Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nisu pioniri u 'pranju'

Ovaj klub je 'praonica novca' za narko kartel: Pogodite otkud su

Kolumbijski nogometni prvoligaš Envigado uvršten je na crnu listu američkog ministarstva financija pod optužbom da služi kao 'praonica novca' za kolumbijski kartel La Oficina de Envigado.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Vlasnik kluba je Juan Pablo Upequi koji je označen kao jedan od lidera kartela. Amerikanci tvrde kako se preko klupskog računa prao novac zarađen trgovinom drogom, iznudama, krijumčarenjem ljudi i ubojstvima. Novac se prao preko prenapuhanih nogometnih transfera.

"Narko kartel je preko kluba uspostavio kriminalnu mrežu kako bi svoju zaradu uveo u legalni financijski sustav", kazao je Adam J. Szubin, direktor Ureda za kontrolu strane imovine pri ministarstvu financija.

Envigadu i vlasniku kluba Upequiju je zamrznuta imovina koju imaju u SAD, a zabranjena ima je i sva poslovna aktivnost u SAD.

Envigado je drugi kolumbijski klub koji se našao na crnoj listi nakon Americe de Cali. America je bila 14 godina na listi zbog povezanosti s narkokartelom Cali. Nakon što su braća Gilberto i Miguel Rodriguez Orejuela, osnivači zloglasnog narkokartela Cali, 2006. završili u zatvoru, klub je zapao u financijske probleme. Kasnije je pod paskom države restrukturiran, a 2013. je uklonjen s crne liste.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider