Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Novi među velikima

Priča o Trešnjama i Stršljenovima: Dva puta do istog, velikog uspjeha

Poznata su dva od tri nova člana engleske Premierlige u idućoj sezoni...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Travnjake Championshipa i susrete protiv Huddersfield Towna, Brighton & Hove Albiona i ostalih, Watford i Bournemouth zamijenit će onima s Manchester Unitedom, Liverpoolom, Chelseajem i drugim klubovima iz najatraktivnije lige svijeta.

VIDEO Pogledajte ovo ludilo nakon što su saznali da idu u 'raj'

VIDEO Bournemouth po prvi put u povijesti izborio Premierligu

Uoči posljednjeg kola druge lige Watford je vodeći s 88 bodova i matematički je siguran za najviši rang. Bournemouth još nije, ali imaju tri boda više i 19 golova bolju gol-razliku od trećeplasiranog Middlesbrougha koji to ne može nadoknaditi i put do Premierlige tražit će u razigravanju u kojem će se za jedno mjesto boriti klubovi plasirani od treće do šeste pozicije u osnovnom dijelu sezone.

U Watfordu i Bournemouthu već je počelo odbrojavanje do ždrijeba za novu sezonu, a premda su i jedni i drugi stigli u društvo o kojem sanjaju baš svi engleski niželigaši, putevi i načini na koje su uspjeli su im prilično različiti.

Rasipni Talijan uspio sa Srbinom za kormilom

Watford je klub čiji je službeni vlasnik Gino Pozzo, sin talijanskog poduzetnika Giampaola Pozza koji u svom vlasništvu ima Udinese i Granadu. Osnovani davne 1881. godine, Stršljenovi, kako glasi nadimak Watforda, su zadnji put u Premierligi igrali u sezoni 2006./2007. kada su završili za zadnjem, 20. mjestu.

Nedugo potom u klub ulazi Pozzo koji je ulagao milijune funti kako bi ih vratio u Premierligu. Pokušavao je na sve načine, pa je tako prije tri godine prisilio Engleski nogometni savez na promjenu pravila o dovođenju igrača na posudbe nakon što je u jednom prijelaznom roku posudio 14 igrača, od čega čak desetoricu iz svog Udinesea. Šokirani Englezi uveli su ograničenje na ukupno pet igrača koliko se može dovesti na posudbu pa je Pozzo pribjegao kupovini igrača i samo ove sezone, prema Transfermarktu, uložio u pojačanja više od 40 milijuna eura.

Menadžer Watforda je Slaviša Jokanović, bivši srpski reprezentativac koji je, između ostalih, igrao za Chelsea, Deportivo i Partizan. Najpoznatiji igrači u klubu su vratar Heurelho Gomes (branio za PSV i Tottenham), desni bočni Marco Motta (Roma, Juventus...), bivši stoper Manchester Uniteda Craig Cathcart, mađarski veznjak pristigao iz Parme, Daniel Tozser, zatim češki napadač, također reprezentativac, Matej Vydra... Trenutna tržišna vrijednost igračkog kadra Watforda je 36 milijuna eura, ali nema sumnje da će dodatno rasti kako se bude približavao početak Premierlige.

Nešto mlađi od Watforda je Bournemouth koji je osnovan 1890. godine kao Boscombe St. John's Institute FC. Njihov nadimak je Trešnje i ovo im je prvi put otkako postoje da će zaigrati u najjačem rangu.

Igračka legenda postao i trenerska

Klub s juga Engleske streloviti uspon počeo je nakon što je na klupu sjeo 37-godišnji Eddie Howe, igračka legenda kluba. Howeu je ovo drugi mandat na klupi Bournemoutha, a kad je prvi put postao trener, u sezoni 2008./2009. dok su bili članovi League Two (četvrti rang) imao je samo 30 godina i klub je zbog kazne Engleskog nogometnog saveza krenuo s -17 bodova. Uspio je napraviti čudo i izboriti ostanak. Već iduće sezone, iako nije smio dovoditi pojačanja, uveo ih je u League One i otišao u Burnley u kojem nije dugo izdržao te se zbog, kako je naveo, osobnih razloga vratio kući.

Bournemouth je pod njegovim vodstvom u sezoni 2012./2013. plasirao se u Championship gdje su prošle sezone završili na 10. poziciji, a ove će biti (najmanje) drugi. Howe je u engleskim medijima okarakteriziran kao iznimno perspektivni i pomalo atipični menadžer, koji ne želi davati puno novca za pojačanja već s onim kadrom kojeg ima na raspolaganju jako puno radi na psihološkom planu.

Najpoznatija imena u momčadi su poljski vratar Artur Boruc (branio za Celtic, Fiorentinu i Southampton), irski veteran Ian Harte (član legendarne generacije Leeds Uniteda) koji će na ljeto proslaviti 38. rođendan te stasiti centarfor Kenwyne Jones (Southampton, Sunderland, Stoke City). Transfermarkt ih trenutno procjenjuje na 22 milijuna eura, što je gotovo dvostruko više u odnosu na početak sezone kada su od 24 kluba u Championshipu bili tek 16. po vrijednosti igračkog kadra, što možda najbolje govori kakav su posao napravili.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider