Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Analiza Saše Lugonjića

Hrvati su jači, ali imaju jedan problem koji Srbi nemaju

Popis kandidata za Srbiju i Wales ponudio je očekivana imena. Pozivnice su poslane na 26 adresa, jer u četiri dana treba odigrati dvije zahtjevne utakmice, no jasno je kako će teret borbe za važne kvalifikacijske bodove iznijeti 15-16 glavnih igrača.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako nam raspored u ožujku uz domaćinstvo Srbiji donosi i gostovanje u Walesu, Bale i društvo trenutačno su potpuno izvan fokusa našeg nogometnog puka. Štoviše, siguran sam kako nije zanemariv broj onih koji ni ne znaju da samo četiri dana nakon maksimirskog obračuna s Mihajlovićevim trupama Srnu i prijatelje čeka važno gostovanju u Swanseu. Ništa neobično, jer Srbija jednostavno nije „obična utakmica“, a čak i da je red se zna. Zadatak po zadatak, bez preskakanja.

>> Štimac objavio popis za Srbiju, branio Sammira i zaželio ljubav

Sva pažnja i koncentracija igrača i stručnog stožera trenutačno je usmjerena na istočne susjede, otočanima će se baviti od subote (23.3.) ujutro. Kao i mediji.

Mihajlović još bez popisa

Za razliku od Igora Štimca, Siniša Mihajlović još nije objavio popis kandidata za „utakmicu generacije“. Ne zato što nešto krije, već je reprezentativce obilazio po klubovima i iz prve im ruke opipavao puls uoči akcije Zagreb. Za dobar dio njih najzahtjevnije u karijeri. Jer, na stranu „glamurozna“ obrana s igračima iz svjetskih top klubova, igrači iz ostalih linija nisu prekaljeni internacionalci, s „bezbroj sličnih utakmica u nogama“.

U dosadašnjem tijeku kvalifikacija Mihajlović je (manje – više) profilirao momčad, predstavio smjernice Srbije za budućnost i sigurno je da s popisom za Maksimir neće iznenaditi, kao ni Štimac.

S obzirom na aktualnu klupsku situaciju glavnih aduta u kakvom stanju Hrvatska i Srbija dočekuju utakmicu zbog koje će „na dva sata stati cijela regija“? Problematična situacija na poziciji zadnjeg veznog i manji fond utakmica „Rusa i Ukrajinaca“ nameću se kao glavni Štimčevi problemi uoči okupljanja sljedeće subote.

Radošević neće opet u vatru, Vukojević logično rješenje

U dosadašnja četiri kvalifikacijska susreta na defenzivnom veznom izmijenili su se Vukojević (obje utakmice protiv Makedonije), Radošević (Belgija) i Badelj (Wales). S obzirom na težinu utakmice i protivnika za očekivati je da će izbornik protiv Srba tražiti „radnog“ defanzivca koji će u sredini maksimalno „šljakati“ da bi se oslobodio prostor za kreaciju Modrića i Rakitića. Takav profil su isključivo Vukojević, Radošević i Ademi.

Iako je Radoševića već jednom gurnuo u vatru kada to nitko nije očekivao, takav scenarij protiv Srbije je praktično nemoguć. Od odlaska u Napoli talentirani veznjak nije zaigrao za prvu momčad, s Cavanijem, Pandevom i društvom tek vrijedno trenira i strpljivo čeka debi podno Vezuva. Arijan Ademi nema problema s ritmom utakmica, no mladi Šibenčanin u egzibiciji protiv Koreje tek je debitirao za Vatrene i dvoboj s Orlovima čini se kao „oblačenje prevelikih cipela“.

No, za Ognjena Vukojevića „broj je po mjeri“. Novi igrač moskovskog Spartaka od oproštaja Nike Kovača skupio je uvjerljivo najviše nastupa na poziciji korektora veznog reda i vrlo je izvjesno da će starter biti i protiv istočnih susjeda. Upravo je Vukojević jedna od većih briga izbornika Štimca. Ne zbog upitne kvalitete, već ritma utakmica. Oleg Blohin nije mu dao ni minute u utakmicama Europske lige protiv Bordeauxa, a Vukojević je potom „spakirao stvari“ i otišao u Moskvu. Proljetni dio ruske lige kreće ovog vikenda, a Spartak u prve dvije utakmice čekaju Terek i Bilićev Lokomotiv.

Odigra li Vukojević obje utakmice uhvatit će kakav – takav ritam i problem se više neće činiti toliko ozbiljnim, no odluči li Valerij Karpin hrvatskog reprezentativca „postupno uvoditi u momčad“ nad Vukojevićevim će se stanjem pojaviti veliki upitnik.

'Rusi' i 'Ukrajinci' najveći problem za Hrvate

Izostanak pravog, natjecateljskog ritma neizostavna je poveznica svih igrača ukrajinske i ruske lige u ovom dijelu godine. Lopta je u Ukrajini s centra krenula tek prošli vikend, dok se u Rusiji prvenstvo nastavlja sutra. A s istoka Europe dolazi nam pola prve momčadi (Pletikosa, Srna, Ćorluka, Strinić, Vukojević, Eduardo). Najmanji problem trebali bi biti bočni igrači Srna i Strinić, jer su već odigrali po dvije europske utakmice, jednu prvenstvenu, a još dvije čekaju ih prije Srbije.

Eduardo u Šahtaru prolazi standardne probleme s minutažom (Lucescu mu u Dortmundu nije dao ni minute), ali raduje njegov pogodak Volynu u prvom proljetnom kolu. Pletikosa i Ćorluka neupitni su starteri u svojim klubovima (obojica će, bude li sve u redu sa zdravljem, upisati po dva nastupa do okupljanja reprezentacije), te prekaljeni reprezentativci čiji je doprinos „najdražem dresu“ redovito bio na visokom nivou.

Problem je i Perišić

Od ostalih minusa ističe se još Perišićevo stanje. 24-ogodišnji veznjak bio je jedan od ključnih Štimčevih ljudi na startu kvalifikacija, no status u Borussiji natjerao ga je na promjenu adrese. Preseljenje u Wolfsburg nije, nažalost, donijelo i povratak na teren. Ivan je i dalje na klupi, a Srbije sve bliže...

No, svi objektivni minusi čine se mnogo manji kad se „baci pogled“ na drugu stranu vage. Čudesna forma Mandžukića, briljantni Modrićev uspon u Realu, te zadivljujuća zrelost i konstanta Rakitića najveći su aduti Hrvatske u „utakmici svih utakmica“. Aduti kakve protivnik jednostavno nema.

Granitna obrana Srbije

Siniša Mihajlović uoči dolaska u Zagreb najviše se uzdaje u čvrsti obrambeni blok. Iako standardni stoper Milan Biševac (u paru s Nastasićem odigrao svih 360 minuta u kvalifikacijama) propušta Hrvatsku zbog kartona, njegova zamjena je sjajni branič Borussije Neven Subotić. Ostatak obrambenog kvarteta dolazi iz Premiershipa. Ivanović, Kolarov, Nastasić. Iako je Kolarov kod Roberta Mancinija u drugom planu (u posljednjih šest utakmica u prvenstvu odigrao samo 60 minuta) pozicija na lijevoj strani srpske obrane nije dakako upitna.

Za razliku od Štimca, Mihajlović ima samo jednog važnog igrača na europskom istoku. Zorana Tošića iz CSKA-a. Većina potencijalnih startera stoga će ''s više utakmica u 2013.'' istrčati na Maksimir, ali u nogometu, kao i u životu, kvaliteta je oduvijek bila na većoj cijeni od kvantitete.

Neka tako bude i 22. ožujka...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider