Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Gnjev na Bernabeuu

Real Madridu prijeti kazna zbog vrijeđanja Katalonije, Barcelone i Messija

Na španjolskim stadionima događaju se slični problemi kao i na hrvatskim...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nova vruća tema u Španjolskoj. I odmah prava bura. Udruženje španjolskih profesionalnih klubova (LFP) pokrenulo je disciplinski postupak protiv Real Madrida zbog vrijeđenja Katalonije, Barcelone i Lionela Messija od strane dijela navijača Reala na domaćim utakmicama njihova kluba.

Nakon utakmice sa Celtom u posljednjem kolu Primere, to je španjolskim medijima otkrio je predsjednik LFP-a Javier Thebes najavljujući moguće sankcije. Predsjednik Reala Florentino Perez reagirao je poprilično gnjevno na Thebesovu izjavu.
„Thebes želi samoreklamu i zna da će je postići preko leđa Reala“, ispalio je Perez.

U Realu smatraju kako je Thebes nepravedan prema njihovom klubu te ističu da su do sada učinili puno toga da iskorijene negativne pojave na svojem stadionu, na kojem su nerijetko viđani i nacistički simboli i dizanje desnice, kao što je zabrana dolaska na stadion pripadnicima Realove najekstremnije navijačke skupine Ultras Sur.
Međutim, s tribina Santiago Bernabeua na gotvo svakoj utakmici i dalje grme uvredljivi slogani poput „puta Barça“, „puta Cataluña“ ili „Messi subnormal“. U Španjolskoj su nedavno stupili na snagu novi propisi kojima se želi stati na kraj fizičkom i vrebalnom nasilju koji okružuje španjolski nogomet.

Naravno da se madridski mediji odmah postavili protupitanje: a što je s Barcelonom i njezinim navijačima, zar se na Camp Nou ne čuju slični slogani? Nije se trebalo dugo čekati na reakciju LFP-a. Nakon utakmice Barcelone i Espanyola, na Camp Nou stigla je „čestitka“ iz sjedišta španjolskog profesionalnog nogometa. Barceloni se zamjera sljedeće skandiranje njezinih navijača: „pericos bastardos“, “puta Espanyol”, “odio al Espanyol i “perico, recuerda, eres una mierda”.

Nećemo prevoditi, vjerujemo da su većini jasne „univerzalne navijačke uvrede“ koje se mogu čuti na mnogim stadionima svijeta. Naravno da ni Hrvatska nije iznimka. HNS se upustio u borbu protiv diskriminirajućeg navijanja u Lijepoj našoj dosta prije španjolskih kolega. Eto, barem se mogu pohvaliti da je hrvatski klupski nogomet barem u nečem avangarda u odnosu na Primeru...

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider