Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Englezi ludi na ovu "lijepu priču"

Pripremite se na show: Najmoćniji menadžer svijeta uveo svoj klub u Premierligu

Nakon šest godina jedan od najstarijih engleskih klubova vratio se u najviši rang.

Galerija Slavlje igrača Wolverhamptona (Foto: AFP) Jorge Mendes u društvu Cristiana Ronalda i obitelji (Foto: AFP)

Ovog ljeta će, po prvi put nakon sezone 2011./2012., u Premierligi zaigrati Wolverhampton Wanderers. Oni su ove nedjelje s 2:0 pobijedili Birmingham i stigli na 95 bodova čime su postali nedostižni konkurentima (prva dva mjesta u Championshipu vode izravno u Prmeierligu dok klubovi koji završe od treće do šeste pozicije razigravaju kako bismo dobili preostalog putnika za najviši rang).

Wolverhampton je klub velikom tradicijom (tri naslova prvaka Engleske, četverostruki osvajači FA kupa, finalisti Kupa Uefa iz 1972.), osnovan davne 1877. godine i njihov povratak u Premierligu nakon šest sezona bio bi čista nogometno romantičarska priča da u sve to nije upleten i - Jorge Mendes.

Najmoćniji svjetski menadžer (osnivač i vlasnik agencije GestiFute koja zastupa Cristiana Ronalda, Jamesa Rodrigueza, Diega Costu, Angela Di Mariju i brojne druge aseve) s Wolverhamptonom je realizirao svoju želju da u najeksponiranijoj ligi svijeta dobije klub koji će mu služiti kao izlog za njegove igrače. I to na način koji je krajnje moralno sumnjiv, na što upozoravaju engleski mediji.

Mendes zaobišao pravila i službeno nije u klubu, ali...

Naime, općepoznata je stvar da FIFA zabranjuje nogometnim menadžerima da imaju bilo kakav udio u vlasničkoj strukturi klubova, a Mendes je tu zabranu zaobišao tako što je prije godinu kineskoj kompaniji Fosun International prodao dio svoje agencije GestiFute. A ta kompanija je u srpnju 2016. kupila Wolverhampton Wandererse od Stevea Morgana za 45 milijuna funti i od tada su službeni vlasnici kluba.

Kinezi su tako nakon Wolverhamptona dobili i udio u nacjenjenijoj svjetskoj menadžerskoj agenciji, a Mendes priliku da kadrovira u klubu i momčadi po vlastitim željama s ciljem plasmana u Premierligu i dobivanja izloga čime bi trebali profitirati svi - i Kinezi i Mendes i Wolverhampton. Portugalac nema nikakvu službenu funkciju u Wolverhamptonu, ali je jasno da je njegova zadnja i da se Kinezi prije svih iole važnih odluka konzultiraju s njim.

Lani loši, ove sezone eksplodirali

Premijerna sezona (2016./2017.) pod kineskim vlasnicima za Wolverhampton nije prošla dobro. Završili su na 15. mjestu u Championshipu s učinkom od 16 pobjeda, 10 remija i čak 20 poraza.

Ali, nakon skeniranja situacije prošlog su ljeta odlučili krenuti u akciju i dovesti pojačanja za napad na Premierligu. Za 18 milijuna eura kupljen je Ruben Neves iz Porta, za tri milijuna eura Roderick Miranda iz Rio Avea, za dva milijuna eura Rafael Mir iz Valencije, a na posudbu su dovedeni Diogo Jota iz Atletico Madrida, Ruben Vinagre iz Monaca kao i Willy Boly iz Porta.

Nisu oni jedini, bilo je tu još akvizija, a treba naglasiti kako su Neves, Miranda i Jota igrači iz Mendesove agencije GestiFute, baš kao i trener Wolverhamptona, Portugalac Nuno Espirito Santo.

Andre Silva prvi pick za ljetni prijelazni rok

Prva momčad Wolverhamptona danas je procijenjena na 97 milijuna eura, ali ne sumnjajte kako će vrlo skoro vrijediti puno više. Mendes i Kinezi nisu sve ovo osmislili kako bi plesali samo jedno ljeto u Premierligi i zato već sad rade na dovođenju pojačanja.

Na meti im je mladi portugalski golgeter Andre Silva za kojeg je Milan prije godinu dana iskrcao Portu 38 milijuna eura, ali se on i nije snašao na San Siru. Tih 10 golova u 37 nastupa premalo je u odnosu na ono što se očekivalo od njega kad je doveden i Silva ne bi imao ništa protiv promjene kluba. Wolverhampton ga želi dovesti i spremni su platiti Milanu 40 milijuna eura. I ne zaboravimo najvažniji podatak u cijeloj priči: Silva je klijent agencije GestiFute.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider