Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nekoć Skandinavci, a danas...

Povijest se ponovila: Italija ispala rezultatom koji su svi znali unaprijed

U (očekivanom) raspletu polufinale Europskog prvenstva nogometaša do 21 godine uhvatile su i Rumunjska i Francuska.

Galerija Slavlje rumunjskih igrača i navijača (Foto: AFP) Slavlje francuskih reprezentativaca i stručnog stožera (Foto: AFP)

Španjolskoj i Njemačkoj u polufinalu U-21 Europskog prvenstva priključile su se Rumunjska i Francuska dok je domaćin Eura - Italija - ostala bez plasmana među četiri najbolje reprezentacije i samim time bez mjesta na Olimpijskim igrama.

Epilog je to trećeg kola, u skupini C u kojoj se natjecala i hrvatska U-21 reprezentacija.

Uoči raspleta u skupini C sigurne u polufinalu bile su Španjolska kao pobjednik skupine A i Njemačka kao pobjednik skupine B, a Italija je bila na čekanju i nadala se da će proći u polufinale kao najbolja drugoplasirana reprezentacija. Imali su za jedan gol bolju gol-razliku od Danske koja je bila druga u skupini B i nadali su se povoljnom raspletu u skupini C.

Talijani su se nadali ili bilo kakvoj pobjedi Rumunjske ili pobjedi Francuske od barem tri gola razlike, kako bi na temelju bolje gol-razlike bili ispred Rumunja i završili u polufinalu.

Utakmica s nula udaraca u okvir gola

No, postojao je jedan ishod s kojim bi polufinale i mjesto na Olimpijskim igrama izborile i Rumunjska i Francuska, a to je neriješeno. I gle čuda, baš se to dogodilo.

Završilo je 0:0, s čime su obje reprezentacije nastup u skupini završile s po sedam bodova. Rumunjska je pobjednik skupine C, a Francuska izborila polufinale kao najbolja drugoplasirana reprezentacija.

Da će se baš tako odviti rasplet natjecanja po skupinama, sugerirali su i bookmakeri. Kladionice su koeficijente za tu utakmicu postavile tako da je tečaj na neriješeno se kretao oko 1.70-1.80, s tim da je padao kako se približavao početak dvoboja.

Posebno upada u oči podatak da su Francuska i Rumunjska završile utakmicu bez upućenog udarca u okvir gola. Na to se valjda ne treba ništa više dodati...

Rumunji i Francuzi prije 15 godina su bili Skandinavci

Italiji se tako, nakon 15 godina, dogodio deja-vu. Podsjećamo, na Europskom prvenstvu za seniore u Portugalu 2004. godine.

Tada je situacija u skupini uoči posljednjeg kola bila takva da su se Italiji za prolaz trebale poklopiti dvije stvari: da oni sami pobijede Bugarsku i da utakmica Danska - Švedska ne završi s remijem od 2:2, 3:3 ili s više pogodaka.

I što se dogodilo? Italija je pobijedila Bugarsku (2:1), a Danska i Švedska su odigrale - 2:2. Obje skandinavske reprezentacije su prošle dalje, a moćni Azzurri, koji će dvije godine kasnije u Njemačkoj postati svjetski prvaci, ispali i rigali vatru kako su Danci i Šveđani namjestili utakmicu. Sve im je to bilo uzalud jer je UEFA rekla da nema ništa sporno, baš kao što će, vjerujemo, reći i za sinoćnji ogled Rumunjske i Francuske.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider