Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Što vi mislite?

Prognoza UEFA-e: Evo tko će osvojiti Ligu prvaka! Prošle sezone su pogodili

UEFA je na temelju statističke analize prognozirala tko ima najveće šanse osvojiti ovosezonsku Ligu prvaka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uoči nastavka natjecanja u Ligi prvaka, nokaut faze koja večeras započinje osminom finala, UEFA je prognozirala konačnog pobjednika.

Prognoza je napravljena na temelju statističke analize i zaključeno je kako će Barcelona trijumfirati u finalu koje se igra 3. lipnja u Cardiffu.

Da ova analiza ima smisla, pokazalo se prošle sezone kada je prognoza bila da će slaviti Real Madrid i upravo se to dogodilo. Ovu su ključni zaključci UEFA-ine analize:

Deset od posljednjih jedanaest pobjednika završili su natjecanje po skupinama na prvom mjestu. Jedina iznimka je Inter koji je u sezoni 2009/10. zauzeo drugo mjesto u skupini, nakon što je u zadnjem kolu pobijedio Rubin Kazan, a na kraju je postao prvak Europe. Dakle, loša vijest za PSG, Benficu, Manchester City, Bayern, Leverkusen, Real Madrid, Porto i Sevillu.

Momčad koja je primila najmanje golova u skupini nije osvojila Ligu prvaka od 2003., ali isto tako i momčad koja primila više od osam golova. Dakle, loša vijest za Juventus, Atletico, Borussiju Dortmund, Benficu, Manchester City i Real Madrid.

Otkada je Lige prvaka momčad koja je prvi put prošla skupinu nikada nije stigla do finala. Villarreal je bio najbliži 2006., stigao je do polufinala i tamo ga je zaustavio Arsenal. Dakle, loša vijest za Leicester.

21 klub osvajao je titulu prvaka Europe u prva 42 natjecanja. U posljednjih 19 sezona priključio im se još samo jedan klub novi prvak – Chelsea. Dakle, loša vijest za Arsenal, Atletico, Leicester, Bayer Leverkusen, Manchester City, Monaco, Naples, PSG i Sevillu.

Uz sve to nijedan klub još nije obranio titulu otkada se igra u formatu Lige prvaka. Dakle, opet loša vijest za Real Madrid.

Kad se sve oduzme i zbroji, Barcelona se čini najizglednijom opcijom, zaključila je UEFA. Ali, i kod Barce postoji jedan ali... Osim što je već u osmini finala čeka teška prepreka u vidu PSG-a, Kataloncima ne ide na ruku jedan statistički podatak: u posljednjih pet sezona nitko nije bio prvak Europe tko je u sezonu ušao kao osvajač nacionalne lige.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider