Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kontroverze i intrige

VIDEO: Je li ovo najveći propagandni trik svih vremena? Uvjerite se sami!

Engleska je u finalnom obračunu s Njemačkom na Wembleyju 1966. došla do svojeg prvog i za sada jedinog naslov prvaka svijeta…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Engleska 1966. – Je li Hurstov gol bio regularan?

Za razliku od prethodnih SP-ova, s pregršt golova i otvorenom igrom, u Engleskoj 1966. momčadi su počele više taktizirati i gledati na obranu, igralo se iznimno grubo, pa je bilo i puno manje golova. Domaćin Engleska tako je prošla skupinu kao prvoplasirana sa samo četiri postignuta pogotka, no bilo je to dovoljno za četvrtfinale u kojem se nije našlo mjesta za aktualne prvake Brazilce.

Naime, nakon poraza od Mađarske i Portugala Brazil se oprostio od natjecanja već u prvoj fazi. Pamti se utakmica Brazila i Bugarske kada su bugarski bekovi nemilice tukli Pelea. Treneri su shvatili da je to jedini način da se djelotvorno zaustavi najboljeg nogometaša svih vremena. Lepršavi i „fair“ nogomet bio je „aut“, došla je era „gladijatora“ u kojoj je „lopta može proći, ali igrač nikako. Turnir je općenito obilovao grubostima i smatra se najgrubljim u povijesti svjetskih prvenstava.

U kontroverznom četvrtfinalu Engleske je pobijedila Argentinu 1-0 golom Hursta, a Antonio Rattin nakon isključenja odbio je napustiti teren i morala ga je ispratiti policija. Uzbudljivi dvoboj Sjeverne Koreje i Portugala počeo je vodstvom 3-0 Azijaca nakon prvih 20 minuta, no četiri gola Eusebija preokrenula su utakmicu i Portugal je slavio 5-3. Dalje su prošli još i SSSR te Zapadna Njemačka. Bobby Charlton i Franz Beckenbauer zabili su pobjedničke golove u polufinalnim dvobojima, a finale Engleske i Zapadne Njemačke i danas izaziva mnoge kontroverze.

Veliki finale na Wembleyju otišlo je u produžetke nakon 2-2 u regularnom dijelu utakmice. U 98. minuti Goeff Hurst pogodio je gredu i lopta se odbila na crtu. No, glavni sudac Švicarac Gottfried Dienst priznao je gol na asistenciju sovjetskog pomoćnika Tofiqa Bahramova. Neki će reći da su Englezi od tog detalja stvorili najveći propagandni trik u povijesti nogometa – jer još uvijek se vodi polemika oko nečeg gdje polemike zapravo ne bi trebalo biti. Nogometna pravila kažu da lopta mora proći crtu punim obujmom. Ne vjerujte nikome na riječ, pogledajte snimku i uvjerite se vlastitim očima je li lopta prešla crtu punim obujmom.

Svojim trećim golom na toj utakmici Hurst je zabio za 4-2 i dotukao Nijemce te donio titulu domaćinima, prvu i jedinu Engleza sve do danas. Najbolji strijelac turnira bio je slavni Eusebio s 9 golova.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider