Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Euro 2012.

Komentar Željka Vele: Skupina je teška, ali ne i neprolazna

Teška ali ne i neprolazna skupina, dobar raspored odigravanja, za navijače Poljska povoljnija destinacija od udaljenije Ukrajine. To su glavni rezultati kijevskog plesa kuglica za finalni dio EURA...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kada smo saznali da ćemo biti u trećem jakosnom „šeširu“, bilo je jasno da ne možemo dobiti neku „šala-mala“ skupinu (mada je i to diskutabilno kada se vidi društvo u skupini A).

Tako da je ovo što nas je zapalo, prilično OK, u granicama mogućeg. Uvijek je pitanje je li bolje igrati protiv nekog istinski jakog ili protiv domaćina. Naš stožer nije baš htio domaćine, iako je „narodni favorit“ iz prve jakosne skupine bila Poljska. Umjesto nje došla je službeno najjača svjetska reprezentacija.

Jasno je da nas čeka „povijesna“ utakmica, na koju se još od petka „pale“ naše narodne mase. Bilić i njegov stožer imaju pola godine za otkriti način kako raskopati „tika-taka“ u čijem ritmu zadnjih godina pleše nogometni svijet.

Jasno je da nas čeka „povijesna“ utakmica, na koju se još od petka „pale“ naše narodne mase. Bilić i njegov stožer imaju pola godine za otkriti način kako raskopati „tika-taka“ u čijem ritmu zadnjih godina pleše nogometni svijet...

- O Španjolcima
Možda još iščekivaniji je sudar s Talijanima, našom starom mušterijom. Pobjede u Palermu, Ibarakiju, Livornu, spadaju među najveće trijumfe vatrenih. Ako Španjolcima priznajemo da su favoriti, Talijanima sigurno ne. Prosječnom hrvatskom navijaču ne tresu se koljena od „azzura“, Talijani kod nas imaju status „tigra od papira“ i s radošću ćemo istrčati protiv njih.

Ako mi moramo misliti o njima, još više oni moraju o nama. U ovom pregledu Irci dolaze kao posljednji, iako protiv njih otvaramo naše nastupe. Dakako da smatramo da je Hrvatska bolja, ali nikako ne bi valjalo unaprijed uknjižiti ta tri boda i mislima se prebaciti u drugo kolo. Imali smo na velikim natjecanjima unaprijed uknjižene bodove protiv Ekvadora ('02), Švicarske ('04), Japana, Australije ('08)... pa nijednu od tih utakmica nismo dobili. Bit će zanimljivo, lagani favoriti jesmo.

Raspored odigravanja je vjerojatno najbolji mogući, mada kad pobjeđuješ, svaki je dobar. Dobijemo li Irce, 10. lipnja u Poznanju, otvaraju se vrata prolaza... slijede nam Talijani, nadamo se izmučeni i uzdrmani od utakmice sa Španjolcima. „Furija“ za kraj – pitanje je hoće li im bezuvjetno trebati pobjeda. A da im i treba, pa šta... naši su pokazali da bolje igraju protiv jačih protivnika.

Za navijače, ždrijeb je „jackpot“. Gdanjsk i Poznanj bliže su od ukrajinskih destinacija, jeftinije, komotnije, ljepše, lakše... Imamo garantirane dvije utakmice protiv aktualnih i bivših svjetskih i europskih prvaka. Imamo i treću s ponosnim narodom Irske, gdje će se isplesti mnoge lijepe navijačke priče. Realno, Španjolci su broj jedan, ne samo u grupi nego (uz Nijemce) i na prvenstvu. A svi ostali u skupini – Hrvatska, Italija i Irska – potući će se za drugo mjesto. I imati šanse osvojiti ga baš tim redom...
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider