Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Na putu prema besmrtnosti

Euforija u Realu: Spremni za povijesni uspjeh kakav Madrid ne pamti!

Madriđani ovakav uspjeh ne pamte još od vremena kada je Santiago Bernabeu bio predsjednik, a navijače je u trans bacao Alfredo Di Stefano.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Cilj Real Madrida na početku sezone je uvijek isti: potući se za sve velike trofeje i osvojiti barem jedan. Neostvarivanje tog cilja uglavnom donosi trenerske smjene; osjetili su to na svojoj koži i veliki treneri poput Carla Ancleottija, a prije samo nekoliko tjedana siguran nije bio ni Zinedine Zidane iako je Real ove sezone najbolji španjolski klub.

Svjestan je toga i legendarni Francuz, koji ne bježi od odgovornosti i izjavio je da je prilikom preuzimanja vruće klupe znao kakav će pritisak biti na njegovim leđima. Uoči paklenog travnja situacija u Realu nije bila bajna; momčad se mučila s igrom, a probleme su im zadavali i protivnici nedorasli kvalitetom.

Tradicionalno zahtjevna madridska publika je to prepoznala, a kad se to dogodi, slijede zvižduci s tribina Santiago Bernabeua kojih nisu pošteđene ni najveće zvijezde. Stara slava ne vrijedi puno u Kraljevskom klubu, ali Zidane je konsolidirao svoje trupe i maršira prema povijesnom ostvarenju.

Mogu li ponoviti uspjeh moćnog Reala 50-ih?

Real još od 50-ih godina nije osvojio kontinentalnu i španjolsku krunu u istoj sezoni. To im je pošlo za rukom dva puta između 1956. i 1958. godine, a nakon toga taj im je uspjeh redovito izmicao unatoč osam osvojenih kontinentalnih kruna i čak 26 španjolskih naslova.

Španjolski mediji vjeruju da Zidane i momčad predvođena Cristianom Ronaldom mogu uspjeh moćnog Reala iz 50-ih ponoviti u modernoj eri. Istovremeno bi postali i prva momčad koja je obranila Ligu prvaka otkad se najelitnije kontinentalno natjecanje igra pod tim imenom, a nakon toga bi mogli s visoka gledati i najveće europske klubove.

Povijesni bi uspjeh Zidanea i njegovu momčad pretvorio u legende u rangu Alfreda Di Stefana i Ferenca Puškaša, a stati s njima u istu rečenicu je čast rezervirana samo za najveće u klupskoj povijesti. Ronaldo je u središtu preokreta sezone; prva zvijezda je povukla kada je bilo najteže, s dva gola u preokretu protiv Bayerna, čime je istovremeno postao i prvi igrač sa 100 golova u povijesti Uefinih natjecanja.

Savršena prilika za defintivno izbacivanje Barcelone iz utrke

Situacija je prilično dobra i na španjolskim travnjacima i potrebno je veliko iznenađenje da Barcelona do kraja preuzme vrh. Remi u gradskom derbiju se pokazao kao dobar ulov nakon novog kiksa Barcelone; Katalonci ove sezone nisu na svojoj razini, a Real će u El Clasicu 23. travnja imati priliku do kraja nokautirati ljutog rivala koji bi se od tog udarca teško oporavio.

Misija Reala je dominacija na svim poljima, a ona je prvi cilj i opsesija predsjednika Florentina Pereza koji bi također zacementirao svoje mjesto u povijesnim knjigama. Iako vjerojatno nitko ne može skinuti s trona legendarnog Bernabuea, Perez bi mu ovim uspjehom došao vrlo blizu kao predsjednik koji je nakon više od pola stoljeća stvorio Real koji je ponovno postao neupitni vladar europskog nogometa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider