Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Istinski velikan

Pokopan Vladimir Beara: Ispunjena mu je posljednja želja

Hajduk, Split i Dalmacija oprostili su se Velikog Vladimira.

Proslavljeni golman Hajduka Vladimir Beara, koji je prije dva dana umro u 86. godini života danas u poslijepodnevnim satima pokopan je na splitskom gradskom groblju Lovrinac u nazočnosti mnoštva uglednika sportaša i sporstkih djelatnika.
Posljednjem ispraćaju na Lovrincu nazočio je i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker a uime HNS-a nazočnima se obratio Zorislav Srebrić rekavši da nas napušta čovjek koji je za života postao legenda.

"Uspomenu na legendarnog Bearu čuvat ćemo za sve buduće naraštaje", istaknuo je Srebrić.

Po Srebrićevim riječima, nije samo hrvatski nogomet izgubio istinskog velikana jer Beara je "bio pojam i u svjetskim razmjerima": "Beara je bio izvanserijski vratar ali i osoba koja je promjenila pogled na golmansku poziciju", rekao je Zorislav Srebrić, naglašavajući kako je Beara bio jednako tako i dobar čovjek.

Uime navijačke skupine Torcida na posljednjem ispraćaju od Beare se kratkim govorom oprostila Branka Mlinar, a u ime Hajduka Nikola Koceić-Bilan.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima Beare na današnjem posljednjem ispraćaju bio je zamotan u Hajdukovu zastavu, baš onako kako je za posljednju želju zaželio sam Beara, a na pogrebu njemu u čast otpjevana je i pjesma Vinka Coce 'Kada umren umotan u bilo', te zapaljena jedna baklja.

Na posljednjem ispraćaju su bili, između ostalih, sadašnji i bivši nogometaški Hajduka te predsjednik Uprave kluba Marin Brbić, predsjednik Skupštine kluba Vinko Radovani i sportski direktor Hajduka Goran Vučević. Među brojnim uglednicima nazočio je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

Bearu mnogi nogometni stručnjaci smatraju najboljim golmanom svijeta pedesetih godina prošlog stoljeća, a neki ga uvrštavaju u uži krug najboljih svjetskih golmana svih vremena.

Prije pokopa danas je na Poljudu održana i komemoracija u čast Vladimira Beare. Predsjednik Skupštine Hajduka Vinko Radovani je tom prigodom istaknuo kako se Beara pridružuje svojoj "zlatnoj generaciji" na nebu, te ako postoji nebeska liga prvaka onda je Hajduk favorit: "Hajduk s Bearom na golu će igrati nebesku ligu prvaka, a nadam se i osvojiti je", rekao je Radovani.

Na komenoraciji je, između ostalih nazočio u ime Hrvatskog olimpijskog odbora Tomislav Paškvalin, župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, te Vladica Popović kao predstavnik beogradske Crvene zvezde u kojoj je Beara nastupao više godina.

Nakon posljednjeg ispraćaja na Lovrincu, u crkvi na Spinutu održana je i sveta misa zadušnica za Vladimira Bearu.

Beara je za seniorsku momčad Hajduka branio 308 puta u razdoblju od 1947. do 1955. godine osvojivši tri titule prvaka bivše države. Nakon Hajduka Beara 1955. godine prelazi u beogradsku Crvenu zvezdu s kojom je osvojio četiri titule prvaka i dva kupa bivše Jugoslavije. Nakon Crvene zvezde Beara odlazi u Alemanniju iz Aachena, a nogometnu karijeru završava u njemačkoj Viktoriji iz Koelna. Za reprezentaciju Jugoslavije Beara je nastupio 60 puta. Sudionik je tri svjetska prvenstva: 1950. Godine u Brazilu, 1954. U Švicarskoj i 1958. U Švedskoj, a na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine osvojio je srbrnu medalju s reprezentacijom bivše države.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider