Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pritisak Talijana

Buffon koristi taktiku kleptomana iz Alana Forda: Drž'te lopova!

„Ako Hrvati i Španjolci odigraju 2:2, cijeli svijet će nam se smijati“, ispalio je talijanski vratar Gianlugi Buffon nakon remija Italije i Hrvatske u drugom kolu skupine C Europskog prvenstva 2012…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Buffon se prisjetio Eura 2004., kada je Italija ispala u skupini nakon što su Danska i Švedska u posljednjem kolu odigrale 2:2, pa je Italija morala kući zbog manje postignutih golova u trokutu spomenute tri reprezentacije. Jasna je Buffonova aluzija kako će Hrvati i Španjolci namjestiti utakmicu. Sve to ne bi bilo toliko iritirajuće da to nije izjavio čuveni, ali i kontroverzni golman o kojem su talijanski mediji u negativnom kontekstu puno pisali u posljednje vrijeme.

Izjavio je to čuveni golman još čuvenijeg kluba (Juventusa) kojemu su oduzeta prvenstva zbog nečasnih radnji, ali i kluba iz lige u kojoj je možda bilo najviše afera s namještanjima u Europi. Izjavio je to golman iz lige u kojoj se utakmice posljednjih kola često brišu s kladioničarskih ponuda ili se remiji „plaćaju“ s koeficijentom 1.30 ili nešto više. Svi koji se klade znaju što to znači.

Nećemo biti licemjerni kao Buffon pa reći da se „zaraza današnjeg nogometa“ širi samo Italijom i da samo Talijani imaju s time problema. Nećemo se „praviti Englezi“ pa zažmiriti na činjenicu i da hrvatska liga na tom planu ima golemih problema. Međutim, iz hrvatske reprezentacije nitko se nije javio prozivati drugem a da je pritom još i sam pod sjenom sumnji.

>> Svi mogući raspleti u skupini C: Krojimo vlastitu sudbinu, a nadamo se pomoći Iraca!

Buffonovi povici podsjećaju nas na stari štos Sira Olivera, osebujnog lika iz slavnog talijanskog stripa Alana Forda, koji je veliku popularnost stekao i na ovdašnjim prostorima, ponajprije zbog genijalnog prijevoda Nenada Brixyja, hrvatskog književnika i komediografa za kojeg mnogi smatraju da je zapravo bio autor tekstova, što nije daleko od istine jer su njegovi prijevodi posve originalni.

„Drž'te lopova!“, povikao bi engleski kvazi-aristokrat „dugih prostiju“ i kleptomanskih navika svaki put kad bi bio osumnjičen za pospremanje tuđih stvari u svoje džepove, a sve kako bi napravio strku i zameo si trag. Ne možemo se oteti dojmu kako se sličnom taktikom koristi i talijanski vratar. Tko o čemu, Buffon o poštenju, a upravo je Buffon prije nekoliko mjeseci osumnjičen od strane talijanskih istražnih organa da se kladio na utakmice talijanske lige i one pod Uefinom ingerencijom, što je zakonom zabranjeno profesionalnim nogometašima u Italiji.

Buffon je čak ne tako davno izjavio: „Ako dvije momčadi žele odigrati neriješeno, to je njihova stvar. Dvoje ozlijeđenih je bolje nego jedan mrtav“, kazao je Buffon komentirajući remi Novare i Siene u sezoni 2010/2011., a koji je objema momčadima odgovarao u tom trenutku. Novara i Siena odigrale su 2:2, baš onim rezultatom kojim bi Španjolska i Hrvatska prošle u drugi krug natjecanja. Kad se i to zna, onda se s pravom može reći kako su Buffonove aluzije o dogovoru Hrvata i Španjolaca poprilično drske i licemjerne.

Zbog navedene izjave o utakmici za koju se sumnja(lo) da je namještena, ali i zbog ispisivanja čekova u ukupnoj vrijednosti od milijun i pol eura u tobacco-shopu u Parmi, gdje je ujedno i mjesto za klađenje, Buffon se našao pod istragom.

Podsjećamo da se Buffona povezivalo s klađenjem i prijašnjih godina kada je policija snimila telefonski razgovor Nicole Santinija, manje poznatog talijanskog nogometaša, koji je u tom razgovoru utvrdio kako su Buffon, Gennaro Gattuso i Fabio Cannavaro okorjeli kladitelji.

“Oni su zbilja ovisni. Teški su kockari. Gianluigi Buffon se kladi s između 100.000 i 200.000 eura mjesečno”, kazao je Santini u tom razgovoru.

Buffon je sve demantirao tvrdeći da ga se proglašava krivim bez ikakvih konkretnih dokaza. Sasvim je moguće da je Buffon nevin. Uostalom, svatko je nevin dok mu se na temelju zakona ne dokaže krivnja. To je temelj pravnog sustava svake civilizirane zemlje i spada u rubriku osnovnih ljudskih prava. Međutim, očito da Buffon ima dvostruke kriterije. Naime, presumpcija nevinost vrijedi za Buffona, ali u ovom slučaju i za hrvatsku i španjolsku nogometnu reprezentaciju. Zapravo, Buffonova optužba još je i teža jer „djelo“ još nije ni počinjeno. Remi (2:2 ili više) Hrvatske i Španjolske tek je hipotetske prirode, a ako se i dogodi, to opet neće značiti da je u pitanju dogovor.

Jasno je da prepredeni Azzurri ovakvim izjavama žele dodatno opteretiti Španjolce i Hrvate. Dogodi li se kojim slučajem da na kraju bude 2:2 ili više, nema sumnje kako će reći: Eto, vidite! Ne kriju Talijani kako se najviše nadaju da će Španjolska pobijediti Hrvatsku, što je realna opcija, ali pričama o mogućem namještanju žele dodatno pritisnuti „furiju“. Žele da Španjolci izgaraju za pobjedu čak iako desetak minuta prije kraja budu imali pozitivan rezultat, recimo 2:2, samo da ih se ne optuži za prijevaru.

Talijani se ne trebaju bojati, Hrvatska i Španjolska neće ništa dogovoriti, odigrat će poštenu utakmicu, pa kome opanci, a kome obojci. Nije li hrvatska reprezentacija već svima pokazala koliko drži do svoje časti i poštenja? Nije li o tome sve rekla na Wembleyju? Nema potrebe podsjećati što se dogodilo u „hramu nogometa“. To već svatko zna. Pitamo se samo koliko bi reprezentacija i bi li Azzurri u sličnoj situaciji napravilo isto? 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider