Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'To je naša evidencija'

Policija: Mi smo poslali popis, ali Dinamo i bez zabrana može zabraniti ulaz

Policija je održala izvanrednu press konferenciju povodom neodigranog derbija Hajduk - Dinamo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec priopćio je kako je Ravnateljstvo MUP-a Dinamu dostavilo popis s imenima navijača Hajduka.

"Mi smo poslali popis na kojem su 92 navijača jer vodimo evidenciju. Popis nije došao iz PU Splitsko-dalmatinske nego iz Ravnateljstva policije. To je popis koji nema veze sa sudskim zabranama već je to policijska evidencija, a organizator utakmice ima pravo sprovesti popis koji smo im poslali", rekao je Borovec.

Ovim riječima Borovec je zapravo demantirao direktora Dinama Tomislava Svetinu koji je na press konferenciji održanog u subotu poslijepodne u klupskim prostorijama poručio kako je Dinamo popis dobio od PU Splitsko-dalmatinske: "Ukoliko je GNK Dinamo rekao da je popis došao iz Splita, to nema veze s nama i to morate pitati njih."

Borovec je zatim pojasnio na koje načine policija vodi svoju evidenciju: "Postoje tri zakonske osnove prema kojima se evidentiraju navijači. Prva je pravomoćna sudska zabrana koja se odnosi na sve one kojima se zabranjuje dolazak na utakmice u zemlji i inozemstvu u trajanju od dvije godine. Drugi se odnosi na sve one koji se nalaze u bazi podataka koju vodi MUP i zapravo se odnosi na sve navijače koji su počinili teže prekršaje te na recidiviste. Jako bitno je napomenuti kako tim pojedincima organizator može uskratiti dolazak na stadion. Treća skupina su pojedinci koji nikad nisu evidentirani kao izgrednici, ali na temelju trenutnog ponašanja (utjecaj alkohola, vrijeđanje policijskih službenika, utjecaj droge) ili svojim ponašanjem daju naslutiti da će nastaviti. Oni mogu biti privedeni i zadržani u postaji do dva sata nakon utakmice."

Tri kategorije evidentiranja navijača

Na temelju podataka koje vodi, kako je Borovec naglasio, isključivo Ravnateljstvo policije, navijači su svrstani u tri kategorije, a to su:

A - blaža protupravna ponašanja te oni koji ne pokazuju sklonost ponavljanju prijestupa
B - navijači koji na stadion dolaze alkoholizirani ili pod utjecajem droga
C - višestruki recidivisti

"U kategoriji A u Hrvatskoj su trenutno 2064 osobe, u kategoriji B 1811, a u kategoriji C 176 osoba", otkrio je Borovec.

"Trenutno u Hrvatskoj 172 navijača imaju sudske zabrane, a njih svrstavamo u kategorije B i C gdje ostaju dvije godine, a onda se ili brišu ili spuštaju u kategoriju niže", pojasnio je Borovec.

'U pozadini svega je personalizacija ulaznica'

U daljnjem objašnjavanju Borovec se osvrnuo na članak 7. Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima. Rekao je kako klub može zabraniti navijačima ulazak na stadion ako ima saznanja o ranijem protupravnom ponašanju: "To nije povezano sa činjenicom ima li navijač izrečenu zaštitnu mjeru opreza. Klub do takvih saznanja dolazi vlastitim zapažanjem, kroz videonadzor i uz pomoć redarske službe."

Borovec je rekao kako smatra da se u pozadini svega krije personalizacija ulaznica: "U pozadini svih ovih nereda i događanja je pokušaj sprečavanja personalizacije ulaznica, a to nam je jedini način da suzbijemo huliganizam. U Hrvatskoj je problem infrastruktura i zasad je personalizaciju moguće provoditi samo na utakmicama Dinama i reprezentacije na Maksimiru."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider