Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
gužva na vrhu

Prošla već trećina HNL-a: Hajduk umalo ispred Dinama, Hrvata nema u TOP 5 strijelaca!

Nakon 12 odigranih kola, pogled na ljestvicu Prve HNL je više nego zanimljiv.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nogometna jesen tek je kalendarski započela, a trećina prvenstva je iza nas. Razlog činjenici što je uoči listopadske reprezentativne stanke odigrano već 12 kola je Euro zbog kojeg je HNL krenuo nikad ranije. A to otvaranje maksimirskim derbijem (1:1) kao da je najavilo ono što će nas čekati u sljedećim mjesecima.

Dinamo ima samo bod više od Hajduka i drži prvo mjesto, dok Rijeka ima dva odnosno bod manje od svojih najvećih rivala. Naravno, pogled na ljestvicu govori nam kako je najveće iznenađenje splitski Hajduk je mogao nakon 12 kola biti i prvi. Nadigrali su Bijeli Modre na Poljudu prije dva tjedna, ali na kraju je opet derbi donio remi, ovaj put uz režisersku pomoć Brune Marića.

Hajduk se ugurao između Dinama i Rijeke

Dinamo zbog bliske pratnje Hajduka i Rijeke nije u nikakvoj panici. Oni igraju Ligu prvaka i samo šest pobjeda u duplo više utakmica (uz šest remija i o poraza) tek je žrtva koju su na Maksimiru spremni prihvatiti. Nije to bio ulazak u sezonu kakav se očekivao, ali Zoran Mamić i dalje ne gubi u hrvatskom prvenstvu i treću sezonu zaredom.

Možda se više očekivalo od Rijeke, kluba koji ima financijski i navijački mir (ovo drugo se pomalo mijenja), ali su tek treći. Ni Rijeka poput Dinama nema niti jedan poraz, ali sedam remija sigurno nisu očekivali. Gledanje u leđa Hajduku sigurno 'peče' s obzirom na gotovo suprotnu situaciju s klupskom blagajnom, no forma se nakon dvije 'nule' podigla s visokom pobjedom protiv fenjeraša Zagreba (4:1)

Hajduk je pak ubilježio samo jedan poraz, i to onaj kod Istre, ali je zaustavio poraze u derbijima s Dinamom i Rijekom. Posljednji pogodak Lovre Kalinić je primio još tamo na Rujevici kod Rijeke, a od tada je prošla čak 631 minuta. U posljednjih osam kola Bijeli su uzeli čak 20 od moguća 24 boda. To je forma koju Damir Burić želi zadržati i nakon reprezentativne stanke.

Split je očekivano na četvrtom mjestu, a dobio je i novog trenera Gorana Sablića koji je zamijenio Zorana Vulića. Veliko je iznenađenje zaprešićki Inter koji je peti u prvoligaškom društvu, dok prema drugoj ligi opet puca pogled iz Kranjčevićeve ulice. Zagreb je skupio tek četiri boda u 12 utakmica.

Stranci predvode napade najboljih klubova

Zanimljivo je kako se i HNL uklopio u opću krizu s napadačima. Hrvatski napadači diljem Europe većinom ne briljiraju i općenito ih je vrlo malo. Bolje nije niti u domaćem prvenstvu koje bi trebalo biti rasadnik igrača. Ljestvicu strijelaca predvode Makedonac i Bosanac, iza njih su Slovenac i Albanac, a najefikasniji Hrvati su jedan veznjak (Caktaš) i jedan napadač posljednje momčadi prvenstva (Boban).

Napadač Intera Ilija Nestorovski pokorio je 2. HNL, a sada to radi i prvoligaškom društvu s osam pogodaka koliko ima i Dinamov Armin Hodžić. Na trećem, četvrtom i petom mjestu također su stranci. Po šest golova zabio je riječki dvojac Bekim Belaj (Albanija) i Roman Bezjak (Slovenija), a isto toliko je zabio i Muzafer Ejupi (Makedonija) iz Slaven Belupa.

Iza njih je još jedan stranac, Dinamov Angelo Henriquez (Čile) koji je zabio šest pogodaka kao i Zagrebov Gabrijel Boban te Hajdukov Mijo Caktaš koji se ugurao u napadačko društvo kao najefikasniji vezni igrač.

Prvenstvo se nastavlja za manje od dva tjedna kada 13. kolu u petak (16.10.) otvaraju Dinamo i Zagreb. U subotu su na rasporedu susreti Istra 1961 – Osijek i Lokomotiva – Rijeka, dok u nedjelju igraju Slaven Belupo i Hajduk te Split i Inter.

Ljestvica Prve HNL nakon 12 kola:

1 Dinamo                              12 6 6 0 26 7      24

2 Hajduk                                12 6 5 1 17 8     23

3 Rijeka                                 12 5 7 0 21 8     22

4 RNK Split                           12 5 3 4 12 11   18

5 Inter                                    12 3 6 3 12 17   15

6 Lokomotiva                       12 4 2 6 18 20   14

7 Istra 1961                          12 3 5 4 14 20   14

8 Slaven Belupo                  12 2 7 3 16 18   13

9 Osijek                                 12 2 3 7 9 23      9

10 NK Zagreb                       12 0 4 8 10 23   4

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider