Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ipak se osjeća odgovornim

Preokret u HNS-u: 'Saznali smo za kukasti križ uoči utakmice'

Zoran Cvrk, prvi čovjek HNS-a zadužen za sigurnost, ipak je priznao da je znao za sramotnu svastiku na poljudskom travnjaku i prije same utakmice.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pala je priča koju je HNS neuvjerljivo vrtio danima. I Damir Vrbanović i glasnogovornik Tomislav Pacak ponavljali su kako su za svastiku na travnjaku doznali tijekom prvog poluvremena, no to ipak nije bilo tako. Možda oni nisu znali, ali je najodgovorniji za takve stvari – znao.

Priznao je to za Slobodnu Dalmaciju Zoran Cvrk, glavni u savezu po pitanju sigurnosti. Sve što se dogodilo na Poljudu bilo je pod njegovom' stražom'. Naravno da niti on niti nitko iz HNS-a nije odgovoran za sramotan čin crtanja svastike, najvjerojatnije kiselinom, ali oni su to trebali znati i vidjeti jer je ona tamo stajala puna dva dana.

Istina, bili su tamo mnogi drugi i nisu je vidjeli dva dana, ali nitko od tih svih ljudi tamo nije bio odgovoran. Osim njih.

U emisiji na javnoj televiziji lavinu je pokrenuo legendarni splitski novinar Edo Pezzi koji je otkrio kako je HNS-u javljeno skoro pola sata prije utakmice kako se vidi kukasti križ na travnjaku.

''Istina je, znali smo za svastiku uoči same utakmice, no, nažalost, nismo stigli reagirati na vrijeme, tek na poluvremenu... '', ovako zvuči priznanje Zorana Cvrka koji je očito ostavio glasnogovornika Packa da se znoji u neznanju pred javnošću dva dana.

Ne znamo je li se to znalo 25 minuta prije utakmice ili deset minuta, ali to je sad očito druga priča od one koju smo dosad slušali.

Reakcija nije bila na razini

U poluvremenu su radnici na terenu uspjeli ublažiti vidljivost svastike, pa je nevjerojatno da u HNS-u nisu odmah reagirali. Tek je nakon burne reakcije talijanskih novinara pokrenuta akcija. Očito je bila potpuno promašena procjena da se to neće primijetiti. Sigurni smo kako bi delegat UEFA-e pristao i na odgodu utakmice na neko vrijeme kako bi se pokušala ublažiti sramota.

Ne zvuči baš dobro ni činjenica da je na dan utakmice na stadionu bio i stručnjak za travnjake Miljenko Sakoman koji nije primijetio oštećenja na travi.

Cvrk se nakon pomalo primitivnog ispada na svom Facebook profilu u kojima se obračunavao sa svima u Splitu i pogrdno nazivao gradonačelnika drugog po veličini hrvatskog grada, a koji bi ga sad trebao dočekati raširenih ruku na sljedećoj utakmici protiv Bugarske, ipak posuo pepelom te priznao svoju odgovornost.

''Osjećam se odgovornim za incident. Ipak sam prvi čovjek HNS-a za sigurnost i stadion je moja zadaća. Prihvatit ću svaku odluku koju donese vrh HNS-a'', rekao je Cvrk za Slobodnu.

U HNS-u nisu kaznili Joea Šimunića (učinila je to UEFA)  za istu stvar koju u zadnje vrijeme osuđuju ('Za dom spremni'), nisu kažnjavali Zdravka Mamića za brojne ispade, vidjet ćemo hoće li odgovornost snositi Zoran Cvrk. Policija mora naći krivce koji su osramotili cijelu zemlju, a HNS ili netko iz saveza mora snositi odgovornost za lošu reakciju u ovoj novoj mučnoj situaciji za hrvatski nogomet.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider