Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Razvijao mlade talente

Preminuo Brazilac koji je otkrio Neymara

U 82. je godini preminuo Brazilac José Ely de Miranda poznatiji i kao Zito, osvajač dva naslova svjetskoga prvaka i čovjek sa čak 727 nastupa za Santos. Klub je iz São Paula objavio kako je Zito preminuo u noći s nedjelje na ponedjeljak.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zito je kao obrambeni vezni imao važnu ulogu u momčadi koja je je prvi put naslov svjetskog prvaka donijela Brazilu i to čak dvaput zaredom: 1958. godine u Švedskoj, te 1962. u Čileu. U Čileu je u finalu zabio i gol u pobjedi Brazila 3:1 nad Čehoslovačkom. Riječ je o momčadi u kojoj su igrale veličine poput Pelea, Garrinche, Niltona Santosa, Didija, Vave, Zagalla...

U Santosu je te iste 1962. postao član momčadi koja je osvojila prvu trostruku krunu ikada u svijetu osvajajući ligu, kup, kao i Copa Libertadores, a osvojili su i Interkontinentalni kup. To više nije uspjelo nijednoj momčadi u Južnoj Americi. i tek sedam klubova, među njima i Rakitićeva Barcelona.

Zito je otišao u mirovinu nakon 15 godina u Santosu u kojima je zabilježio 727 nastupa i 57 pogodaka. I u mirovini je i dalje nastavio razvijati mlade talente u Santosu. Među njima je i Neymar koji je sinoć briljantnom igrom donio Brazilu pobjedu protiv Perua na Copa Americi, ali danas mu, kao ni ostatku Brazila nije bilo do veselja.

"Nemam riječi kojima bi opisao ovoga čovjeka, cijenim sve što je učinio za mene, što je u mene vjerovao i pomagao mi na početku karijere! Počivaj u miru, učinio si mnogo za nas ovdje. Hvala ti Zito", objavio je Neymar na Instagramu uz sliku s pokojnim Zitom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider