Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mogu li ponoviti '98.?

Bilić vrlo optimistično progovorio o nastupu na Euru!

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić dao je zanimljivi intervju za službenu web-stranicu UEFA-e...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Izbornik 'Vatrenih' Slaven Bilić govorio je za internetsku stranicu UEFA-e o stilu igre svoje momčadi i usporedio je s reprezentacijom koja je 1998. osvojila svjetsku broncu. Bilić će na ovogodišnjem Euru u Poljskoj i Ukrajini s 43 godine biti drugi najmlađi izbornik, iza Portugalca Paola Benta.

"Mogu reći da sam relativno mlad kao trener, ali sam veteran u reprezentaciji sa šest godina staža", kazao je u uvodu Bilić, osvrnuvši se na svoj mandat na čelu nacionalne vrste.

"U tih smo šest godina pokušavali igrati atraktivan nogomet, ne samo da bismo se svidjeli nekome, nego zato što smo u stožeru procijenili da se naši najbolji nogometaši najbolje snalaze s loptom u nogama. Zato na taj način pristupamo utakmicama, pokušavamo diktirati ritam, držati loptu u suparničkoj polovici što je više moguće, dominirati… U većini slučajeva uspijevamo u tome jer smo od 60 utakmica, u 40 pobijedili, a izgubili smo samo šest puta što je rijedak doseg za bilo koju europsku reprezentaciju."

Usporedio je Bilić potom i reprezentaciju koja je, s njim u sastavu, osvojila treće mjesto na SP-u 1998. s današnjom generacijom.

"Stalno me to pitaju. Možda s jedne strane jesam najbolja osoba za odgovor jer sam izravno bio uključen u obje momčadi, ali s druge strane, možda sam i subjektivan. Obje su momčadi visoke kvalitete. Kako vrijeme prolazi, sjećate se samo pozitivnih stvari, ali i ona je reprezentacija imala loših strana. Međutim, postigla je uspjeh koji je teško ponoviti. To je naš plan, naša želja, ne mogu to sakriti, ali tako maloj državi poput Hrvatske teško će biti ponoviti sličan doseg."

Nekoliko je riječi za kraj o Biliću rekao i njegov nekadašnji suigrač iz reprezentacije Davor Šuker.

"Za Hrvatsku je bitno da je Bilić toliko dugo na čelu reprezentacije jer nam je potreban kontinuitet. Nadam se da će postići uspjeh s nacionalnom vrstom i da će nakon toga voditi neki veliki svjetski klub", poručio je Šuker.
 

Nastavi čitati

Nastavi čitati