Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sve je počelo 1998.

Hrvatska na SP-ima: Vatreni nas bacili u trans i šokirali svijet

Pregled nastupa hrvatske reprezentacije na SP-a započinjemo s legendarnom Francuskom 1998.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

PRATITE SVE VIJESTI UOČI SVJETSKOG PRVENSTVA U BRAZILU

Hrvatska nogometna reprezentacija u Francuskoj 1998. je prvi put nastupila na Svjetskom prvenstvu i pod vodstvom Ćire Blaževića odmah šokirala svijet. Vatreni su mjesec dana u trans bacali cijelu naciju, da bi se iz Francuske vratili s brončanom medaljom kojoj se nisu nadali niti oni čiji optimizam inače graniči s ludošću. Također, Davor Šuker je sa šest golova osvojio Zlatnu kopačku, ostavivši iza sebe velikane poput Gabriela Batistute, Christiana Vierija, Ronalda...

Hrvatska je bila u skupini H sa Jamajkom, Japanom i Argentinom. Dugoočekivani, prvi nastup hrvatske nogometne reprezentacije svjetskim prvenstvima nije mogao početi na bolji način - na stadionu friškog prvaka Francuske Lensa uz veliku podršku tisuća navijača Hrvatska je svladala Jamajku 3:1. Poveli su Vatreni u 27. minuti kada Štimac nakon dodavanja Šimića pogađa gredu, a na odbijancu je najspretniji Mario Stanić koji postiže povijesni prvi pogodak iz neposredne blizine. Nažalost, u zadnjoj minuti prvog poluvremena Jamajka je poravnala na 1:1, a strijelac je Robbie Earle.

Pogodak Reggae Boysa nije previše uzdrmao Ćirine trupe, jer već nakon osam minuta Hrvatska je opet povela. Robert Prosinečki je nakon slobodnjaka zarolao svog čuvara na lijevoj strani i uputio loptu koja je iznenadila svih na stadionu i ušla u malu mrežu jamajkanskog vratara Warrena Barreta. Pobjedu je potvrdio uz nešto sreće Davor Šuker, nakon asistencije Stanića u 69. minuti. Zanimljivo, Šuker je u toj prvoj utakmici bio jedini napadač naše reprezentacije, budući da se Ćiro odlučio za iznimno napučenu sredinu terena, sa Šukerom kao jedinim klasičnim napadačem.

Po nesnosnoj vrućini ostvaren glavni cilj

Osmina finala, koja se najavljivala kao velika želja uoči SP-a, dosegnuta je utakmicom protiv Japana, koja se igrala u saharskim uvjetima na stadionu Beaujoire u Nantesu. Hrvatska je bila bolja u prvom poluvremenu, ali nesavladiv je bio japanski čuvar mreže Kawaguchi. Bilo je tako sve dok u 77. minuti nije proradila ubojita kombinacija Asanović - Šuker. Iz drugog pokušaja Asanović je uspio ubaciti, a Šuker probušiti Kawaguchija, koji je bio na lopti, ali ovoga puta nije imao šanse. U odnosu na prvu utakmicu u početnom sastavu protiv Japana našao se Kruno Jurčić, umjesto ozlijeđenog kapetana Bobana.

Utakmica s Argentinom igrala se za prvo mjesto u skupini, a Gaučosima je zbog bolje gol-razlike i bod bio dovoljan. Iako je Ćiro poslao na travnjak najjači sastav, Vatreni su imali malo prilika (najbliže golu bio je Vlaović koji je pogodio mjesto gdje se spajaju prečka i stativa), a Batistuta i društvo su slavili pogotkom Hectora Pinede u 36. minuti.

Hrvatska je ostala na istom stadionu, Lescure u Bordeauxu, i dočekala Rumunjsku u osmini finala. Vatreni su slavili 1:0, a pobjeda je mogla biti i uvjerljivija jer je zrela i taktički superiorna Hrvatska Rumunjima dopustila tek jednu polupriliku u cijelom susretu. Strijelac jedinog pogotka bio je Davor Šuker iz jedanaesterca na isteku prvog poluvremena, nakon kontakta Gabriela Popescua i Asanovića (Aljoša se poslije utakmice samo nasmijao na upit je li bio penal nap.a.). Šuker je dvaput morao svladati Steleu, budući da mu je uspješan prvi pokušaj poništio argentinski sudac, ali je u drugom Šuker poslao loptu u isti lijevi kut.

Slatku osvetu Nijemcima za Euro 1996. Hrvatska nije trebala dugo čekati. Dvije godina poslije pljačke Leifa Sundella na Old Traffordu Lyonov stadion Gerland bio je poprište najslavnije pobjede u povijesti hrvatske reprezentacije. Dražen Ladić je svojim intervencijama spašavao Vatrene dok su snage na terenu bile poravnate, a onda se dogodila 40. minuta. Christian Worns je na sredini terena grubo startao na Davora Šukera, a hrabri norveški sudac Rune Pedersen pokazao mu je izravni crveni karton.

Nakon potopa Nijemaca svijet je shvatio snagu Hrvatske

Utakmica se od tog trenutka posve promijenila, a duboko u sudačkoj nadoknadi prvog dijela Robert Jarni topovskim udarcem s 20-ak metara matira nemoćnog Koepkea. Sličan recept, samo sa druge strane, u 80. je minuti primijenio Goran Vlaović, a konačan rezultat u 86. svojim četvrtim golom na SP-u postavlja Šuker. Bila je to pobjeda nakon koje je svijet upoznao Hrvatsku, a koja se diljem domovine i dijaspore slavila do jutra.

Uslijedio je odlazak na megdan Francuskoj, koja se do polufinala provukla uz dosta sreće protiv Paragvaja (zlatnim golom) i Italije (jedanaestercima). Uslijedio je odlazak na megdan Francuskoj, koja se do polufinala provukla uz dosta sreće protiv Paragvaja (zlatnim golom) i Italije (jedanaestercima). Nakon čudesnog ulaska među četiri najbolje reprezentacije svijeta nadali smo se da možemo nokautirati i domaćina, na kojem je bio strahoviti pritisak budući da Tricolori nikad prije, unatoč sjajnim igračima koje su imali, nisu osvojili svjetsku titulu.

Što je Ćiro čekao s Prosinečkim?

Poslije šahovskog prvog poluvremena u kojem nije bilo pravih prigoda, u 46. minuti Hrvatska je povela. Asanović je fantastično proigrao Šukera, a ovaj prima loptu i hladnokrvno matira Bartheza za šok na Saint Denisu. Slavlje je potrajalo manje od minutu jer je Boban na rubu šesnaesterca izgubio loptu, a Djorkaeff proigrao Thurama čiju loptu Ladić nije mogao zaustaviti. Slična situacija dogodila se i u 70. minuti, a sukrivac za gol Thurama bio je Jarni. Iako je u 74. Francuska ostala s igračem manje zbog Laurenta Blanca, nažalost je uspjela izdržati do kraja, čemu je zasigurno pridonijela činjenica da je Ćiro Blažević neshvatljivo na klupi držao Roberta Prosinečkog sve do 90. minute.

Ako je sudar s Njemačkom najpamtljivija utakmica naše reprezentacije, onda je dvoboj s Nizozemskom definitivno najvažniji, jer tu je iskovana povijesna bronca. Zgodicima Roberta Prosinečkog i Davora Šukera Hrvatska je slavila u otvorenoj utakmici. Potpuno demoralizirani Nizozemci, koji su u Francusku stiglu po zlato, promašili su nekoliko sjajnih prigoda, a tek je Zenden uspio privremeno izjednačiti 'suhim listom' sredinom prvog dijela.

Popis reprezentativaca Hrvatske koji su osvojili treće mjesto na SP 1998:

VRATARI: Dražen Ladić, Marijan Mrmić, Vladimir Vasilj

BRANIČI: Goran Jurić, Zvonimir Soldo, Slaven Bilić, Igor Štimac, Dario Šimić, Igor Tudor, Robert Jarni, Ante Šerić

VEZNJACI: Zvonimir Boban, Aljoša Asanović, Robert Prosinečki, Silvio Marić, Krunoslav Jurčić, Zoran Mamić, Mario Stanić.

NAPADAČI: Davor Šuker, Goran Vlaović, Petar Krpan, Ardian Kozniku

IZBORNIK: Miroslav Ćiro Blažević

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider