Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tko će u Brazil?

Hrvatska - Island, ali i još 10 okršaja: Veliki rasplet već od srijede!

Osim Hrvatske ovaj se tjedan za odlazak na Svjetsko prvenstvo bori još 21 reprezentacija.

Ostalo je još 11 mjesta - 4 europska, pet afričkih te dva iz Interkontinentalnih kvalifikacija. Konačna lista putnika za Brazil bit će zaključena 21. studenog, a već 6. prosinca u Brazilskoj Bahiji održat će se ždrijeb skupina za smotru najboljih nogometnih reprezentacija svijeta. No, prije toga 22 nacije čeka još borbe.

>> Kovač: Sastav je gotovo poznat, ali nema garancije ni za koga! 

>> Modrić: Moramo biti opet ona Hrvatska kakvu svi znaju

>> Euforija trese Island: 10 posto stanovništva želi na Hrvatsku!

Najviše mjesta, njih pet, ostalo je za afričku skupinu. Tamo su odigrane prve utakmice odlučujućeg kruga kvalifikacija, a sudeći prema njihovim rezultatima, jedino je Gana i prije uzvrata gotovo sigurna za završni turnir. Gana na uzvrat u Egipat nosi prednost od čak 6:1. Tako će najtrofejnija afrička reprezentacija vjerojatno ostati i bez trećeg Svjetskog prvenstva u nizu.

Ostale utakmice još su otvorene, a nama je možda najzanimljivije vidjeti hoće li u Brazil otići Alžir. Naime, njihov je trener bivši strateg Dinama, Vahid Halilhodžić, a jedna od glavnih uzdanica sadašnji Dinamovac, Soudani.

Emotivna utakmica bit će i za 35-ogodišnjeg Didiera a Drogbu koji lovi svoje posljednje SP. Velika generacija Obale Bjelokosti ima veliku priliku jer su u poptunosti nadigrali Senegal u prvom susretu.

Europljani imaju rezervirana još samo četiri mjesta. Uz Hrvatsku još su tu nogometne velesile Francuska, Portugal, Švedska, Grčka pa i Ukrajina.

Najatraktivniji sudar bit će onaj Portugala i Švedske, no šteta je što će jedan od dvojice velikih igrača, Cristiano Ronaldo ili Zlatan Ibrahimović, ostati kod kuće: "Bit će to komplicirana, vrlo borbena utakmica. Naš je protivnik odličan, nema tu favorita. Mogućnosti za prolazak su nam jednake", smatra portugalski izbornika Paulo Bento.

Bit će zanimljivo i u dvoboju Francuske i Ukrajine. Iako, tradicija odlaska na SP na strani je nekadašnjih svjetskih prvaka, Tricolora: "Puni smo adrenalina i to moramo iskoristiti. Dobro poznajemo protivnika, a kao što sam već govorio, sada se ne radi o skupljanju bodova već o kvalificiranju nakon dvije utakmice", upozorava Didier Deschamps.

Preostali, treći par europskog razigravanja je i onaj najmanje atraktivni: Grčka - Rumunjska.

Posljednji putnici u Brazil znat će se nakon Interkontinentalnih doigravanja. Tamo su ostala dva mjesta, a za njih će se boriti Jordan i Urugvaj, te Meksiko i Novi Zeland.

Još malo vremena ostalo je do ostvarenja cilja. Prvi u napad kreću već sutra.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider