Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
oduševili u Parizu

'Radnici' zasjenili Ibru i Hazarda: Podsjećaju na Pirla i Makalelea

S(p)retan gol Chelseaja u bizarnoj napadačkoj suradnji koja se više nikada neće dogoditi - Terry centrira, Cahill prebacuje petom, a Ivanović zabija, bolja igra PSG-a oplođena pogotkom Cavanija i puno više taktike nego li igre za one koji su očekivali spektakularan ples momčadi prepunih dokazanih svjetskih superstarova.

Tako bi otprilike izgledao kratki rezime prve utakmice PSG-a i Chelseaja igranog na Parku prinčeva. A sve zbog toga jer je velikim zvijezdama, poput Zlatana Ibrahimovića i Edena Hazarda, show u potpunosti ukrala „pomoćna radna snaga“ sa sredine terena. Prije svih - Marco Verratti i Blaise Matuidi.

Dvojac koji neodoljivo podsjeća na svoje slavne sunarodnjake Claude Malekelea i Andreu Pirla, gospodarili su travnjakom od prve do posljednje minute i kvalitetno diktirali tempo svoje momčadi. Iskazali su visoku kvalitetu u distribuciji lopte, ali i fantastično koordiniranim presingom na loptu u trenucima kada je PSG gubio loptu. Bilo ih je posvuda.

Tako je Verratti na kraju pretrčao najviše od svih PSG-ovih igrača. Ukupno 11270 metara. Bio je najtraženiji igrač na terenu – primio je 75 lopti, a sve je to oplodio sa 77 točnih dodavanja. Iz 82 pokušaja! Što je sjajnih 94% preciznosti.

Veratti je imao 7/7 u dugim dodavanjima, četiri pogreške u srednjim dodavanjima (53/57), te 17/18 u kratkim pasevima.

22-godišnji Talijan sinoć je na najbolji način pokazao zašto mu je Carlo Ancelotti u ljeto 2012., još kao 19-godišnjaku, odmah što ga je doveo iz Serie B, dao ključeve u ruke velikog i superbogatog projekta zvanog moderni PSG i postavio ga na teren kao glavnog veznjaka. I zašto ga, uostalom, žarko, pored Luke Modrića i Tonija Kroosa, želi dovesti na Santiago Bernabeu kao trener Real Madrida.

Što tek reći za neumornu, a superkvalitetnu radilicu Blaisea Matuidija? S Verrattijem se razumije i „zavezanih očiju“, a glavni forte mu je gotovo nepogrešiv osjećaj za ulazak u duele. Tko uopće zna koliko je lopti sinoć oduzeo... Posebno u trenucima kada je PSG pritiskao i tražio izjednačenje.

Imao je 90-postotnu distribuciju lopte (52/58), pretrčao je 11083 metra, a uz sve to je upisao i lijepu asistenciju za jedini pogodak svoje momčadi.

Matić i Ramires odradili velik posao

Kvalitetnu predstavu pružila su i dvojica Chelseajevih „terijera“ – Nemanja Matić i Ramires. Matić je baš poput Verattija imao 94% točnih dodavanja (74/79), a ukupno je pretrčao najviše od svih igrača na terenu (11302 metara). Ramires tek nešto slabiji – 91% točnosti u proigravanjima (39/43), s 10909 pretračanih metar.

No, onu finu diferencijaciju između ova četiri veznjaka koja su se posebno istaknula u ovom dvoboju najbolje će pokazati „radna mapa“ njihovih kretanja. Iz njih se jasno vidi da su Veratti i Matuidi pokrivali mnogo veći dio terena; da su se osim središnjice itekako puno kretali i po mnogo širem djelu travnjaka.

U svakom slučaju, za vjerovati je da su velikani na tribinama koji su u svoje vrijeme briljirali baš kao veznjaci (Beckham, Platini, Dunga..), definitivno mogli uživati u sjajnim predstavama svojih nasljednika.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider