Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
u sjeni Barcelone

15 godina nakon: Projekt 'Real 21. stoljeća' (zasad) nije uspio

Real i Barcelona ukupno imaju isti broj osvojenih trofeja – 81, a posljednjih 15 godina Katalonci su nadoknadili vodstvo Madriđana.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prije točno 15 godina, 11. prosinca 2000. godine, Real Madrid proglašen je najvećim klubom 20. stoljeća. Dogodilo se to svega četiri mjeseca nakon što je klub preuzeo Florentino Perez u svom prvom mandatu. Pola godine prije toga Real je osvojio svoju drugu Ligu prvaka u tri godine, ali tada je predsjednik kluba bio Lorenzo Sanz.

Bili su to prvi naslovi prvaka Europe još tamo od 60-ih godina, a upravo na temelju te sad već davne povijesti (50-e i 60-e godine) Real je proglašen najboljim klubom 20. stoljeća. Tada je omjer osvojenih trofeja u rivalstvu s Barcelonom još bio 64 prema 56.

Florentino Perez htio je upravo po uzoru na te slavne godine madridskog kluba stvoriti tzv. Galácticose. Alfreda Di Stéfana, Ferenca Puskása, Raymond Kopa i ostale zvijezde tih godina početkom 21. stoljeća zamijenili su Luis Figo, Zinedine Zidane, Ronaldo i David Beckham. Prvi je stigao 2000. godine u senzacionalnom transferu iz Barcelone, a svaku novu godinu dolazila bi po jedna velika zvijezda.

U tom razdoblju Real nije pokorio Europu i Španjolsku kao 50-ih i 60-ih. Kraj te ere završava 2007. godine (Perez napustio klub godinu ranije) kada su dovedeni najbolji branič svijeta Fabio Cannavaro i Ruud van Nistelrooy. Te godine, kao i one iza Real je uzeo dvije krune zaredom u domaćoj ligi.

Od kada se Perez vratio, Real živi u sjeni Barce

I onda stiže povratak Florentina Pereza, ali i dolazak Pepa Guardiole na klupu Barcelone. Dok je Real pregažen od Liverpoola u prvoj rundi nokaut faze Lige prvaka (ukupno 5:0), Barcelona je 2009. godine pokorila doslovno cijeli svijet. Svih mogućih šest trofeja uzeo je trener koji je dijete kluba većinom igračima poteklim u Barcinoj školi nogometa La Masiji.

Otkada se bogati građevinski tajkun Perez vratio na čelo Reala, osvojena je jedna jedina titula prvaka Španjolske u posljednjih sedam sezona! Prije godinu i pol napokon je osvojena i Liga prvaka, ali sve je to premalo za klub koji je uložio stotine milijuna eura u zvijezde poput Cristiana Ronalda, Garetha Balea, Jamesa Rodrigueza, Angela di Mariju, Karima Benzemu, Luke Modrića, Tonija Kroosa

Barcelona u tih 15 godina dostigla Real

U 21. stoljeću od mogućih 15 godina Realom čak 12 godina vlada Florentino Perez. Klub je glamurozniji nego ikada, ali nedostaju rezultati kakve očekuje madridska publika. U tih 15 godina Barcelona se po broju svih mogućih 'kanti' izjednačila s rivalima, oboje su 81 put dizali trofeje u zrak, navodi madridski As u svojoj detaljnoj statistici izraženoj na povećoj grafici. Naravno, nisu još Katalonci ni blizu Realu po broju naslova prvaka, ali samo zahvaljujući sredini 20. stoljeća.

Čovjek koji je Realu donio većinu naslova u 21. stoljeću je Vicente Del Bosque od 2000. do 2003. godine, ali trenera koji je sa Španjolskom postao svjetski prvak Perez je potjerao jer mu nije bio dovoljno glamurozan. U tom razdoblju Barca nije osvojila ništa.

Ali, od tada je Barcelona nanizala čak četiri Lige prvaka i sedam naslova španjolskog prvaka. Samo od povratka Pereza, u tih sedam sezona, Barca je tri puta bila prvak Europe i čak pet puta prvak Španjolske. Od tada su osvojili čak 17 trofeja, ukupno čak 25 u 21. stoljeću.

Madridski AS tako priznaje da ako je Real bio najbolji klub 20. stoljeća, nakon 15 godina nove ere to je nedvojbeno – Barcelona.

21. stoljeće:

Real Madrid
Prvenstvo: 5
Liga prvaka: 2
Kup: 2

Barcelona
Prvenstvo: 7
Liga prvaka: 4
Kup: 3

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider