Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vrijedi za sve klubove

HNS donio nove odluke za HNL: Evo tko će i na koji način moći do ulaznica

Komisija za sigurnost HNS-a na svojoj je sjednici održanoj dan uoči početka nove sezone Prve HNL donijela odluku da će prodaja ulaznica za sve utakmice biti personalizirana te da nitko neće moći nazočiti utakmicama bez preodočenja važećeg osobnog dokumenta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Klubovi Prve HNL ne smiju prodavati ulaznice osobama kojima je izrečena zaštitna mjera ili mjera opreza zabrane prisustvovanja nogometnim utakmicama pojedinog kluba i/ili reprezentacije, kao ni osobama koje su od strane Ravnateljstva policije kategorizirane u tzv. C kategoriju navijača.

Ne budu li klubovi poštovali ove odluke koje su stupile na snagu 14. srpnja, bit će podložni sankcijama sukladno odredbama Disciplinskog pravilnika HNS-a.

"Klubovi danas imaju infrastrukturalne preduvjete za provođenje ovakve odluke kakva postoji u naprednom nogometnom svijetu. Usmjereni smo prema nekoliko stotina sankcioniranih počinitelja i evidentiranih huligana, a odluka ima osnovu u odredbama postojećeg Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima", izjavio je na konferenciji za medije povjerenik za sigurnost HNS-a Miroslav Marković koji je iznio podatke o šteti koja je nanesena hrvatskom nogometu i Republici Hrvatskoj, zbog huliganskog ponašanja dijela posjetitelja nogometnih utakmica:

"Prema podacima dostavljenima iz Uefe, u periodu od 2008. do 2015. godine, hrvatski klubovi i hrvatska reprezentacija samo su od Uefe kažnjeni s ukupno 15.700.000 kuna. Izravna šteta zbog igranja pred praznim tribinama broji se u desecima milijuna kuna, neizravna šteta hrvatskom gospodarstvu mjeri se u stotinama milijuna kuna, a šteta turizmu i ugledu Republike Hrvatske u svijetu je nemjerljiva."

Marković vjeruje da je provođenje donesenih odluka u interesu navijačkih skupina.

"Time bi i navijačke skupine trebale prestati biti talac manjine koja, iz različitih interesa, sprječava normalno i pozitivno navijanje na utakmicama. Odluka je obvezujući minimum za klubove, no oni imaju pravo koristiti i sve druge zakonske mjere u smislu borbe protiv huliganstva. Otvoreni smo za dijalog s navijačima, i preko časnika za vezu s navijačima klubova i HNS-a želimo čuti njihova argumentirana mišljenja, prvenstveno o pitanjima stadionske sigurnosti i ponašanja na tribinama", rekao je Marković te pozvao sve državne institucije u aktivno priključivanje ovoj borbi:

"U daljnjim mjerama suzbijanja huliganstva, očekujemo aktivnu pomoć policijske i pravosudne struke jer su to prije svega stručna, a ne politička pitanja. Također, očekujemo da se prigodom promjene Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima uvaže mišljenja Komisije za sigurnost HNS-a kao stručnog tijela po pitanju sigurnosti."
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider