Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ždrijeb za Euro 2012.

'Dajte nam Nijemce da se igramo!'

U Kijevu se večeras u 18 sati po hrvatskom vremenu održava ždrijeb Europskog nogometnog prvenstva 2012. godine…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U petak nešto prije 19 sati znat ćemo s kim će Hrvatska biti u skupini u završnici Europskog prvenstva 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj.

Smještena je u treći bubanj s Grčkom, Portugalom i Švedskom s kojima tako neće moći igrati u prvoj fazi natjecanja. Svi ostali kandidati, domaćini Poljska i Ukrajina te Španjolska, Nizozemska, Njemačka, Italija, Engleska, Rusija, Danska, Francuska, Češka i Irska.

Izbornik Slaven Bilić je po odlasku u Kijev poručio kako mu je svejedno koga će dobiti, a Josip Šimunić nakon kraćeg je razmišljanja ipak izdvojio jednu želju.

"Bilo koga. Ali, hajde, neka budu Nijemci!"

S Njemačkom smo podsjetimo igrali na prošlom Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj. Bili smo smješteni u istu skupinu B, a u drugom smo kolu slavili s 2:1.

Ceremonija ždrijeba održat će se u 18 sati u Kijevu, u Nacionalnoj palači umjetnosti (velika, preuređena dvorana, pomalo asocira na zagrebačku KD Vatroslava Lisinskog) i trajat će 54 minute. Tada ćemo doznati i gdje će Hrvatska igrati utakmice u skupini, hoće li to biti u Ukrajini ili u Poljskoj.

Na ovom, 14. EP-u (posljednjem sa 16 zemalja sudionica, na EP-u 2016. bit će čak 24 reprezentacije), od 8. lipnja do 1. srpnja, odigrat će se 31 utakmica – 16 u Ukrajini, 15 u Poljskoj. Otvorenje će biti u Varšavi (8. lipnja, 18 sati), finale u Kijevu (1. srpnja, 20.45 sati).

“Ovo će biti najjače europsko prvenstvo dosad! Od 16 zemalja sudionica, naime, čak ih je 15 na prvih 15 mjesta Uefine liste! Poljska je 28.”, rekao je jedan od najvažnijih ljudi natjecanja, direktor EP-a za Ukrajinu, Markijan Lubkivskij, dodavši da je Kijev spreman za ždrijeb, ali neke tajne nije želio otkriti.

Primjerice, tko je taj svjetski poznati gost iz inozemstva koji će nastupiti u zabavnom dijelu programa, kao ni tko će predstaviti novu loptu, posebno napravljenu za EP. Pokušali smo pogađati: Sergej Bubka, ili možda netko od braće Kličko, Vitalij ili Vladimir? Nije išlo...

No, već sad vam mogu reći da će ovaj EP oboriti niz rekorda! Rekordan je, naime, iznos koji je Uefa uložila u organizaciju tog natjecanja, riječ je o čak 500 milijuna eura investiranih u Ukrajinu i Poljsku! Taj novac nema veze s gradnjom stadiona ili hotela, nego je namijenjen, primjerice, za organizaciju volonterske službe, za prenamjenu nekih zona na stadionu, za sve moguće servisne službe koje zahtijeva takvo natjecanje”, rekao je Lubkivskij i nastavio:

“Prvi put u povijesti EP-a koristit ćemo usluge čak 6000 Uefinih volontera, po 3000 u Ukrajini i Poljskoj. A za tih 6000 mjesta dobili smo čak 24.000 zahtjeva iz 142 zemlje, dakle, tek je svaki četvrti zainteresirani i dobio taj posao.”

A posao je ogroman…

“U Organizacijskom odboru Eura u Kijevu zasad radi ukupno 127 ljudi, prosjek je 31 godina, a imamo 43 posto žena i 57 posto muškaraca. A kad počne EP, u Organizacijskom će odboru, u tri zemlje – Ukrajini, Poljskoj i Švicarskoj, gdje je sjedište Uefe – raditi ukupno 700 ljudi! Po 250 u Ukrajini i Poljskoj te 200 u Švicarskoj. Za usporedbu, u Austriji i Švicarskoj bilo ih je ukupno 430, što dostatno govori koliko je zahtjevnija organizacija ovoga natjecanja, nego onoga prije četiri godine”, rekao je Lubkivskij.

A prije nego su poznate skupine Eura za ulaznicama je vladala potpuna jagma.

"Što je bilo u prodaji, davno je prodano! Bilo je dosad, pazite sad, 12 milijuna zahtjeva za 500.000 ulaznica koje su prodane preko Uefine stranice! To je čak 17 posto više zahtjeva nego što je bilo za EP 2008. A nakon ždrijeba počinje drugi val prodaje, sad su na redu one ulaznice predviđene za saveze sudionike EP-a", objasnio je Lubkivskij otkrivši i koliko je ulaznica preostalo.

"Od ukupno 1,4 milijuna, rekli smo da je 500.000 već prodano, a u prodaji će biti još otprilike toliko ulaznica jer između 300.000 i 400.000 ostaje Uefi za sponzore, partnere... Svaki savez ima pravo na 16 posto kapaciteta stadiona. Cijene su od 30 eura do čak 600 eura, koliko stoji ulaznica za finale."(M.I./Agencija VLM)

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Sedam krugova Katra

Nastavi čitati
divider