Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Uvijek isti scenarij

Kad će huligani odgovarati: Jesu li plaćenici i tko ih štiti?

Hrvatska se opet našla na stupu srama zbog bacanja baklji i rasističkih izgreda nekolicine huligana koji sebi daju za pravo nazivati se hrvatskim navijačima...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Među stotinu ljudi uvijek se nađe jedna budala. Među deset tisuća navijača uvijek se nađe stotinjak huligana, ili ako hoćete, kretena i idiota... I nije to neki problem, problem je što se uvijek radi o istih stotinjak ili nešto više idiota zbog kojih ispašta golema većina civiliziranih navijača hrvatske reprezentacije. Uefa prijeti suspenzijama HNS-u zbog izgreda na utakmici s Italijom. Nema sumnje da će kazne biti visoke, ali huligani će opet proći bez ozbiljnijih posljedica.

Nećemo prihvatiti priču o podijeljenoj krivnji, niti prihvatiti generalizacije. U civiliziranim zemljama svatko pojedinačno odgovara za svoja djela ili nedjela. No, kompletna Hrvatska će se „crvenjeti“ sve dok se počinitelji sličnih bedastoća ne prozovu po imenu i prezimenu. I dok ne budu adekvatno kažnjeni. Postavlja se pitanje zbog čega onda dotični huligani ne odgovaraju za svoje postupke?

To je ključ problema, sve ostalo su plitke podvale. Jednako kao i one da se oni protiv nečeg bore, primjerice protiv anomalija u hrvatskom nogometu i slično. Prava je istina da huligani samo prave štetu istinskim borcima za pravdu i poštenje u hrvatskom nogometu. Kao da se ne zna način na koji se protestira i traže promjene u demokratskim zemljama. Mnogi u ovoj državi ne podržavaju aktualno vodstvo HNS-a, ali ne prave nerede na stadionima. Neki će reći da i revolucija može biti legitimna. Može ako ima potporu velike većine građana. Ovi huligani sasvim sigurno to nemaju.

Uvijek isti pojedinci, uvijek isti scenarij i uvijek su ne kažnjeni. I nije istine da su za kažnjavanje takvih potrebni neki posebni zakoni. Neki zakoni o navijačima i slično. To je još jedno mazanje očiju. Ne postoji zakon u kojem je dopušteno nekoga pogoditi šakom, nogom ili stolicom, gađati bakljom ili kamenom. Na ulici ili stadionu, sasvim je svejedno.
O njima se sve zna, odnosno zna se ako se želi znati. Trebalo bi se znati točno i tko baca baklje, i petarde, i kamenje, i banane... Trebalo bi se znati jer se sve snima. Kamere na stadionima (i hrvatskim) mogu zumirati zjenice gledatelja, a kamoli cijelo lice. Osim toga, u ovako maloj državi i puno krupnije stvari ne mogu ostati tajnom pet sati, a kamoli da se ne zna tko radi probleme po stadionima.

Pa kako je moguće da isti huligani, jer uvijek su isti, okolo šeću bez ikakvih problema i zabrana. Oni rade probleme svjesno, oni to rade proračunato, oni to rade uvijek po istom obrascu. Nismo pobornici teorija zavjera, ali kad se sve ovo zna, morate se zapitati o čemu se tu zapravo radi? Jesu li to doista plaćenici kako neki govore i tko ih štiti? Jedno je sigurno. Oni koji to rade ovoj državi i ovom narodu sasvim sigurno ne žele dobro.

Dragi navijači na Euru ili u domovini, šaljite nam svoje fotografije navijanja, slavlja i podrške hrvatskoj reprezentaciji na moj.report@novatv.hr. Najbolje ćemo objaviti na našem portalu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider