Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nepoznati, mladi i jeftini

Tko su igrači bundesligaškog čuda? "Da prođu ulicom nitko ih ne bi prepoznao!"

Predstavljamo glavne igrače hit momčadi Bundeslige.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„Oni nemaju zvijezde koje koštaju 30-40 milijuna eura, a siguran sam da prođu ulicom negdje u Njemačkoj da nitko ne bi prepoznao više od tri igrača,“ rekao je Toni Kroos o hit momčadi Bundeslige RB Leipzigu.

Veznjak Reala i njemačke reprezentacije je stao u obranu kontroverznog kluba, rekavši kako mu se sviđa njihova kadrovska politika orijentirana na mlade igrače. Arhitekt momčadi Ralf Rangnick je nedavno izjavio kako nikad u momčad ne bi doveo Messija i Ronalda jer su „preskupi i prestari.“

Je li ova utakmica Der Klassiker budućnosti?

Klub iza kojega stoji novac Red Bulla ima praktički neograničen proračun, ali oni se nisu odlučili na dovođenje skupih i često preplaćenih zvijezda. Svoje su milijune potrošili na mlade talente i tako stvorili najmlađu momčad Bundeslige s prosjekom od svega 24 godine.

Ta je mlada momčad, sastavljena od široj javnosti nepoznatih igrača, pomela Bundesligu i trenutno je na drugom mjestu s 36 bodova koliko ima i vodeći Bayern. Ovaj dvojac se odvojio na vrhu, a danas u 20:00 sati u Münchenu je na rasporedu njihov prvi međusobni susret.

Bayernove legende poput Franza Beckenbauera otvoreno podržavaju projekt RB Leipziga kojeg su navijači uzeli na zub. Beckenbauer vidi Leipzig kao budućeg glavnog konkurenta Bayernu pa stoga mnogi susret ovih klubova vide kao Der Klassiker budućnosti.

Tko su anonimne zvijezde bundesligaške senzacije?

Novak u Bundesligi je mnoge igrače kupio još kao drugoligaš, a oni su nastupima u Bundesligi privukli interes europskih velikana. Iako još relativno nepoznati, za njih ćete sigurno čuti u nekom od nadolazećih prijelaznih rokova.

Zapovjednik obrane je Willi Orban, 24-godišnji Nijemac poljskih i mađarskih korijena. Njega je Leipzig doveo iz Kaiserslauterna dok su klubovi bili rivali u drugoj Bundesligi. Transferom je postao „drugoligaški Figo“ budući da je njegov odlazak ozbiljno naljutio navijače Kaiserslauterna. Dominantni stoper je danas vodeći u Bundesligi po broju dobivenih duela.

Motor momčadi je 21-godišnji veznjak iz Gvineje Naby Keita. Stigao je iz Red Bull Salzburga gdje je već s 20 godina bio najbolji igrač lige, a danas mu se vrijednost procjenjuje na 11 milijuna eura. Engleski mediji već naveliko pišu o interesu vodećih Premierligaša za centralnog veznog igrača koji stilom igre podsjeća na Luku Modrića.

„Švedski Messi“ Emil Forsberg igra na poziciji ofenzivnog veznog, a stigao je iz Malmöa dok je klub još bio drugoligaš. 25-godišnjak je zasad na sjajnom učinku od pet golova i osam asistencija, a prije samo tri godine je njegova vrijednost bila tek 500 tisuća eura.

Prvi strijelac momčadi je krilni igrač Timo Werner. 20-godišnjak je kupljen iz Stuttgarta za 10 milijuna eura, a ulaganje je opravdao već prve sezone. Trenutno je na učinku od devet golova od kojih je pet zabio lijevom, a četiri desnom nogom.

Od ostalih zanimljivih igrača tu su 21-godišnji brazilski stoper Bernardo, „novi Bale“ i najskuplji škotski igrač ikad Oliver Burke, mladi veznjaci Diego Demme i Marcel Sabitzer te još mnogi mladi i perspektivni igrači pojačani sa svega nekoliko iskusnijih. Iako se ne radi o poznatim imenima, oni su srušili sve rekorde vezane uz novake u Bundesligi te se nametnuli kao legitimni kandidati za naslov.

Zanimljivo je da nitko od njih nije kupljen za astronomske iznose. Najskuplje pojačanje kluba je Burke koji je stigao za 15 milijuna eura, dok su ostali mahom plaćeni tek nekoliko milijuna eura. Jedan bogataški klub se tako poslužio metodama „siromašnih“ i sastavio jeftinu, mladu i potentnu momčad koja ima priliku prekinuti dominaciju Bayerna već prve sezone u ligi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider