Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bura u Španjolskoj

Jesu li Real i Barca ovim potezom izdali tradiciju i svoje navijače?

Odluka predsjednika Real Madrida Florentina Pereza da skine križ s grba „kraljevskog kluba“ u poslovima s poslovnim partnerima iz pretežito muslimanskih zemalja izazvala je brojne polemike u Madridu i cijeloj Španjolskoj.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Real je prije nekoliko dana potpisao trogodišnji ugovor s Narodnom bankom Abu Dhabija i predstavio novu kreditnu karticu kluba, na kojoj se vidi grb Reala bez križa na vrhu kraljevske krune.
„Sve dok sam ja predsjednik kluba Real Madrid će uvijek biti vaš partner i to ništa neće ugroziti“, poručio je Perez arapskim poslovnim prijateljima i dodao: „Članovi kluba odlučuju o njegovoj sudbini, u potpunosti s demokratskim načelima.“

Neki su u Španjolskoj mišljenja da taj potez nema nikakve veze s demokracijom jer golemu većinu navijača Reala nitko ništa nije ni pitao te da je Perez povukao unilateralan potez u stilu autoritativnih režima, slično kao i kada je odlučio pokrenuti projekt obnove Santiago Bernabeua i promijeniti mu ime.

„To je odluka koja podriva samu esenciju Real Madrida koji ne smije biti vođen poput korporativne organizacije“, u izjavi za španjolske medije kazao je Humberto Martínez-Fresneda, glasnogovornik Udruge za zaštitu madridskih vrijednosti.
Godine 1920. Madrid Football Club promijenio je ime u Real Madrid nakon što mu je španjolski kralj Alfonso XIII dodijelio titulu „kraljevskog kluba“. Tada je i promijenjen grb, na čijem vrhu je postavljena kraljevska kruna koja na vrhu nosi križ. Taj se grb nije mijenjao do današnjih dana, izuzev u razdoblju Republike 30-tih godina, a koju je na krvav način ugušio diktator Francisco Franco.

Križ s kraljevskog grba nije skidan u senatu ni za vrijeme proglašenje Filipa VI za novog španjolskog kralja, iako je ceremonija bila građanska, bez mise kao primjerice 1975., nije bilo ni Biblije, ni raspela, ali križ na kruni nije diran.
Skidanje križa s grba „kraljevskog kluba“ nije novost. Prije dvije i pol godine nije ga bilo ni u nacrtima projekta Realova „otoka“ u Ujedinjenim arapskim emiratima. No, taj je detalj prošao nezapaženo, a sada su žestoko reagirale neke katoličke udruge, kao što je udruga Ukorijenjeni koja je pokrenula kampanju prikupljanja potpisa građana kako bi se spriječilo micanje križa u poslovima Reala s arapskim milijunašima.

„Križ ne bi smio biti na prodaju, pogotovo ne u vrijeme kada su kršćani progonjeni u nekim zemljama Bliskog istoka i Afrike. Real ovom odlukom okreće leđa 800.000 kršćana koji žive u Ujedinjenim arapskim emiratima, što je 12,6 posto stanovništva te zemlje“, ističu u udruzi.

Real nije iznimka, slične poteze povukli su Barcelona i PSG. Barcelona je skinula sa svojeg grba križ San Jordija kod prodaje dresova u muslimanskim zemljama, a PSG, koji je u vlasništvu katarske vladajuće dinastije, ime Saint-Germain na dnu grba pariškog kluba.

Neki se ironično pitaju hoće li Real uskoro micati prefiks „kraljevski“ u poslovima s kompanijama koje dolaze iz zemalja s republičkim uređenjem?
„Nogometaši muslimanske vjeroispovijesti godinama već igraju u brojnim europskim klubovima koji imaju križeve na svojim grbovima i uopće im to nije smetalo. Nitko nije imao neki vjerski prigovor. Osim toga, križ je prisutan na brojnim zastavama europskih zemalja. Znači li to da bi diplomatske misije tih zemalja trebale mijenjati svoju zastavu u muslimanskim zemljama?“ pitaju se u udruzi Ukorijenjeni.

Kritičari Florentina Perez poručuju mu da Real Madrid nije privatna korporacija i da njime ne može upravljati kao svojom megagrađevinskom kompanijom ACS.
Ističu da vrijednosti i tradicija Real Madrida ne bi smjeli biti na prodaju. Drugi odgovaraju da štošta ne bi smjelo biti na prodaju pa se ipak prodaje i nitko ne reagira. Stoga ni Real, kažu, ne može biti iznimka u društvenom sustavu gdje je novac već godinama sve, a na njega nisu imune ni katoličke institucije.



 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider