Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bit će pakleno

Koga možemo izvući u play-offu? Pogledajte tko prijeti Hrvatskoj

Rezultat utakmice Danske i Italije (2:2) neizravno je išao na ruke Hrvatskoj koja više ne mora strepiti da bude najlošija drugoplasirana reprezentacija...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

SVE O UTAKMICI HRVATSKA - BELGIJA

Doduše, postoji jedna opcija po kojoj bi Hrvatska ispala iz dodatnih kvalifikacija, ali ona je bliža znanstvenoj fantastici nego realnosti. Prema njoj bi Hrvatska trebala izgubiti od Škotske, Bugarska kod kuće remizirati s Češkom, Malta iznenaditi Dansku u gostima i na koncu Armenija prirediti senzaciju u Italiji.

>> VIDEO Štimac: Ako odem ja, na redu je Šuker pa Mamić!

>> Legendarni Baka Slišković oprao Štimca i Mamića

>> VIDEO Hit na internetu: Tužni Štimac na rubu suza

Talijani su nam tako pomogli da u Škotskoj ne mora juriti bod(ove), jer Hrvatska jako teško može biti najslabija drugoplasirana reprezentacija. Međutim, to ne znači da ne moramo pobijediti u Glasgowu. Od petka navečer i remija Talijana i Danaca praktički su počele pripreme za dodatne kvalifikacije. A Hrvatska će, ne bude li iznenađenja u posljednjem kolu, u play-offu (ždrijeb 21. listopada u 14 sati u Zürichu, igra se 15. i 19. studenoga) biti nositelj.

Upravo zbog toga od iznimne je važnosti utakmica sa Škotskom. U slučaju da Hrvatska ponovno kiksa, nekoliko faktora bi poprilično narušilo izglede za plasman na Svjetsko prvenstvo. Prvo bi ionako loša atmosfera oko reprezentacije postala još gora, a potom bi se dodatno narušilo samopouzdanje igrača i vjera kako Štimac ipak može odvesti reprezentaciju u Brazil.

U posljednjem kolu ovisimo i o nekoliko drugih utakmica koje će odrediti nositelje za dodatne kvalifikacije. Engleska kod kuće mora pobijediti Poljsku. Izgube li, pak, ili remiziraju Englezi, onda Hrvatska može ostati bez statusa nositelja. Nositelji se određuju prema stanju na Fifinoj ljestvici koja će biti objavljena 17. listopada, a porazom u Glasgowu Vatreni mogu pasti i na oko 20. mjesta.

Budemo li nositelji možemo izvući i Francusku, što bi bio najgori mogući scenarij. Uz Riberyja i društvo, lako bismo mogli igrati i sa Švedskom. Izgube li, naime, Ibrahimović i društvo kod kuće nevažnu utakmicu za poredak u skupini C od Njemačke, past će među nenositelje. Tada bi se među nositeljima našla Ukrajina (u posljednjem kolu igra protiv San Marina).

Najbolja varijanta, pak, bila bi pobjeda Hrvatske u Glasgowu i ždrijeb s Islandom u dodatnim kvalifikacijama. Doduše i u skupini E postoji još kombinacija koje bi mogle zakomplicirati stvari. Sloveniji je dovoljan i bod ako Island izgubi u Norveškoj. A u ludoj kombinaciji da Slovenci pobijede Švicarce, Island ne pobijedi Norvešku, a Švedska izgubi od Njemačke, naši susjedi bi bili i nositelji!

Sigurno je da nitko iz skupine gdje se bore Turska, Rumunjska i Mađarska neće biti u statusu nositelja, dok bi BiH u slučaju podbačaja u Litvi te prepuštanja prvog mjesta Grčkoj postala nositelj.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider