Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Ja sam Zlatan!'

Ibra o ocu, cugi i YU-glazbi: Šveđani će 'hajmo momci', a Balkanci j..

Velika zvijezda švedske nogometne reprezentacije otkrila je zanimljive detalje o privatnom životu u svojoj autobiografiji...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Napadač Milana i švedske reprezentacije Zlatan Ibrahimović nedavno je izdao autobiografiju pod naslovom "Ja sam Zlatan". Literarni uradak nogometaša bosansko-hrvatskih korijena ubrzo je izazvao veliko zanimanje svjetske javnosti, a neki detalji knjige posebice su intrigantni za žitelje s ovih prostora...

>> Hrvati u strahu: Ibrahimovića će biti teže čuvati nego Ronalda!

>> Ibrahimović u kockastom dresu: San koji je zamalo postao stvarnost!

Uz opise zanimljivih detalja vezanih za svoju karijeru profesionalnog nogometaša, kao što je sukob s Pepom Guardiolom, trenerom Barcelone, a što je "procurilo" u javnost i prije objavljivanja knjige, jedan od najboljih nogometaša današnjice otkrio je i niz "pikanterija" iz privatnog života. Bez sustezanja, među ostalim, opisao je svoj odnos s ocem Šefikom, koji je potkraj sedamdesetih iz Bijeljine (BiH) emigrirao u Švedsku, gdje se upoznao s Jurkom Gravić, podrijetlom iz okolice Zadra, te je s njom 1981. u Malmoeu dobio sina Zlatana.

"Sâm sam se o sebi brinuo u djetinjstvu, oko mene nije bilo nikoga, apsolutno nikoga. No, i tata je uradio nevjerojatne stvari, također. Ali, nije bio kao ostali očevi. Nije gledao moje utakmice niti me ohrabrivao sa školom. On je imao svoje cuganje, i svoj rat, i svoju jugoslavensku glazbu", kazao je Ibrahimović u jednom dijelu autobiografije, koja se može kupiti i u interaktivnoj verziji, stoji nešto više od 14 eura, a čije dijelove prenosi Gracija.

Slavni nogometaš objasnio je kako se osjećao kada ga je otac prvi put došao gledati na utakmicu.

"Nisam mogao vjerovati! Ovaj ovdje tip bio je pravi otac. Došao je pratiti utakmicu, a ja sam bio totalno zabezeknut. O tome sam sanjao i počeo sam igrati s nekom potpuno bolesnom snagom: Sranje, tata je ovdje! To nije mudro. Gledaj ovamo, želio sam vikati! Provjeri! Tvoj sin je najokrutniji svjetski igrač. Mislim da je to jedan od mojih najvećih trenutaka. Vratio mi se. Ne baš da ga i ranije nisam imao. Ali ovako... Bilo je to nešto sasvim novo. Nakon igre bih mu pritrčao da onako malo proćaskamo, kao da je sasvim prirodna stvar da mi je otac tu", krajnje iskreno opisao je Ibrahimović taj važan detalj iz njegova života.

Ibrahimovićev prvi klub bio je Malmoe BI, a potom je prešao u Balkan, gdje ga je vodio trener iz BiH. Igranjem za klub "pitoresknog naziva" Ibrahimović spoznaje razlike između švedskog i balkanskog mentaliteta. Vrlo plastično je to opisao jednom duhovitom sekvencom.

"U Malmoeu švedski očevi gledaju utakmicu i viču: 'Hajmo momci, dobro je', a u Balkanu: J... ti mater u p...! Mislio sam: 'Odlično, baš kao kod kuće. Ovdje mi je dobro!'", opisao je Ibrahimović uz stručnu pomoć Davida Lagercrantza, švedskog novinara koji mu je pomogao napisati autobiografiju.

Ibrahimović će, podsjetimo, u srijedu gostovati u prijateljskoj utakmici protiv Hrvatske u Maksimiru

Nastavi čitati

Nastavi čitati