Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Serija mitskih obračuna

Real se lani provukao, ali ako postoji klub koji mu je "crna mačka", onda je to - Bayern

U Munchenu i Madridu odvit će se novi spektakularni obračuni u polufinalu Lige prvaka.

Raul i Samuel Kuffour (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nogometaši Bayerna i Real Madrida po sedmi će put u povijesti odlučivati koji će se od ta dva europska velikana probiti do finala i boriti za naslov najbolje momčadi Starog kontinenta. Odlučeno je to ždrijebom polufinala ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka koji je u petak održan u Nyonu.

Povijest njihovih polufinalnih okršaja daje nadu Bavarcima, jer su u tim dvobojima bili uspješniji, dohvativši finale u četiri navrata. U dosadašnja 24 europska okršaja, i Bayern i Real ostvarili su po 11 pobjeda, a dvije su utakmice završile neodlučenim ishodom.

U polufinalu Kupa prvaka u sezoni 1975./76. Bayern je u Madridu izvukao remi 1:1, a pobjedom u uzvratu 2:0 izborio nastup u finalu, u kojem je u Glasgowu pobijedio francuski Saint-Etienne sa 1:0 te treći put zaredom postao europskim prvakom.

U sezoni 1986./87. Bayern je u prvoj utakmici na Olimpijskom stadionu u Munchenu slavio s uvjerljivih 4:1 pa minimalna, 1:0 pobjeda Reala u uzvratu nije bila dovoljna Madriđanima za prolaz. Finale Kupa prvaka odigrano je na bečkom Prateru, a Bayern je poražen sa 2:1 od Porta.

U polufinalu Lige prvaka Real i Bayern prvi put su se sastali u sezoni 1999./2000. U Madridu je bilo 2:0 za Kraljevski klub, a u Munchenu 2:1 za Bavarce. Real je u španjolskom finalu na pariškom Stade de Franceu svladao Valenciju sa 3:0.

Bayern je uzvratio godinu dana poslije, a slavio je u obje polufinalne utakmice. U Madridu je bilo 1:0, a u Munchenu 2:1. U finalu odigranom u Milanu Bayern je boljim izvođenjem jedanesteraca sa 5:4 bio bolji od Valencije.

Bayern je do finala preko Reala stigao i 2012. godine. Bavarce je i tada vodio njihov današnji trener Jupp Heynckes, a odluka o finalistu pala je tek boljim izvođenjem jedanesteraca, nakon što su obje utakmice završile 2:1 u korist domaćina. Bayern je bio bolji sa 3:1 u udarcima s bijele točke, ali ih je lutrija penala koštala novog naslova europskog prvaka, koji je na njihovoj Allianz Areni završio u rukama Chelseaja.

Nakon četiri godine okršaj za finale

Posljednji put su za mjesto u finalu Real i Bayern igrali 2014. godine. S 1:0 u Madridu i uvjerljivih 4:0 u Muenchenu, Real je prošao u finale, u kojem je u Lisabonu sa 4:1 u produžetku nadigrao Atletico. Bio je to prvi od tri trijumfa u Ligi prvaka koji je osvojila današnja generacija Reala, predvođena ponajboljim svjetskim nogometašem Cristianom Ronaldom i kapetanom hrvatske reprezentacije Lukom Modrićem.

Zanimljivo, osim polufinalnih okršaja, u kojima su Bavarci bili uspješniji, Real i Bayern još su se pet puta sastajali u nokaut utakmicama Kupa ili Lige prvaka. Triput se radilo o četvrtfinalima, a dvaput o osmini finala, a Madriđani su četiri puta bili uspješniji. Posljednji put kad su igrali, u četvrtfinalu Lige prvaka 2017. godine, Real je slavio sa 2:1 u Muenchenu te sa 4:2 u uzvratu, ali tek u produžetku, nakon što je u osnovnih 90 minuta bilo 2:1 za Bayern.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider