Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"
Nogomet
Kakav razlog

Kako Zenica može, a Split ne može?

"Jel' se oni zaje......?", bio je prvi komentar jednog prijatelja na vijest o odluci HNS-a da će se kvalifikacijska utakmica između Hrvatske i Škotske odigrati na Maksimiru.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Susret koji je još u ljeto obećan Splitu, a nakon gostovanja Walesa u Gradskom vrtu počelo se koketirati i s Osijekom, tako je završio u Zagrebu. Kako će se u Maksimiru odigrati i posljednja domaća utakmica ovog kvalifikacijskog ciklusa (Belgija u listopadu), jasno je kako će Hrvatska na putu za Brazil četiri puta biti domaćin u Zagrebu (Makedonija, Srbija, Škotska, Belgija), a samo jednom izvan metropole (Wales). S obzirom na "navike iz prošlosti" nije čudno da je ova odluka u kratkom roku izazvala lavinu komentara.

U posljednjih 16 godina Vatreni su tek jednu, jedinu kvalifikacijsku utakmicu odigrali na najljepšem hrvatskom stadionu - Poljudu. U lipnju 2011. Bilićeva vrsta preokrenula je rezultat protiv Gruzije (2:1), uzela tri boda i najavila skori povratak u Split. Sljedeću kvalifikacijsku utakmicu drugi najveći hrvatski grad mogao bi vidjeti najranije za godinu i pol dana (rujan 2014.), na startu kampanje za EURO u Francuskoj.

Ono što je posebno zapelo za oko u HNS-ovu priopćenju je tvrdnja kako "stadioni u Splitu i Osijeku ovoga trenutka ne zadovoljavaju sve sigurnosne zahtjeve postavljene od strane Fife za UTAKMICE VISOKOG RIZIKA." Hrvatska - Škotska kao visokorizična utakmica!? Možda, jedino ako se u situaciji kada su Hrvatska i Srbija u istoj skupini "po defaultu" sve utakmice moraju proglasiti visokorizičnima. Samo, prošli domaći dvoboj s Walesom nije imao taj predznak, pa je očito u pitanju nešto drugo.

Predsjednik Hajduka Marin Brbić izjavio je kako je razlog "ispadanja Splita iz utrke" taj što Poljud ne zadovoljava organizacijske uvjete: "Nemamo videonadzor i brojače ulaznica", poručio je prvi čovjek Hajduka (i najavio da će Hajduk vrlo brzo raspisati javni natječaj za instaliranje brojača karata). Razlog koji bi se mogao prihvatiti, kada nam konkretni primjeri ne bi govorili da to baš i nisu "nesavladive prepreke".

Reprezentacija Bosne i Hercegovine svoje utakmice redovito igra u Zenici, na stadionu Bilino Polje. Koji, pogađate, također nema brojače karata. Štoviše, u NS BiH potvrdili su nam kako ni njihov najveći stadion Koševo ne zadovoljava te uvjete.

Kriteriji FIFA-e (koja je, dakako, nadležna za kvalifikacije za SP) čak su i blaži od kriterija UEFA-e (nadležna za EP), a naši susjedi u Zenici su najnormalnije igrali i utakmice u kvalifikacijama za prošli EURO. Uključujući i (doista) visokorizičan susret dodatnih kvalifikacija s Ronaldovim Portugalom. Nakon svega logičnim se zapitati kako Zenica može, a Split ne?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider