Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vrijedi se boriti za njega

Srušio Brazilce, bio je u Barci: Zna li HNS za ovog mladog Hrvata?

Hrvatska ima novog potencijalnog reprezentativca...

Prošlog vikenda U17 reprezentacije SAD-a i Brazila igrale su na Floridi finale uglednog prijateljskog turnira. Domaći kadeti slavili su s 4:1, no utakmica je završila i prije isteka regularnog dijela, jer se posljednjih nekoliko minuta frustriranim Brazilcima baš i nije dalo igrati. Američke kolege doprinijeli su bizarnoj situaciji na terenu, tako da nisu tražili novi pogodak protiv nezainteresiranog suparnika.

Međutim, taj susret za nas je zanimljiviji po jednom 15-godišnjaku u sastavu SAD-a. Njegovo ime je Christian Pulisic i jasno je da se radi o mladiću koji je naše gore list. Otac Mark rođen je doduše 1968. na Long Islandu, a devedestih godina prošlog stoljeća bio je zvijezda dvoranskog nogometa u profesionalnom klubu Harrisburg Heat.

Kasnije se tata Pulisic bavio trenerskim poslom, kojeg je shvatio ozbiljno, pa je obitelj Pulisic godinu dana živjela u Londonu, gdje se Mark usavršavao i školovao za Uefa A licencu. S vremenom, otac se u potpunosti posvetio sinovoj karijeri, kako bi 'mali' uspio...

Video Christiana Pulisica kada mu je bilo 8 godina

A čini se da je 'mali' – pravo čudo! Christian Pulisic je naime najmlađi član U17 reprezentacije SAD-a. Prije svega tri mjeseca navršio je 15 godina (rođen 18. rujna 1998.). Igra na poziciji ofenzivnog veznjaka, krase ga tehnika i odličan pregled igre. U visokom trijumfu protiv Brazilaca sudjelovao je pogotkom i asistencijom, a jedan gol namjestio je i u razbijanju Engleza (5:1). Amerima je pripao ugledni Nike kup, a Pulisic je proglašen najvrijednijim igračem turnira.

Bio je to samo jedan u nizu uspjeha ove američke vrste i Pulisica osobno. Sve je počelo u rujnu, kada je Christian dobio poziv za specijalni program u Bradentonu, na Floridi, gdje Amerikanci pažljivo rade s njime i još 27 svojih najtalentiranijih mladih nogometaša. U istom mjesecu Pulisic je s uzrastom do 15 godina osvojio treće mjesto na jakom turniru u Meksiku, da bi u listopadu s aktualnim suigračima proveo 12 dana na turneji u Španjolskoj. Tamo je U17 momčad SAD-a ostala neporažena u susretima s madridskim klubovima – remizirali su s Realom 1:1, a pobijedili Rayo Vallecano 4:2.

Pulisic je nogomet počeo igrati u Pennsylvaniji, u rodnom gradiću Hersheyju, poznatom po istoimenim čokoladicama. Prošle sezone u uzrastu do 16 godina za svojevrsnu 'reprezentaciju' Pennsylvanije zabio je 15 pogodaka i bio uvršten u najboljih 11 Istočne konferencije, no Amerikanci su ga upoznali puno ranije. Još kao 10-godišnjak, Christian je otišao u Europu, gdje je sljedeće dvije godine (ne u kontinuitetu) proveo trenirajući s tri velikana. U dva navrata bio je u Barceloni, 2008. i 2009., a potom je 2010. neko vrijeme radio s Chelseajem i Portom.

U Barceloni su Christian i otac Mark čak bili na privatnom ručku s tadašnjim trenerom Pepom Guardiolom, u Londonu je gledao kako Chelsea protiv Wigana proslavlja englesku titulu, a u Portugalu je uživao u europskoj utakmici Porta. Najvažnije od svega, skupio je pregršt iskustva, radeći s vrhunskim trenerima i igrajući s najboljim vršnjacima svijeta.

Napredak je očigledno nastavio ostvarivati i po povratku u SAD, pa ne čudi da je za njime ozbiljno zagrizao PSV, koji bi ga volio dovesti iduće godine. Amerikanci su ga tijekom njegovog rasta neprestano pratili i konačno, označili jednim od najperspektivnijih. Toplo se nadamo da u Hrvatskom nogometnom savezu makar znaju – tko je i što je. 

Pogledajte kako je Pulisic zabio i asistirao protiv Brazilaca

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider