Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Teške optužbe

Porezna policija traži od novina El Mundo saznanja o Modriću

Španjolska porezna uprava zatražila je od nevnih novina El Mundo sve dokumente vezane uz 37 nogometaša i nogometnih djelatnika prokazanih za izbjegavanje plaćanja poreza i drugih nepravilnosti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Među tih 37 nogometaša nalazi se i hrvatski kapetan Luka Modrić, rekao je direktor El Munda Pedro Cuartango.

"Konzultirat ćemo se sa svojim pravnicima prije odluke, no učinit ćemo sve što je u našoj moći da udovoljimo zahtjevu ministarstva financija", rekao je Cuartango, a prenosi El Mundo.

"Uvijek smo smatrali da je plaćanje poreza osnova svake demokratske države. Naše novine su podržavale sve kampanje u borbi protiv utaje poreza."

Napomenuo je kako će se prethodno konzultirati i sa izvorima dokumenata, među kojima je njemački tjednik Der Spiegel, inicijator istraživačkog projekta. El Mundo je jedan od 12 europskih medija koji udruženi u istraživački konzorcij (EIC) objavljuju povjerljive dokumente i informacije iz nogometnog poslovanja koje im dostavlja portal Football Leaks.

U dokumentima koje je distribuirao Football Leaks nalazi se 37 nogometaša i djelatnika koji rade ili su radili u Španjolskoj. El Mundo bi tako trebao poslati sve podatke kojima raspolaže o Luki Modriću, veznom igraču Real Madrida i hrvatske reprezentacije.

Osim njega spominju se: Jose Mourinho, Cristiano Ronaldo, Ricardo Carvalho, Fabio Coentrao, Pepe, James Rodriguez, Radamel Falcao, Mesut Ozil, Martin Odegaard, Karim Benzema, Xavi Hernandez, Neymar, Thomas Vermaelen, Rafael Van der Vaart, Gonzalo Higuain, Angel di Maria, Gareth Bale, Jackson Martinez, Jan Oblak, Jorge Mendes, Michael Laudrup, Jose Canas, Alejandro Pozuelo, Roland Lamah te zastupnici nogometaša Oblaka, Balea, Ozila, Kroosa i bivšeg igrača Laudrupa.

Porezna uprava, kao dio ministarstva financija, zatražila je od novina sa sjedištem u Madridu originalne dokumente, tajne anekse ugovora, mailove, dokumente napisane u programu Word, podatke iz tablica sastavljenih u programu Excel kao i prikupljene fotografije.

Zahtjev je u ime porezne uprave podnio Nacionalni ured za istragu prijevara (Oficina Nacional de Investigacion del Fraude) u ponedjeljak. U utorak je španjolski premijer Mariano Rajoy izjavio u parlamentu da "tko ne izvršava obveze prema ministarstvu financija vara ostale građane". U srijedu je ministar financija Cristobal Montoro, odgovarajući na pitanja oporbe o Football Leaksu, rekao kako niti jedan nogometaš ne može izbjeći istragu porezne policije.

El Mundo je bio objavio dokument španjolske porezne uprave prema kojem je porezna policija 18. siječnja otvorila istragu nad Modrićem. On je, kao porezni obveznik u Španjolskoj, osnovao u Luksemburgu poduzeće Ivano SARL, nazvano po njegovom sinu, kako bi ondje plaćao porez od oko 1 posto umjesto 30 posto u zemlji gdje radi i živi. Tom tvrtkom gdje mu dolazi novac od reklama i sponzorskih ugovora, poput onih s Nikeom, upravlja njegova supruga Vanja, a Modrić je vlasnik, naveo je El Mundo.

Šefica Nacionalnog ureda za istraživanje prijevara, Margarita Garcia Valdecasas, poslala je zahtjev izdavaču El Munda u kojem moli za dobrovoljnu suradnju i traži sve dokumente "s informacijom relevantnom za ispunjavanje obveza prema poreznoj upravi".

Španjolske novine su počele objavljivati sadržaje tih dokumenata 2.prosinca bez obzira na kasniju odredbu suca u Madridu koji je zabranio njihovo objavljivanje. Sudac Arturo Zamarriego je donio tu odluku jer je madridski odvjetnički ured Senn Ferrero, koji među ostalima u Španjolskoj zastupa i Ronaldovog agenta Mendesa i njegovu menadžersku agenciju, istaknuo da su povjerljivi dokumenti hakirani preko računala odnosno ukradeni.

"Sudac u Madridu nam brani davati informacije od Football Leaksa dok nam istovremeno ministarstvo financija šalje zahtjev da im pomognemo u istrazi s tim dokumentima", rekao je Cuartango. "Ovo je paradoks. Jer ako je njihovo korištenje nezakonito za nas, onda je nezakonito i za ministarstvo".

U ponedjeljak je počeo teći desetodnevni rok u kojem bi istražiteljima trebali biti dostavljeni dokumenti. Luka Modrić se nalazi u Japanu, gdje će europski prvak Real Madrid igrati u finalu svjetskog klupskog prvenstva te nije bio dostupan za komentar. Glasnogovornik Real Madrida, Carlos Carbajosa, nije odgovorio na upit.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider