuvenoj zagrebačkoj utakmici s Engleskom u kvalifikacijama za SP 2010. bio koban po Hrvatsku i Pranjića. Kovač je najavio ofenzivnu igru u Reykjaviku pa možda krene s Pranjićem, čija je karijera bila u rapidnom padu u posljednjih godinu i pol dana, ali stabilizirao se dolaskom u Panathinaikos, uhvatio je kakav takav kontinuitet igara, doduše, ne na mjestu lijevog beka.

Vječni hrvatski problem

Izbor lijevog beka u mnogome će odrediti i ostale pozicije u momčadi, posebice na mjestima stopera i lijevog krila. Kako rekosmo, lijevi bočni je od umirovljenja Jarnija vječni hrvatski problem. Bili smo svjedoci velikih kritika na račun Strinića, prijašnji izbornici su pokušali s nekim drugim igračima, ali pokazalo se da baš i nema kvalitetnijih alternativa.

Nijedno od nabrojanih rješenja nije najidealnije, svi igrači imaju svoje prednosti i mane, ali Kovač će se morati odlučiti. A odluka nije mala a ni beznačajna. U dvoboju s Turskom pokazalo se da je Bilićev izbor lijevog bočnog bio ključan za trijumf Hrvatske. Bilić povukao fantastičan potez s Ćorlukom. Nadajmo se da će i Kovač pogoditi sa svojim izborom.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider