Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Švicarci veliki izazov

Kovač prokomentirao transfer Halilovića u Barcelonu i igru Brazila

Izbornik Niko Kovač održao je press-konferenciju na okupljanju hrvatske reprezentacije za prijateljsku utakmicu sa Švicarskom…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U srijedu, 5. ožujka u St. Gallenu, hrvatska će izabrana vrsta zaigrati protiv Švicarske. Taj će prijateljski susret poslužiti i kao priprema za nastup na Svjetskom prvenstvu ovoga ljeta. Izbornik Niko Kovač objašnjavao je svoje planove:

"Što se izbora igrača tiče, morat ćemo gledati na potrebe momčadi. Većina ih je još u pripremama, pogotovo oni iz Rusije i Ukrajine, i moramo ih provjeriti, jesu li napredovali po pitanju fizičke spreme. Na kraju sezone igrači su umorni, a nećemo imati vremena za bazične pripreme. Problem će biti i ukoliko igrači iz Ukrajine ne budu igrali, nadam se da će se situacija tamo smiriti. Ne bude li tako, sami ćemo poduzeti nešto, poput dodatnih aktivnosti i programa", rekao je.

Osim testiranja i odrađivanja obveza prema sponzorima, Hrvatska će u nedjelju u 18 sati održati i kratak trening. Švicarsku se shvaća maksimalno ozbiljno:

"Švicarska je iznad Hrvatske na Fifinoj ljestvici, velik je protivnik te očekujem čvrstu utakmicu. Nekolicina nam je igrača otpala zbog ozljeda, Benko realizira transfer u Kinu, a Rakitić će nam se pridružiti u St. Gallenu s obzirom da kasno večeras igra za klub. Protiv Islanda smo pokrenuli novi sustav, 4-2-3-1 i želimo ga unaprijediti, ne odustajemo od njega jer imamo iskusne i pametne igrače.. Ujedno ćemo analizirati neke detalje tih dvoboja iz doigravanja, a u Švicarskoj želim i dobar rezultat, radi potvrde da dobro radimo", najavljuje izbornik.

Niko Kovač prati i zbivanja u hrvatskoj ligi.

"Utakmica između Rijeke i Dinama bila je dobra, bilo je dobrih situacija i poteza, a ja gledam nogomet u dva smjera. Svi se igrači iz tog susreta još mogu popraviti, a za hrvatski nogomet i Halilovića velika je stvar njegov transfer u Barcelonu. Tamo može napraviti iskorak, s njime će se još intenzivnije raditi i još će brže i više učiti", kaže.

O napisima o pritiscima na izbornika Kovač nije želio diskutirati: "Ne želim komunicirati preko medija, ako nekome imam nešto reći, uvijek ću to učiniti u četiri oka, bez problema. To vrijedi za sve".

Prvu će utakmicu na svjetskoj smotri Hrvatska odigrati protiv Brazila, domaćina. Tim će dvobojem u Sao Paulu ujedno biti otvoreno Svjetsko prvenstvo.

"Ne možemo usporediti Brazil i Švicarsku, Švicarci nisu Južnoamerikanci, ali tražili smo protivnika koji je pri vrhu Fifine ljestvice. Švicarska je za nas veliki izazov i želimo vidjeti kako trenutačno stojimo. Švicarska je kvalitetniji protivnik od Islanda i smatram da se tu približavamo razini koja nas čeka na Svjetskom prvenstvu", odgovarao je izbornik Kovač i na pitanja brazilskih novinara.

"Gledali smo Brazil, znamo kako igraju. Već su dvije godine u istom sustavu i sastavu, automatizacije su im savršene i nema smisla nikoga izdvajati. Sve su to kvalitetni igrači i znam što nas čeka. Klima koja nam baš i ne odgovara, publika koja će biti na strani domaćina, a nadam se da sve ostalo neće toliko utjecati na utakmicu", nastavio je.

Igranje na tako velikoj pozornici Hrvatskoj je čast, ali i dodatni motiv:

"Na otvaranju imamo priliku pokazati sebe u najboljem svjetlu, u najboljem izdanju. To je izazov, takva utakmica je sama po sebi motivacijski faktor i stručni stožer tu ne treba puno raditi. Sada su druga vremena u odnosu na 2006. godinu, a imamo i kvalitetne igrače koje Brazil sigurno respektira. Ne znam još hoće li baš Eduardo biti taj koji će igrati umjesto Mandžukića na otvorenju, ima još tri mjeseca do tog susreta. Imamo već neke ideje kako ćemo se suprotstaviti Brazilu, to ćemo vježbati na treninzima".

Paralele između Hrvatske i Brazila Niko Kovač nije želio povlačiti:

"Mi imamo svoj stil, mi smo Hrvati koji volimo igrati nogomet. Ne želimo se uspoređivati s Brazilom, mi nismo kopija nego original, naš hrvatski original. To je pozitivno, svaka momčad ima svoj identitet pa tako i mi. Nadam se da će tako i ostati, makar moramo učiti što rade i drugi".

Na kraju, cilj je odigrati što je bolje moguće u Skupini A te loviti plasman u osminu finala:

"Razmišljamo o prve tri utakmice. Želimo uživati u svom nogometu, ne idemo uživati u sunčanju i brazilskim ljepotama. Poduzet ćemo sve da upravo mi budemo ti koji će se plasirati u drugi krug, a što će biti poslije, to ne možemo sada znati. Pripremit ćemo se maksimalno", zaključio je hrvatski izbornik. (HNS)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider