Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kulisa neizvjesnosti

Potpuna propast kluba koji je bio senzacionalni prvak Hrvatske: Što će biti s 350 dječaka?

Pred nogometnom školom kroz koju su prošli brojni Vatreni - neizvjesna je budućnost. Nogometnom klubu Zagreb prijeti izbacivanje iz Zagrebella - kompleksa koji je od početka tisućljeća dom njihove omladinske škole. Vlasnik kompleksa - Grad Zagreb, potvrdio nam je da ga više ne planira davati u najam klubu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

O 350 dječaka podijeljenih u 17 uzrasnih kategorija svakodnevno ovdje brine 12 trenera. Nalazimo se u Zagrebellu, u školi nogometnog kluba Zagreb za kojeg su svojedobno igrali brojni sadašnji (Livaković, Badelj, Jedvaj) i bivši reprezentativci (Mandžukić...). No, nije samo zbog toga ova škola na dobrom glasu.

"Jako velik broj naše djece je završilo fakultete nakon škole nogometa, nekoliko naših igrača još uvijek je u Americi na koledžima, tako da smo na taj dio jako, jako ponosni. A možemo reći i da svakodnevno imamo suradnju sa školama i obraćamo apsolutno pažnju na njihove ocjene i na sve ono što oni rade", istaknuo je Hrvoje Crnić, voditelj škole nogometa NK Zagreb - kluba koji je 2002. godine bio senzacionalni prvak Hrvatske, prekinuvši dominaciju Dinama i Hajduka.

Tmurno i kišno vrijeme kao prikladna kulisa

No, tmurno i kišno vrijeme koje se ovih dana nadvilo nad Zagrebellom, prikladna je kulisa neizvjesnosti u kojoj jedna od najpoznatijih nogometnih škola u Hrvatskoj živi posljednjih mjeseci. Naime, vlasnik Zagrebella je Grad Zagreb, a istoimeni nogometni klub tu je podstanar. Ugovor o korištenju kompleksa istekao je prvog veljače, a unatoč pokušajima kluba od Grada još nisu dobili odgovor - ostaju li tu i dalje.

"Mjesec dana prije isteka ugovora mi smo uredno poslali zahtjev za produljenje. Grad se nije oglasio i automatizmom po zakonu ili po bilo čemu - mi ostajemo tu u dugotrajnom najmu", kaže Dražen Madunović, sportski direktor i trener prve momčadi NK Zagreba.

Međutim, Grad se u četvrtak poslijepodne oglasio Dnevniku Nove TV, nakon što smo gotovo dva dana čekali na odgovor. A on je sve, samo ne sličan onom kojem se nadaju u NK Zagreb.

Prebacivanje loptice, ali namjera Grada je jasna

"Gradski ured za sport i mlade ovim putem potvrđuje kako Ugovor o zakupu s Nogometnim klubom Zagreb za sportsku građevinu Nogometni centar Zagreb, Veslačka 1, Zagreb nije produžen radi ne ispunjavanja ugovornih obveza od strane zakupca", stoji u odgovoru kojeg potpisuje Milan Pavelić, pročelnik ureda za sport i mlade Grada Zagreba.

"Mi svoje obaveze koje imamo prema gradu, s obzirom da smo tu u zakupu, mi svoje obaveze ispunjavamo", replicira Madunović.

Znači nema nikakvih dugova?

"Nema, apsolutno."

"Što se tiče polaznika nogometne škole, Grad Zagreb će zajedno sa Zagrebačkim nogometnim savezom pronaći odgovarajući način kojim će omogućiti nastavak realizacije programa mlađih dobnih selekcija koje svoje programe provode na navedenom Nogometnom centru", također je poručio Pavelić.

Prevedeno: Grad planira iseliti NK Zagreb iz Zagrebella.

Isto se Pjesnicima dogodilo krajem 2017. sa stadionom u Kranjčevićevoj, a ostaje vidjeti što će biti sa školom nogometa kluba čiji će seniori iduće sezone igrati u četvrtoj ligi.

"Klinci će morati raditi u puno skromnijim uvjetima"

"Mislim da cijeli ovaj kompleks, da smo jedinstveni u Zagrebu što se toga tiče i nema puno klubova ovako dobre uvjete. Ne mogu se zamisliti nigdje drugdje, ovdje sam od početka od malih nogu i ne mogu se zamisliti jednostavno drugdje", složno tvrde Leon Adamić i David Kovačić, kadeti NK Zagreba.

"Ispada da će oni kao takvi - klinci - morati raditi u puno skromnijim uvjetima, a smatram da će to dovesti na kraju do raspusta svih generacija nažalost", upozorava jedan roditelj dok drugi kaže:

"Ja sam kao roditelj ipak uvjeren da će se naći neki način da se to sačuva jer mislim da institucija koja sportski odgaja kvalitetno veliki broj djece to i zaslužuje."

Nama se sve više čini kako će se u ovoj priči teško naći rješenje sa sretnim krajem - za sve strane.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider