Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Rat" za svaki bod

U nekim skupinama je prava ludnica: Svi žele izbjeći sudbinu Danske

Predah od klupskog nogometa donosi reprezentativne obveze - pred nacionalnim selekcijama su kvalifikacijski dvoboji za Svjetsko prvenstvo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Europski dio kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji došao je do svoje polovice.

U svih devet kvalifikacijskih skupina, od petka do nedjelje, igra se peto od ukupno 10 kola.

U rijetkim se grupama situacija iskristalizirala do te mjere da bismo već sad mogli reći tko će kao prvoplasirani izravno u Rusiju, a tko se kao drugi može nadati dodatnim kvalifikacijama. Nadati, jer će najlošija međudrugoplasiranim reprezentacijama otpasti dok će osam bolje rangiranih dati preostala četiri sudionika.

Upravo zbog toga će svaki bod biti supervažan, kako bi se izbjegla sudbina Danske iz prošlih kvalifikacija za SP.

U skupini A glavni favoriti su moćni Francuzi dok se Nizozemska pokušava vratiti na veliko natjecanja nakon debakla u kvalifikacijama za protekli Euro.

Ove subote, 25. ožujka, sastaju se: Luksemburg - Francuska, Bugarska - Nizozemska i Švedska. Bjelorusija.

Švicarska je u skupini B zasad napravila sjajan posao - vode s maksimalnih 12 bodova nakon što su kod kuće srušili Portugal i u gostima Mađarsku.

Dojam je da će sudar u posljednjem kolu, kada Švicarci gostuju kod Portugalaca, odlučivati o pobjedniku skupine. Dotad se ima za odigrati još pet kola, a u prvom od tih pet igrat će: Portugal - Mađarska, Švicarska - Latvija i Andora - Farski Otoci.

Na Njemačku smo mislili kad smo napisali da se za neke reprezentacije sa sigurnošću može reći kako će završiti prve. Međutim, iza leđa Elfa u skupini C vodit će se četveroboj za drugo mjesto kojem se nada i Robert Prosinečki sa svojim Azerbajdžanom.

U nedjelju 26. ožujka Azerbajdžanu dolaze Nijemci, San Marino ugošćuje Češku, a Sjeverna Irska Norvešku.

Četveroboj, ali ne za drugu već za prvu poziciju u skupini D vodit će Irska, Srbija, Wales i Austrija koja je razočarala na Euru u Francuskoj, a potom i očajno otvorila kvalifikacije za SP. Kako se radi o četiri prilično izjednačene reprezentacije, ne treba ih otpisivati.

U petak 24. ožujka igraju vodeća Irska i Wales, Gruzija i Srbija te Austrija i Moldavija.

Poljska na krilima sedam golova sjajnog Roberta Lewandowskog gazi prema Rusiji kroz skupinu E, a u ovom kolu gostuju kod drugoplasirane Crne Gore. Ako to "prežive" (ne izgube) bit će u odličnoj poziciji.

Osim te utakmice, u nedjelju će zanimljivo biti na okršaju Rumunjska - Danska. Treći dvoboj je onaj između Armenije i Kazahstana.

Naši susjedi Slovenci drugi su s dva boda manje od Engleza u skupini F, a u nedjelju ih čeka veliki izazov - Škotska na Hampden Parku.

Englezi su uz dosta sreće izbjegli poraz u Ljubljani, nakon toga su lako riješili Škote s 3:0 i sad mogu učvrstiti jedinicu domaćim dvobojem s Litvom. Preostali dvoboj je Malta - Slovačka.

Španjolska i Italija poravnate su na vrhu skupine G, a s tri pobjede u četiri kola vrlo dobro se drži Izrael iako je teško očekivati da će se ugurati na jednu od prve dvije pozicije.

U ovom kolu Španjolska u petak dočekuje Izrael, Italija Albaniju, a Lihtenštajn Makedoniju u dvoboju reprezentacija koje još uvijek nemaju bodova.

S nevjerojatnom gol-razlikom 21:1 i svih 12 bodova Belgija je prva u skupini H u kojoj će, po svemu sudeći, za drugo mjesto bitku voditi Grčka i Bosna i Hercegovina.

Parovi ovog kola su: Belgija - Grčka, Bosna i Hercegovina - Gibraltar te Cipar - Estonija.

U Dnevniku Nove TV bilo je više govora o tome zašto Hrvatska mora ići na pobjedu protiv Ukrajine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider