Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Real i Atletico na ratnoj stazi

Incident na najvišoj razini: Veliki skandal u Madridu!

Predsjednik Reala Florentino Perez napravio je incident uoči velikog gradskog derbija.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Real i Atletico opet su na ratnoj stazi. Nakon nekoliko godina bonace, odnosi između madridski velikana ponovno su zaoštreni do krajnjih granica. Tomu u prilog svjedoči eksces koji se dogodio uoči posljednjeg gradskog derbija na Vicente Calderonu. U Madridu to već nazivaju velikim skandalom.

Visoke tenzije u Realu: Glavnim igračima prekipjelo, mlada zvijezda odlazi

Čelnici klubovi sastali su se na tradicionalnom popodnevnom ručku. Delegaciju Reala predvodio je predsjednik Florentino Perez i potpredsjednikom Fernandom Fernándezom-Tapiasom, a Ateltica predsjednik Enrique Cerezo i većinski vlasnik Miguel Angel Gil Marin te predstavnici Wanda grupe, kineske kompanija koja je uložila pozamašan kapital u „rojiblancose“.

Nakon što je započelo kušanje svih mogućih delicija i skupocjenih vina, Perez je u jednom trenutku sjeo uz Gila i započeo priču oko televizijskih prava, odnosno novog ugovora koji bi Primera trebala sklopiti s klubovima elitne španjolske lige. Zanimalo ga je stajalište Atletica po toj temi.

Perez izazvao incident

Gil mu je odgovorio da Atletico podupire novi modus po kojem će se ugovori sklapati na razini cijele lige, slično engleskom modelu, što znači da će se novac među klubovima ravnomjernije raspodjeljivati te da će se liga time kvalitativno ujednačiti, jer će manji klubovi imati više novca za kupovinu igrača.
Poznato je da Real ne podupire ovaj model i želi da sve ostane po starom, odnosno da najveći klubovi podijele između sebe glavninu kolača, a malima što ostane.

Diskusija se pretvorila u oštru svađu, pišu španjolski mediji, tako da je pobješnjeli Perez u jednom trenutku skočio od stola i naredio cijeloj delegaciji Reala da demonstrativno izađe restorana. Kada je izašao iz restorana, na licu predsjednika Reala jasno se moglo vidjeti koliko je uznemiren i ljutit.

Perez je čak zaprijetio da se Realova delegacija neće pojaviti na derbiju, no kasnije se ipak predomislio, vjerojatno jer bi bio oštro kritiziran od strane medija i javnosti.
U posljednjih desetak godina odnosi između Reala i Atletica varirali su od međusobnog podnošenja pa čak i prijateljstva do teških sukoba i svađa. Čini se da su njihovi trenutačni odnosi dosegli krajnju negativnu točku. Toliko napetosti nije bilo niti kada je Real želio Atleticu preoteti Kuna Aguera i Radamela Falcaa.

Atletico raste na svim razinama

Španjolski analitičari slažu se da je glavni razlog Perezove nervoze taj što Atletico u posljednje dvije-tri godine eksponencijalno raste i nakon dugo godina ponovno je kadar ugroziti Realovu dominaciju u gradu.
Atletico se ubrzanim koracima vraća na stare staze slave, u razdoblje između 50-th i 70-tih godina, u dobra Francove vladavine, kada je bio ravnopravan suparnik Realu i njegov najljući rival.

Uz očigledan rezultatski rast, dodatnu prijetnju Realu zadaje i svježi kineski kapital koji je nedavno ušao u Atletico. „Rojiblancosi“na svim poljima naprosto bujaju; kasa je krcata, sponzorski ugovori su sve izdašniji, kupuju se sve bolji igrači, a uz to je u tijeku izgradnja novog stadiona sa kapacitetom od sedamdesetak tisuća gledatelja. Nema sumnje da će biti stalno krcat kada se izgradi.

Atletico je, naime, zabilježio klupski rekord u broju članova kluba. Trenutačno ih ima više od 70.000 i još uvijek raste njihov broj. Na Vicente Calderonu su posebno zadovoljni što su konačno izašli iz kruga Madrida i imaju sve više navijača diljem Španjolske. Procjenjuje se da Atletico u ovom trenutku ima blizu 20 posto navijača koji ne žive u Madridu i njegovoj okolici. Atletico postaje globalna sila jer od te brojke solidan postotak otpada na Južnu Ameriku. Dovoljno da se Real pa i Barcelona dobrano zamisle. Real je u strahu da ne izgubi prevlast u gradu. Atletico je međusobnim ogledima u posljednje vrijeme znatno uspješniji. Ako se tako nastavi, ništa nije nemoguće.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider