Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Slovenci priznaju

'Hrvati na velikim natjecanjima kao Srbi i Slovenci zajedno'

Slovenci donose priču o novom, četvrtom nastupu Hrvatske na Europskim prvenstvima...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najuspješnija nogometna reprezentacija koja dolazi s prostora bivše Jugoslavije je nedvojbeno Hrvatska. Sljedeće godine će nastupiti na sedmom velikom natjecanju. Propustila je samo EP 2000. i SP 2010. godine, rekapitulirao je slovenski portal SiOL.

Hrvatska je osigurala svoj četvrti nastup na Europskom prvenstvu, a tri puta je participirala i na svjetskim smotrama. S ukupno sedam nastupa na velikim natjecanjima, Hrvatska ih ima (odnosno, imat će ih nakon Eura) koliko Srbija (pod raznim nazivima) i Slovenija zajedno.

Zanimljivo je da su oba puta kada je Hrvatska izostala s velikih natjecanja, 2000. i prošle godine, na istima sudjelovale i Srbija i Slovenija.

Srbija je četiri puta prolazila filter kvalifikacija, samo jednom za europsko prvenstvo, te tri puta za svjetska. Na SP-u 1998. i EP-u 2000. je igrala pod imenom SR Jugoslavija, a na SP-u 2006. godine pod imenom Srbija i Crna Gora.

Slovenija je, pak, nastupila na jednom i dva svjetska prvenstva.

Hrvatska je od zemalja iz bivše Jugoslavije daleko najuspješnija i u rezultatskom smislu na velikim natjecanjima, jer je 1998. godine osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, dok je dva puta, 1996. i 2008. godine, igrala u četvrtfinalu na europskim prvenstvima. Tri puta je ispadala u prvom krugu.

Bivša SR Jugoslavija je igrala u osmini finala SP-a 1998. godine i četvrtfinalu EP-a 2000. godine, dok je dva puta završavala svoj put u prvom dijelu natjecanja. Slovenija, pak, nikada nije prošla prvi krug na velikim natjecanjima.

Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora još čekaju na priliku da se plasiraju na svoje prvo veliko natjecanje. Bosna i Hercegovina je dva puta gubila u dodatnim kvalifikacijama od Portugala, za SP 2010. godine u Južnoafričkoj Republici i za Euro u Ukrajini i Poljskoj. Crna Gora je debitirala u kvalifikacijama za SP 2010. godine, a priliku za nastup na EP-u sljedeće godine propustila je u dvjema utakmicama baraža protiv Češke.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider